Γρηγορης Παπαγιαννης: «Θεσμος πλεον το Colloquium για το ΤΕΦ του ΔΠΘ»

Ο Καθηγητής του ΤΕΦ ανέδειξε τη σημασία του θεσμού

Με αφορμή το διήμερο Παρασκευής 10 και Σαββάτου 11 Ιανουαρίου, όπου το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., πραγματοποιεί για 5η συνεχή χρονιά το επιστημονικό Colloquium μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτορικών ερευνητών του Τμήματος, ο Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας του ΤΕΦ, Γρηγόριος Παπαγιάννης μίλησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή για την ύψιστη σημασία των συνεδρίων του Colloquium τόσο για το ίδιο το τμήμα όσο και για τους νέους επιστήμονες και ερευνητές.

«Οι νέοι επιστήμονες λαμβάνουν το “βάπτισμα του πυρός” μέσω του Colloquium»

Αναλυτικότερα ο κ. Παπαγιάννης ανέφερε ότι «το Colloquium είναι ένας θεσμός πλέον, και στο ΤΕΦ του ΔΠΘ, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Είναι η 5η χρονιά που  διοργανώνεται στο δικό μας τμήμα, δίνει την ευκαιρία σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και στους υποψήφιους διδάκτορες που εκπονούν διδακτορική διατριβή στο τμήμα μας με την επίβλεψη κάποιου μέλους ΔΕΠ να πάρουν το “βάπτισμα του πυρός” μιας δημόσιας παρουσίασης σε επιστημονικό κοινό. Παρουσιάζουν την εργασία τους, την πρόοδο της εργασίας αυτής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη μορφή δεκαπεντάλεπτων ανακοινώσεων και φυσικά ακολουθεί συζήτηση στο τέλος της κάθε συνεδρίας. Τα θέματα είναι από όλες τις περιοχές που θεραπεύει το τμήμα μας, δηλαδή από τη Βυζαντινή, τη Νεοελληνική, τη Κλασική Φιλολογία και τη Γλωσσολογία. Βέβαια για κάθε τομέα έχουμε και κάποιον προσκεκλημένο ομιλητή και καταξιωμένο επιστήμονα».

«Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την μεταξύ τους επικοινωνία και επίγνωση με το γνωστικό τους αντικείμενο»

Παράλληλα ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας τόνισε ότι «αποδεικνύεται πως το Colloquium είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την επικοινωνία μεταξύ των νέων ερευνητών, φυσικά και μέσα στο ίδιο το τμήμα αλλά και με άλλα πανεπιστήμια με ομότεχνους και με ανθρώπους που βρίσκονται στο ίδιο στάδιο οι καριέρες τους. Πολλές φορές τα θέματα ενδιαφέρουν και άλλους ερευνητές οι οποίοι ενημερώνονται με αυτό τον τρόπο για το ποιος ασχολείται με τι και μπορούν να έρθουν σε επαφή και μετά και να έχουν περαιτέρω συνεργασία μεταξύ τους».

Κλείνοντας ο κ. Παπαγιάννης υπενθύμισε ότι οι συνεδρίες είναι ανοιχτές για ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο από το ευρύ κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.