Αποκαλυφθηκε το «θαμμενο» κομματι του τειχους στην οδο Σοφουλη

Της Έκδοσης

Στο φως ήρθε, με τις συνεχιζόμενες εργασίες που πραγματοποιούνται στην οδό Σοφούλη, το «θαμμένο» κομμάτι του βυζαντινού τείχους, που βρίσκεται κάτω από την άσφαλτο του δρόμου.
 
Η οδός διανοίχτηκε τη δεκαετία του 50, αφού πλέον είχαν σταδιακά κατεδαφιστεί, τμήματα της νότιας πλευράς του τείχους, παρόλο που η βάση του παρέμεινε κάτω από το έδαφος.
 
Με το ξεκίνημα της ανάπλασης, υπήρξε πρόβλεψη για το συγκεκριμένο σημείο, μιας και ο δρόμος, παρόλο που μετατρέπεται σε ήπια κυκλοφορίας, θα συνεχίσει να υφίσταται.

Έτσι με το ξεκίνημα των εργασιών στην Σοφούλη, το τμήμα του τείχους είχε και την μεγαλύτερη έμφαση, μιας και εκεί οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, η οποία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διατήρηση του τείχους, πριν αυτό καλυφθεί ξανά.
 
Έτσι κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦ.Α Ροδόπης, αποφασίστηκε η τοποθέτηση κυβόλιθων σκουρότερης απόχρωσης στην περιοχή των κατεστραμμένων τμημάτων του μνημείου επί της νότιας πλευράς προκειμένου να καταστεί ευανάγνωστη η δομική συνέχεια της λιθοδομής του Τείχους.
 
Η συγκεκριμένη επέμβαση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κυβοστρωμένου μεγάλου πλατώματος στην περιοχή εντός του τείχους προκειμένου να γίνει κατανοητή η είσοδος και έξοδος από αυτό.
 
Στον σχεδιασμό του έργου, υπήρξε αρχικά η σκέψη το τείχος να μην καλυφθεί ξανά, αλλά στο σημείο να τοποθετηθεί ειδικό διάφανο πλαστικό, από όπου θα ήταν ορατό, όμως φαίνεται να εγκαταλείφθηκε λόγω της συνεχούς διέλευσης οχημάτων πάνω από αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.