Για τις εξορυξεις χρυσου ενημερωθηκαν οι σπουδαστες του ΣΔΕ

Τονίσθηκε η ανάγκη αντίδρασης στα τεκταινόμενα των εξορύξεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 2η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Χρυσός», την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής.

Η εισηγήτρια της εκδήλωσης κ. Σούλα Δραγουμάνη, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, εισήγαγε τους παρευρισκόμενους σπουδαστές στο θέμα των εξορύξεων και μεταλλουργίας χρυσού, που πραγματοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις αυτών στην ανθρώπινη υγεία, όπως-μεταξύ άλλων- τα υψηλά ποσοστά δηλητηριάσεων που έχουν καταγραφεί στους εργαζόμενους και στους περίοικους των περιοχών που πραγματοποιούνται οι εξορύξεις, που όπως η ίδια εξήγησε, προκλήθηκαν από τα  βαριά μέταλλα τα οποία επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό και αποτελούν τη γενεσιουργό αιτία καρκίνων και γενετικών ανωμαλιών.

Ακόμη, δεν παρέλειψε να σημειώσει και τις επιπτώσεις των εξορύξεων  στη φύση με την ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος και τις μολύνσεις ποταμών και θαλασσών να βρίθουν.

Σε πολλές περιπτώσεις δε, τόνισε η κ. Δραγουμάνη, έχει σημειωθεί εγκατάλειψη μεταλλείων, παραθέτοντας ως παράδειγμα την Κίρκη, όπου ο επιχειρηματίας στον οποίοανήκε το μεταλλείο, δήλωσε χρεοκοπία περί τα 30 χρόνια πριν. «Αποχωρώντας ο μεταλλειοκτίτης δεν σημαίνει ότι αποχωρεί και η ρύπανση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δραγουμάνη για να εξηγήσει πως η εν λόγω εγκατάσταση αποτελεί ακόμη και σήμερα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Και βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις «συνήθως, μεταφέρονται τα προβλήματα στην κοινωνία η οποία καλείται να δώσει χρήματα για να αποκαταστήσει τη ρύπανση» τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης στα τεκταινόμενα των εξορύξεων.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.