Οι συλλογες διηγηματων «Κουλουρια Θεσσαλονικης» και «Ζωολογικος κηπος τσεπης» της Λιζας Μαμακουκα παρουσιαζονται στην Κομοτηνη

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο

Δύο βιβλία της Λίζας Μαμακούκα, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν στην πόλη μας με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Βιβλιοχαρτοπωλείου. Πρόκειται για τα βιβλία «Ζωολογικός κήπος τσέπης» και «Κουλούρια Θεσσαλονίκης». Τα βιβλία θα παρουσιάσουν, παρουσία της συγγραφέως, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 οι Σπύρος Κιοσσές (τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ) και Στέφανος Γραβάνης (Νομική Σχολή ΔΠΘ). Επίσης αποσπάσματα κειμένων θα διαβάσουν οι Άννα Μαχαιροπούλου, ηθοποιός-σκηνοθέτης και Απολλωνία Λάμπρου, φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας, ΔΠΘ.
 

Τα «Κουλούρια Θεσσαλονίκης»…

 
 Στη σπονδυλωτή αυτή έκδοση περιλαμβάνονται 3 μικρές ενότητες διηγημάτων (14 ιστορίες συνολικά), κοινό στοιχείο των οποίων είναι το φόντο τους, η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι διάφορες γειτονιές της.

Η πρώτη ενότητα φέρει τον τίτλο «Διαδρομές» και πρόκειται για τέσσερεις ιστοριούλες που διαδραματίζονται μέσα σε λεωφορεία που διασχίζουν την πόλη και τις ζωές κάποιων κατοίκων της.

Η δεύτερη, με τον τίτλο «Καφεδάκια» αποτελείται από τέσσερα σύντομα διηγήματα που δημοσιεύτηκαν στο πολιτιστικό περιοδικό «Θεσσαλονικέων Πόλις» κατά την περίοδο 2017-2018. Παρουσιάζει τέσσερεις γειτονιές της Θεσσαλονίκης σε τέσσερεις διαφορετικές εποχές του χρόνου, τέσσερα διαφορετικά είδη καφέ, και όχι μόνον.

Η τελευταία ενότητα, με τον τίτλο «Θηλυκές Αλκοόλες», αποτελείται από έξι μέρη, καθένα από τα οποία φέρει το όνομα ενός διαφορετικού αλκοολούχου ποτού. Η διαφορά αυτής της ενότητας έγκειται κυρίως στο στυλ γραφής της: πρόκειται εδώ για «μισούς διαλόγους», «ακούει» δηλαδή ο αναγνώστης να μιλούν κάποιες γυναικείες φωνές που μπορεί εύκολα να τους δώσει μια ταυτότητα. Συγχρόνως όμως, καλείται να μαντέψει την ταυτότητα και τις ερωταποκρίσεις των συνομιλητών τους.
 

…ο «Ζωολογικός κήπος τσέπης»…

Πρόκειται για μια συλλογή 12 διηγημάτων, το καθένα απ' τα οποία φέρει το όνομα ενός μικρόσωμου ως μικροσκοπικού έμβιου όντος, πράγμα που δικαιολογεί τον όρο «τσέπης» στον τίτλο. Μολονότι δανείζουν τ' όνομά τους στα διηγήματα, αυτά τα «θηρία τσέπης» έχουν ρόλους που -αν και, καταλυτικοί σε μερικές περιπτώσεις- δεν παύουν να είναι ρόλοι κομπάρσων, μια κι οι πρωταγωνιστές εδώ είναι άνθρωποι, άνθρωποι «τσέπης», οικείοι, σαν να λέμε «τα ανθρωπάκια της διπλανής πόρτας».

Με αφορμή την παρουσία εντόμων, ψαριών, πουλιών, κλπ., εμπλέκονται σε παράξενες σχέσεις, δημιουργώντας ιστοριούλες, με διαφορετικό ύφος η καθεμιά, που αμφιταλαντεύονται συχνά ανάμεσα στο τραγικό και στο γελοίο.
 

… και η Λίζα Μαμακούκα 

 
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Λίζα Μαμακούκα σπούδασε στην Ελλάδα (Γαλλική Φιλολογία στο Α.Π.Θ.), στην Αγγλία (Master of Arts in Romance Languages, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και στη Γαλλία (Διδακτορικό, Πανεπιστήμιο Paris III, Νέα Σορβόννη). Συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή Συνέδρια και έχει εκδώσει άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Διδάσκει ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. Ειδικότητές της: Σύγχρονη Γαλλική Λογοτεχνία, Αυτοβιογραφικό Μυθιστόρημα και Συγκριτική Γραμματολογία.
 
Έχει μεταφράσει γαλλικά και αγγλικά μυθιστορήματα από τα οποία έχουν εκδοθεί στο παρελθόν, από τις εκδόσεις «Γράμματα», η «Βαρυχειμωνιά» (Un Rude Hiver), του Raymond Queneau και «Το μαγαζάκι με τα μαγικά παιχνίδια» (The magic toy shop), της Angela Carter.
 
Εξέδωσε στα γαλλικά τη μονογραφία με τίτλο «Instantanés et jeux de miroirs. Les enjeux narratifs d' une autobiographie insolite: Les Romanesques d' Alain Robbe-Grillet» και στα ελληνικά τη μονογραφία με τίτλο «Ανατροπές: Η γλώσσα, εργαλείο και όπλο για την αμφισβήτηση του κατεστημένου, στα έργα του Raymond Queneau και του Παύλου Μάτεσι».
 
Έχει εκδώσει επίσης 2 συλλογές διηγημάτων (Ζωολογικός κήπος τσέπης και Κουλούρια Θεσσαλονίκης).
 
Από το 2006 είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με Έλληνες και ξένους λογοτέχνες στο περιοδικό Σύγκριση και στα Πρακτικά των Συνεδρίων της Εταιρείας. Από το 2017 συνεργάζεται με το πολιτιστικό περιοδικό «Θεσσαλονικέων Πόλις», δημοσιεύοντας διηγήματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.