Η σταθεροποιηση της τουρκικης οικονομιας εφερε περισσοτερους Τουρκους επισκεπτες στην Ελλαδα

Αύξηση δείχνουν τα στοιχεία της ΟΕΕΘ για τις διελεύσεις από Κήπους και Καστανιές

Στοιχεία που αφορούν τις διελεύσεις Τούρκων επισκεπτών από τους Κήπους και τις Καστανιές έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης. Τα στοιχεία αφορούν όλο το 2019 και δείχνουν ανάκαμψη των οδικών αφίξεων από την Τουρκία σε επίπεδο δωδεκαμήνου, με τις τελικές οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα να ξεπερνούν τις 755.000, ενισχυμένες κατά 11% συγκριτικά με το 2018.

Διερμηνεύοντας τους λόγους της ανάκαμψης ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ σχολίασε πως «σε τούτο φαίνεται να επιδρά καθοριστικά το γεγονός της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2019, παρά τις αναταράξεις του πρώτου εξαμήνου».

«Η δραστική μείωση» πρόσθεσε «των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η σχετική σταθερότητα της τουρκικής λίρας, η κατά 25% υποχώρηση του πληθωρισμού και η σταδιακή έξοδος της τουρκικής οικονομίας από την ύφεση αποτέλεσαν μεταξύ άλλων κρίσιμες παραμέτρους  στη βελτίωση των τουρκικών ροών προς τη χώρα μας με περισσότερους από 75.000 Τούρκους να επισκέπτονται την Ελλάδα το 2019 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνοριακό σημείο διέλευσης των Κήπων Αλεξανδρούπολης παραμένει το μεγαλύτερο σε όγκο αφίξεων σημείο εισόδου καθώς από εκεί εισέρχεται οδικώς το 80% των Τούρκων υπηκόων. Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία δωδεκαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται στις 603.966, αυξημένες κατά σχεδόν 10% συγκριτικά με τα ετήσια στοιχεία του 2018,με 54.203 περισσότερες τουρκικές εισόδους.

Ανάλογη εικόνα διαπιστώνεται και στο σημείο διαβατηριακού ελέγχου των Καστανέων Ορεστιάδος όπου η αντίστοιχη θετική μεταβολή δωδεκαμήνου ξεπερνά το 16% και τις 21.137 απόλυτες τουρκικές αφίξεις, με τον συνολικό αριθμό των αφίξεων στις Καστανιές να διαμορφώνεται στις 151.283.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.