«Η Μυστικη Οδυσσεια» υποσχεται να χαρισει μαθηματα ζωης

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιεί το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής

Σεραφείμ Γιολδάσης, υπεύθυνος του προγράμματος
«Ό,τι μαθαίνουν τα παιδιά βιωματικά γράφεται καλύτερα στη μνήμη τους»

 
Ένα διαφορετικό, από όσα έχουμε συνηθίσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Η Μυστική Οδύσσεια» αναμένεται να ξεκινήσει την υλοποίησή του εντός του Ιανουαρίου στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής. «Η Μυστική Οδύσσεια» συνδυάζει το θέατρο με την ελεύθερη έκφραση και τον αυτοσχεδιασμό, την ιστορία με τις βαθιές αυτογνωσιακές αξίες που μας συντροφεύουν για μια ζωή και, φυσικά, τη διασκέδαση!
 
Υπεύθυνος του προγράμματος θα είναι ο κ.  Σεραφείμ Γιολδάσης, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β» ανέπτυξε τόσο τη φιλοσοφία του προγράμματος, όσο και τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί.
 
Όπως εξήγησε «βαδίζοντας στα χνάρια του μεγάλου Οδυσσέα θα μάθουμε όχι μόνο από πού πέρασε και τι έκανε, αλλά κυρίως τι έμαθε από τα ταξίδια του. Θα περπατήσουμε στη γη των Κικόνων, θα μπούμε στη σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, θα σταθούμε μπροστά στο θεό των ανέμων, Αίολο, θα μαγευτούμε από την Κίρκη, θα προσπεράσουμε τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, θα ζήσουμε το ταξίδι ως μικροί Οδυσσείς, ως σύντροφοι, ως Σειρήνες και λωτοφάγοι και τέλος θα φτάσουμε στην Ιθάκη μας».
 
Αναφορικά με την επιλογή της Οδύσσειας για αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ο κ. Γιολδάσης θύμισε πως πριν από δυο χρόνια είχε ψηφιστεί ως η πιο επιδραστική ιστορία στον κόσμο για να προσθέσει πως «η Οδύσσεια είναι μια ιστορία που έχει πάρα πολλά διδάγματα. Και ο ίδιος ο Οδυσσέας άλλωστε από τη μεγάλη του αυτή περιπέτεια σε κάθε σταθμό μάθαινε και κάτι διαφορετικό πριν φτάσει τελικά στην Ιθάκη του».

 

«Το παιχνίδι είναι ένα εργαλείο μέσα από το οποίο όλοι μπορούν να μάθουν πολύ πιο ευχάριστα»

 
Όσο για την επιλογή δομής του εν λόγω προγράμματος υπό τη μορφή παιχνιδιού ρόλων, ο υπεύθυνος εξήγησε πως «το παιχνίδι είναι ένα εργαλείο μέσα από το οποίο όλοι μπορούν να μάθουν πολύ πιο ευχάριστα και κυρίως βιωματικά. Συνεπώς όλο το πρόγραμμα βασίζεται στα παιχνίδια ρόλων, τα οποία τα τελευταία πενήντα χρόνια γνωρίζουν πολύ μεγάλη άνθιση». Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ιστορία των παιχνιδιών ρόλων, ο ίδιος σημείωσε πως «παλιότερα παίζονταν κυρίως γύρω από ένα τραπέζι, αλλά η ανάγκη των ανθρώπων να σηκωθούν από αυτό το τραπέζι και οι ίδιοι και να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες που θέλουν να παίζουν δημιούργησε αυτό τον τύπο παιχνιδιών που ονομάζεται Live Action Role Playing. Μιλάμε για παιχνίδια ζωντανής αναπαράστασης, δράσης, παιχνίδια ρόλων, όπου ο κάθε παίκτης ενσαρκώνει έναν ρόλο. Γινόμαστε δηλαδή όλοι Οδυσσείς, σύντροφοι, κάτοικοι της χώρας των Λωτών, γινόμαστε όλοι Σκύλλα και Χάρυβδη, και μέσα από ένα πλαίσιο το οποίο ανακαλύπτουμε μαθαίνουμε την ίδια την ιστορία και έχουμε τα διδάγματα».
 

«Τη στιγμή που τα παιδιά ζουν την ίδια την ιστορία ως πρωταγωνιστές, ανακαλύπτουν πολύ βαθύτερα κομμάτια και αλήθειες»

 
Προκειμένου να γίνει πιο κατανοητός ο κ. Γιολδάσης εξήγησε πως τα παιχνίδια ρόλων είναι ουσιαστικά μια θεατρική παράσταση χωρίς όμως θεατές. «Είναι μια θεατρική παράσταση» πρόσθεσε, «με πάρα πολλά θεατρικά στοιχεία, όπου τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν,  χωρίς να υπάρχει λάθος τη στιγμή που αυτοσχεδιάζουν» ενώ όσο αφορά το επίμαχο παιχνίδι ρόλων της Οδύσσειας διευκρίνισε πως «εγώ προσωπικά φροντίζω ώστε το πλαίσιο να μην ξεφεύγει από το τυπικό της ιστορίας, αλλά τη στιγμή που τα παιδιά ζουν την ίδια την ιστορία ως πρωταγωνιστές, ανακαλύπτουν πολύ βαθύτερα κομμάτια και αλήθειες, που θα τους είναι χρήσιμες για όλη τους τη ζωή, γιατί ό,τι μαθαίνουν τα παιδιά βιωματικά γράφεται καλύτερα στη μνήμη τους».
 

Ενασχόληση με το αντικείμενο 25 χρόνια τώρα, σε Γερμανία και Ελλάδα

 
Συμπέρασμα που δεν προκύπτει αγόγγυστα για τον κ. Γιολδάση, αλλά ύστερα από μια «τριβή» με τα παιχνίδια ρόλων που κρατά 25 χρόνια τώρα εκ των οποίων τα έξι τελευταία με αποκλειστικά εκπαιδευτικό προσανατολισμό.  Όπως παρέθεσε ο ίδιος αναφορικά με την ενασχόλησή του με το αντικείμενο, όλα ξεκίνησαν «από ένα πρότυπο ελληνικό σχολείο στη Γερμανία, όπου βρισκόμουν. Εφάρμοσα αυτό το πρόγραμμα με μια δική μου μέθοδο, όπου τα παιδιά, επειδή έρχονταν απόγευμα στο σχολείο ήταν πολύ κουρασμένα για να ακούν μόνο πράγματα, συνεπώς ήθελαν δράση και επειδή ότι είχα να διδάξω, γλώσσα, ιστορία, κλπ, ήταν πολύ καλύτερο και διασκεδαστικότερο να το κάνουμε και να το ζούμε. Είδα ότι τα παιδιά ανταποκρίνονταν πολύ καλύτερα σε αυτό». Μάλιστα όπως εξήγησε σε αυτό το πρόγραμμα βασίστηκαν και πολλά άλλα σχολεία στη Γερμανία, ενώ με την επιστροφή του στην Ελλάδα εφάρμοσε το πρόγραμμα σε ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο και βρεφονηπιακό σταθμό στη Θεσσαλονίκη. «Τα δύο χρόνια που ήμουν εκεί έκανα πάρα πολλά τέτοια θεατρικά εργαστήρια που είχαν το LARP  σαν κύριο εκπαιδευτικό τρόπο έκφρασης των παιδιών. Έχω δικά μου αποτελέσματα με τη μέθοδο που χρησιμοποιώ και μπορώ να πω ότι τα παιδιά έχουν κατακτήσει πολύ περισσότερα πράγματα από ένα γνωστικό αντικείμενο χάρη στον εν λόγω τρόπο εκμάθησης» τόνισε.
 
Να σημειωθεί κλείνοντας ότι τα παιδιά που θα συμμετέχουν στη «Μυστική Οδύσσεια» θα χωριστούν ανά ηλικίες, σε τμήματα. Οι συναντήσεις θα λαβαίνουν χώρα κάθε Σάββατο και θα ξεκινήσουν  όταν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός παιδιών. Όταν ξεκινήσουν οι πρώτες συναντήσεις θα αφιερωθούν σε κάποια εισαγωγικά μαθήματα τόσο για τα παιδιά, για να δουν πώς είναι αυτό το παιχνίδι ρόλων, όσο και για στους γονείς για να καταλάβουν πώς λειτουργούν αυτά τα παιχνίδια.
 
Info
 
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στο Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής στο τηλέφωνο 2531081531 και στο κινητό τηλέφωνο 6949193117, για πληροφορίες και εγγραφές.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.