Αμεση αποσυρση του νομοσχεδιου για την παιδεια ζητουν οι φοιτητες

Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής όπου και εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους με το επίμαχο νομοσχέδιο

Κινητοποίηση ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την παιδεία που πρόσφατα υπερψηφίσθηκε πραγματοποίησαν φοιτητές, το απόγευμα της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής.

Τα αιτήματα των φοιτητών, δεν ήταν άλλα από την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες/ους, με τους ίδιους να επικεντρώνονται στο αίτημα για γνώση και έρευνα σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες και να αντιτάσσονται στην εξίσωση των πτυχίων.

Το δρομολογημένο εκ προοιμίου όπως σημειώνουν οι ίδιοι, ιστορικής τομής στην εκπαίδευση νομοσχέδιο, έρχεται να συγκαταλεχθεί ανάμεσα σε «μια ακολουθία ισοπεδωτικών κυβερνητικών αποφάσεων όπως το δόγμα καταστολής και η καταπάτηση του ασύλου».

Να σημειωθεί ότι οι τρείς μεγάλες τομές που οδηγούν κατά τον πρωθυπουργό τα ελληνικά πανεπιστήμια σε μια νέα εποχή, είναι ότι:

Η χώρα αποκτά Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ένα
όργανο που έρχεται να αντικαταστήσει την παλαιά ΑΔΙΠ με διευρυμένες και ενισχυμένες αρμοδιότητες. Κεντρική αποστολή του νέου θεσμού είναι η συνεχής αξιολόγηση των ανωτάτων ιδρυμάτων με κριτήρια τα οποία θα προτάσσουν τον κοινωνικό, αλλά και τον παραγωγικό ρόλο του πανεπιστημίου.

Η αξιολόγηση των πανεπιστημίων συνδέεται με τη χρηματοδότησή τους. Το κράτος θα εξακολουθεί να εγγυάται τη βιωσιμότητα όλων των σχολών: H ετήσια επιχορήγηση των πανεπιστημίων θα καταρτίζεται κατά 80% βάσει αντικειμενικών δεδομένων, όπως ο αριθμός των φοιτητών, το κόστος σπουδών ανά σπουδαστή και η γεωγραφική θέση του κάθε ιδρύματος. Όμως, σε ποσοστό 20% θα καθορίζεται από δείκτες, που θα επιλέγουν τα ίδια: η ποιότητα της διδασκαλίας, η πρωτοτυπία της επιστημονικής έρευνας και η δυναμική εξωστρέφεια. Όλα αυτά θα αποτελούν, έτσι, κίνητρα για μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση.

Η απελευθέρωση της έρευνας και της καινοτομίας. Οι
νέες ρυθμίσεις απαλλάσσουν τους επιστημονικούς υπεύθυνους των ερευνών από τα διαδικαστικά βάρη. Η λειτουργία των ΕΛΚΕ γίνεται απλούστερη και πιο γρήγορη. Περισσότερο διαφανής και λιγότερο γραφειοκρατική.

Να σημειώσουμε πως την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για τις καλές προθέσεις του νομοσχεδίου δεν συμμερίζεται σύμπασα η κοινωνία, καθώς στο πλευρό των αντιτασσόμενων φοιτητών βρίσκονται ανά την Ελλάδα και εκπαιδευτικοί, ενώ ο τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, αναφερόμενος από το βήμα της Βουλής για το άρθρο 50 που αφορά στα κολέγια υπογράμμισε πως «η διάταξη φυτεύτηκε στο νομοσχέδιο μετά τη διαβούλευση, εν μέσω διαγωνισμού για διορισμό μονίμων εκπαιδευτικών στο Δημόσιο» και κατέρριψε τους ισχυρισμούς της υπουργού Παιδείας ότι η νέα ρύθμιση επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως πρόκειται για «ψέμα» και προσθέτοντας πως η «κυβέρνηση λειτουργεί ως ντελίβερι κολεγίων χαμηλής στάθμης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.