Στηριζει το Δημο Κομοτηνης για την αναδειξη της επετειου των 100 ετων ο Δημητρης Χαριτου

Συνάντηση για τον προγραμματισμό των δράσεων που ετοιμάζει ο Δήμος είχε ο Βουλευτής Ροδόπης με τους Γιάννη Γκαράνη και Σοφία Μενεσελίδου

Την πρόθεσή του να στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί την διοργάνωση των εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό, με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής επετείου της Θράκης σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, εξέφρασε προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιάννη Γκαράνη ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, παρούσα ήταν και η προέδρου της επιτροπής που έχει συστήσει ο Δήμος Κομοτηνής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης κ. Σοφία Μενεσελίδου.

Ο βουλευτής  έκανε γνωστές στη δημοτική αρχή τις διαθέσεις και τις δυνατότητες εκ μέρους των υπουργείων, όπως αυτές προκύπτουν από τις απαντήσεις που έλαβε στην ερώτηση που κατέθεσε προ μηνών για τον εορτασμό των 100 χρόνων ενσωμάτωσης της Θράκης, προκειμένου να συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή σχεδίαση των εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Δήμος Κομοτηνής ως βασικός διοργανωτής.

Συνεχής ανοιχτή επικοινωνία

Ο κ. Χαρίτου τόνισε πως είναι σε συνεχή ανοιχτή επικοινωνία για τα σημαντικά  ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία με τον Δήμαρχο Κομοτηνής  και την  Δημοτική Αρχή, καταθέτοντας για ακόμα μια φορά την διαθεσιμότητα και την ετοιμότητά του να  στηρίξει τις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε αυτή τη συνάντηση, παρουσία και της προέδρου της Επιτροπής που έχει συστήσει ο Δήμος Κομοτηνής για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης, μιας και ο Δήμος είναι ο βασικός διοργανωτής των εκδηλώσεων.

Έτσι καταθέτοντας τις απαντήσεις των Υπουργείων, ήταν ανοιχτός στο να ακούσει τις πρώτες σκέψεις και ιδέες για τις εκδηλώσεις που σχεδιάζει να προγραμματίσει ο Δήμος Κομοτηνής.

Βέβαια ανάλογες δραστηριότητες προετοιμάζουν και άλλοι φορείς και ιδρύματα, με τους οποίους ενδεχομένως θα συνομιλήσουν, με τον κ. Χαρίτου να σημειώνει πως «η μεγάλη επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην ελληνική επικράτεια είναι μια ευκαιρία ώστε να αναστοχαστούμε ως κοινωνία τα σημαντικά βήματα που αναμφίβολα έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, να εντοπίσουμε τα ελλείμματα και τις αδυναμίες, αναγνωρίζοντας τη συμβολή σε αυτήν την προσπάθεια όλων ανεξαιρέτως όσων συμβιούν σε αυτήν εδώ τη περιοχή».

Άλλωστε θεωρεί σημαντικό ως κοινωνία ως τοπικοί φορείς να εκπέμψουν το μήνυμα: ότι μπορούν να προχωρήσουν με καλύτερο βηματισμό στο μέλλον αξιοποιώντας τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν, προχωρώντας, όπως και σήμερα, ως πρότυπο αρμονικής συμβίωσης.

Από το Μάρτιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως ο Δήμος σχεδιάζει εκδηλώσεις για όλο το 2020, μια χρονιά ορόσημο για την περιοχή μας, με στόχο να φέρει πιο κοντά τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και να τιμήσουν τους ανθρώπους που εργάστηκαν στην ενσωμάτωση της περιοχής μας στον εθνικό κορμό.

Βέβαια τις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει και θα στηρίξει ο Δήμος σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, που είναι σίγουρος ότι θα είναι διεθνούς εμβέλειας, θα αποφασίσει η επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό.

«Η Κομοτηνή και η Θράκη σίγουρα θα είναι στο επίκεντρο όλο το χρόνο, και αυτό θα δείτε και το επόμενο διάστημα» ανέφερε, σημειώνοντας πως οι πρώτες εκδηλώσεις ελπίζουν ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το Μάρτιο.

Ήδη προγραμματίζουν δράσεις τα Υπουργεία Πολιτισμού και Εθνικής Άμυνας

Στις απαντήσεις των Υπουργείων περιλαμβάνονται και δράσεις που ήδη διοργανώνονται, αλλά και ο βαθμός στον οποίο περιμένουν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται σε εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν οι ΕΦΑ Ξάνθης και Έβρου, με την ΕΦΑ Ροδόπης να προγραμματίζει τη διοργάνωση διημερίδας για την Κομοτηνή και την περιοχή της, με έμφαση στις επιστημονικές έρευνες που αφορούν την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής αλλά και περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το διάστημα από 3 Μαΐου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, με τίτλο «Εκατό χρόνια ενσωμάτωση της Θράκης – εκατό χρόνια αρχαιολογίας στη Θράκη». Η έκθεση θα συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό και ιστορικά έγγραφα, ενώ κατά το διάστημα της παρουσίασής της θα πραγματοποιηθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Αναφέρει δε τους φορείς που μπορούν να χρηματοδοτήσουν τυχόν προτάσεις για εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, και πως πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των Υπηρεσιών του είναι η προώθηση των δράσεων εορτασμού των εκατό ετών από την απελευθέρωση της Θράκης, δεδομένου ότι πρόκειται για επέτειο με έντονο συμβολισμό και με σημαντικές κοινωνικές και πολιτιστικές προεκτάσεις.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι οσάκις καλείται από την Ελληνική Κυβέρνηση, συνδράμει κατά λόγο αρμοδιότητός του στη διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων, ενώ του Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει πως παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί πρόταση, η διοργάνωση για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελληνική Επικράτεια, ενδεχομένως θα αφορά διυπουργική συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας το Υπουργείο θα εξετάσει την σχετική πρόταση και θα συμβάλει θετικά σε αυτήν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Τέλος από το Υπουργείο Άμυνας, εν όψει της 100ης επετείου ενσωμάτωσης της Θράκης τον Μάιο του 2020, έχει ήδη εγκριθεί μια σειρά δραστηριοτήτων, οι οποίες θα λάβουν χώρα στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής.

Έτσι θα πραγματοποιηθούν ομιλίες με θέμα την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό, την ιστορικότητα των κτιρίων του Στρατηγείου της XXI ΤΘΤ και του Μουσείου Κομοτηνής, καθώς και έκθεση φωτογραφικού υλικού και συναυλία της ΣΜΣ/ΧΧΙ ΤΘΤ.

Επιπροσθέτως, στο χώρο του Μουσείου θα τιμηθούν οι απόγονοι (εφόσον ανευρεθούν) των παρακάτω σημαινόντων προσώπων της τότε εποχής:

  • Στρατηγού Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, Διοικητή της Μεραρχίας Σερρών, η οποία απελευθέρωσε την Κομοτηνή στις 14 Μαΐου 1920.
  • Στρατηγού Αντουάν Τσαρλς Σαρπύ (Antoine Charles Charpy), Ανώτατου Ύπατου Αρμοστή, Διοικητή της Διασυμμαχικής Δύναμης με έδρα το Στρατηγείο όπου στεγάζεται σήμερα η XXI ΤΘΤ και ο οποίος παρέδωσε την πόλη στο Στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη.
  • Χαρίσιου Βαμβακά, Έλληνα Διπλωμάτη, αντιπρόσωπου της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Διασυμμαχική Θράκη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ένωση της Θράκης με την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.