Ενδιαφερον για καλλιεργεια κελυφωτου φιστικιου και φουντουκιου στη Ροδοπη επιδεικνυει Ιταλικος Κολοσσος

Ήδη έχουν φυτευτεί τα πρώτα στρέμματα με φουντούκια σε Κομοτηνή, Αρριανά και σε Δοκό

Το ενδιαφέρον να επεκτείνει τις επενδύσεις του στη Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα σε Ροδόπη, Έβρο, Ξάνθη και Καβάλα έχει επιδείξει ο ιταλικός κολοσσός Besana, με την υπογραφή 13ετών συμβολαίων και ενδεχόμενη επέκταση αυτών για 10 ακόμη έτη.
 
Ο κ. Ιωάννης Αμαξόπουλος, προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού της ΔΑΟΚ ΑΜ-Θ και γεωπόνος, μίλησε για ένα μείζονος αξίας ενδιαφέρον για την-μεταξύ άλλων- γεωργική ανάπτυξη της  περιοχή της Ροδόπης, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια εγγυημένη παραγωγή ανταποδοτικού χαρακτήρα. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία προσφέρει φυτά τα οποία είναι πιστοποιημένα. Το ενδιαφέρον επιδεικνύεται έπειτα από μια απομάκρυνση από την Τουρκία καθώς η γείτονα χώρα δεν πληροί τις προδιαγραφές αυτών των καλλιεργειών, κρίνοντας παράλληλα πως το κλίμα εδώ, είναι κατάλληλο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος, ενώ καταληκτικά τόνισε πως θα ξεκινήσουν να κινούνται διαδικασίες ενεργοποίησης του κόσμου και εδώ στη Ροδόπη.

Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης κ. Ανδρέας Καμαριανάκης επεσήμανε πως το μοντέλο της συνεργασίας με τον όμιλο, συμφωνεί με την παροχή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, τεχνική υποστήριξη και συμβόλαιο επαναγοράς των παραγόμενων προϊόντων των παραγωγών. «Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους που παράγουν ξηρούς καρπούς σε όλο τον κόσμο. Η μεγαλύτερη εταιρία στην Ιταλία, δεύτερη στην Ευρώπη, τέταρτη στον κόσμο. Διαχειρίζονται τον χρόνο 25.000.000 κιλά ξηρών καρπών και όλα στη λιανική μεταπώληση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καμαριανάκης.
 
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και των αυξημένων ποιοτικών αναγκών των καταναλωτών, ο όμιλος έχει εφαρμόσει ένα σύστημα καθετοποιημένης παραγωγής, δηλαδή, όπως εξήγησε ο διευθυντής, παρέχονται πιστοποιημένα φυτά, τεχνική υποστήριξη αναφορικά με το πώς θα καλλιεργήσουν σωστά ένα προϊόν, έχουν τον απόλυτο έλεγχο, εισροών και εκροών σε φυτοφάρμακα, λιπάσματα κλπ. και στο τέλος, αγοράζουν και το προϊόν, έχοντας γνώση της ποιότητας αυτού.
 
Ο κ. Καμαριανάκης γνωστοποίησε πως  έχουν ήδη φυτευτεί 700 στρέμματα με φουντούκια και  υπάρχει μια ζήτηση περί τα 500 στρέμματα για αυτή την άνοιξη. «Η εταιρία ήδη ξεκίνησε τη συνεργασία και έχουν φυτευτεί τα πρώτα στρέμματα στην Κομοτηνή, τα Αρριανά και στον Δοκό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής, τονίζοντας καταληκτικά πως πρόκειται για έναν όμιλο «ανοιχτό για συνεργασία με όλο τον ιδιωτικό τομέα, είτε είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου είτε είναι φυσικά».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.