Ολοκληρωνεται το Βασικο Σχολειο Εκπαιδευσης για Νεους Εθελοντες Διασωστες

Υπό την «ομπρέλα» της ΕΟΔ Ροδόπης οι πεζοπόροι της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου

Ολοκληρώνεται ο τέταρτος κύκλος του Βασικού Σχολείου Εκπαίδευσης για νέους Εθελοντές Διασώστες που διοργανώνει κάθε χρόνο, το παράρτημα Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
 
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου αφιερώθηκε στον τομέα «Αντιμετώπιση Μαζικών Καταστροφών», με τους εκπαιδευόμενους να επικεντρώνονται στην εκμάθηση κόμπων και αγκυρώσεων και στη σωστή χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού (μηχανοκίνητος τροχός, κόφτες, αλυσοπρίονο κ.α.)
 

Οι εκπαιδευόμενοι, υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου του τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών της ΕΟΔ, Γιάννη Παπαστάθη κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μια «αποστολή» που προέβλεπε τη μεταφορά τραυματία από ύψος με τη χρήση σκάλας και φορείου και να κάνουν πράξη τις βασικές προϋποθέσεις μιας επιχείρησης, όπως είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας και ο συντονισμός της Ομάδας και φυσικά η εξοικείωσή τους με τον εξοπλισμό που διαθέτει η ΕΟΔ Ροδόπης.
 

Η εκπαίδευση των Νέων Εθελοντών για την περίοδο 2019-2020, θα ολοκληρωθεί το πρώτο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου με την ενότητα «Ασφάλεια στο Υγρό Στοιχείο».
 
Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος της εκπαίδευσης που παρέχει το Βασικό Σχολείο, είναι η θωράκιση του νέου εθελοντή στο μείζον ζήτημα της αυτοπροστασίας, καθώς και στις μεθόδους που απαιτούνται ώστε να επιχειρεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στο εκάστοτε περιβάλλον.
 

Πεζοπορία μαθητών της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου

 
Δοθείσης ευκαιρίας αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής της δράσης, η ΕΟΔ Ροδόπης κάλυψε την πεζοπορική διαδρομή, που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Κομοτηνής. Στη διαδρομή 5 χιλιομέτρων και διάρκειας τριών ωρών, από το Οχυρό Νυμφαίας μέχρι την Πάνδροσο, συμμετείχαν 37 μαθητές και 3 καθηγητές.
 
Τέσσερις διασώστες της ΕΟΔ είχαν την υγειονομική φροντίδα της δράσης, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν ενημέρωση στους μαθητές για τις παραμέτρους εκείνες που απαιτούνται να λαμβάνονται για μια ασφαλή πεζοπορία, όπως η σωστή ρύθμιση ενός ορειβατικού σακιδίου, καθώς και οι τρόποι προσανατολισμού στη φύση, χωρίς τη χρήση πυξίδας και χάρτη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.