Πρωτοπορει στην ανταλλαγη ιδεων και γονιμης συζητησης το Τμημα Ελληνικης Φιλολογιας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Colloquium μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών του Τμήματος

Με επιτυχία, δείχνοντας πως πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φοιτητικής ζωής του Τμήματος ολοκληρώθηκε το 5ο Colloquium μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., που έλαβε χώρα την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.
 
Οι συνολικά έξι συνεδρίες, με θέματα από την Βυζαντινή Φιλολογία, την Νεοελληνική Φιλολογία, την Γλωσσολογία και την Κλασική Φιλολογία (Αρχαία Ελληνική και Λατινική) περιλάμβαναν, εκτός από τις δεκαπεντάλεπτες ανακοινώσεις των νέων ερευνητών, και διαλέξεις καταξιωμένων επιστημόνων (Καθηγητών) του χώρου, ενώ συμμετείχαν και οι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί της Γλωσσολογίας.
 
Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Τμήματος κ. Μαρία Τζιάτζη, φέτος ήταν η πρώτη χρονιά που το Colloquium γίνεται τον Ιανουάριο, μετατιθέμενο από τον Μάιο, γιατί πλέον το μεταπτυχιακό τους είναι τριών εξαμήνων.
 
Η διοργάνωση στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, με μεγάλη συμμετοχή από μεταπτυχιακούς, υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, το οποίο αγκάλιασε όλο το τμήμα.
 
Την Παρασκευή καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, από το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, ενώ το Σάββατο το μεσημέρι στο Colloquium μίλησε η κ. Μαρία Λιάτση, Φιλόλογος της Αρχαίας Ελληνικής, καθηγήτρια πλέον του ΑΠΘ.
 

Μια σημαντική πρωτοβουλία από το ΤΕΦ

 
Η κ. Λιάτση εξέφρασε την ικανοποίηση που δέχτηκε την πρόταση για την συμμετοχή της στο Colloquium, τονίζοντας πως βρίσκει εξαιρετική την πρωτοβουλία, μιας και δίνεται η ευκαιρία σε νέους, κατά κύριο λόγο, ανθρώπους, είτε υποψήφιοι διδάκτορες είτε μεταδιδακτορικοί, να ανταλλάξουν ιδέες, να δεχτούν γόνιμα ερεθίσματα, και να υπάρξει μια γόνιμη συζήτηση.
 
Σημαντικό είναι μάλιστα πως αυτό δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο στα υπόλοιπα πανεπιστήμια, ούτε καν στα ίδια γνωστικά αντικείμενα. «Την βρίσκω μια πολύ ωραία πρωτοβουλία που μακάρι αν συνεχιστεί, να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται συνέχεια».
 
Στην ομιλία της η κ. Λιάτση επικεντρώθηκε στο θέμα των ανεκπλήρωτων επιθυμιών, και τον πόνο που αυτές προκαλούν, φέρνοντας παραδείγματα από την αρχαία Ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία, με παράλληλες αναφορές στον Αριστοτέλη, αλλά και παραδείγματα παρμένα από την αρχαία Ελληνική τραγωδία, αλλά και τα Λατινικά.
 

Στο πρώτο σκέλος της ομιλίας της, η καθηγήτρια επικεντρώθηκε στην επιθυμία που δεν μπορεί να πραγματωθεί, γιατί σκοντάφτει σε κοινωνικές συμβάσεις, σε κώδικα αξιών που δεν δέχεται την εκπλήρωσή τους, και λόγω το γεγονότος ότι ο άνθρωπος είναι ζώο πολιτικό, έρχεται η λογική του στη μέση, που δαμάζει τα πάθη και τις επιθυμίες όσο ισχυρές και αν είναι αυτές και τον υποχρεώνει να μείνουν ανεκπλήρωτες.
 
Στο δεύτερο σκέλος αναφέρθηκε στην πιο βαθιά επιθυμία του ανθρώπου που παραμένει ανεκπλήρωτη, που είναι να υπερβεί τα οντολογικά του ανθρώπινα όρια, να αθανατίσει, να φτάσει τους θεούς, και η αρχαία Ελληνική τραγωδία είναι γεμάτη από δείγματα τέτοιων ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να υπερβούν τα ανθρώπινα όρια και να μοιάσουν στους θεούς, υποφέρουν και τιμωρούνται και διαπιστώνουν πως είναι αδύνατο να ξεπεράσουν αυτά τα όνειρα και παραμένουν θνητοί και φθαρτοί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.