65 εκατ. αντι των 29 εκατ. ευρω πρεπει να δοθουν στα σχεδια βελτιωσης της ΑΜΘ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλο Παπαδάκη

Οι μισές, και όχι το 1/5 των αιτήσεων για τα σχέδια βελτίωσης θα πρέπει να ικανοποιηθούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώσει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, σε συνέχεια της επιστολής του προς το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης για το θέμα.

Να θυμίσουμε πως όπως αναφέρεται και στην επιστολή, τα υποβληθέντα σχέδια ανέρχονται στα 130 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τελική έγκριση του Υπουργείου κατανέμει στην Περιφέρεια περί τα 29 εκατομμύρια ευρώ, από τα περίπου 310 που κατανέμονται σε όλη τη χώρα, λιγότερο από το 10% δηλαδή.

Όμως, όπως σημειώνει ο κ. Παπαδάκης, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες, η αγροτική παραγωγή στην Περιφέρεια μας αποτελεί το σημαντικότερο ποσοστό του τοπικά παραγόμενου ΑΕΠ, από ό,τι σε άλλες, και αυτό θα πρέπει να λάβει υπόψη το Υπουργείο όταν διαθέτει τους πόρους.

Άλλωστε παρόλο που στις προτάσεις που κατατίθενται υπάρχει διαβάθμιση και αξιολόγηση, αυτές είναι πάντα πολλαπλάσιες των διαθέσιμων πό
ρων. Όμως επειδή στην κατανομή που γίνεται από το Υπουργείο σε αυτούς τους πόρους, το τμήμα αυτό, είναι πολύ μικρότερο από τη σημαντικότητα που έχει η πρωτογενής παραγωγή στην περιοχή.

Για αυτό και απέστειλε την επιστολή, ώστε να αυξηθεί το ποσό που καθόρισε το Υπουργείο για την Περιφέρεια ΑΜΘ, μιας και οι ανάγκες είναι μεγάλες, ενώ και οι νέες προκηρύξεις για σχέδια βελτίωσης, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όσοι δεν τα κατάφεραν, δεν βγαίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με την τελευταία να είναι η πρώτη εδώ και 7 χρόνια.

Ο ίδιος θεωρεί πως οι αγρότες της Περιφέρειας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν σε ποσοστό 50%, δηλαδή να δοθούν 65 αντί των 29 εκατ. ευρώ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.