Οι πυρκαγιες στην Αυστραλια μεσα απο τα ματια του Κομοτηναιου Γρηγορη Σεμπελιδη

«Όσοι ζούμε σε μεγαλουπόλεις που δεν έχουν πληγεί συνεχίζουμε κανονικά τη ζωή μας, βλέποντας ωστόσο το νέφος και μυρίζοντας τον καπνό»

Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί συντετριμμένη την πολύμηνη μάχη της Αυστραλίας κατά των δασικών πυρκαγιών και τα αποτελέσματα αυτών.  Περισσότερα από 60.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένης γης, 26 άνθρωποι νεκροί, ένα δισεκατομμύριο ζώα νεκρά ή τραυματισμένα, χιλιάδες άστεγων ανθρώπων και προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών συνθέτουν το μέχρι στιγμής σκηνικό από την έναρξη των καταστροφικών πυρκαγιών έως και σήμερα.
 
Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία δεν είναι ένα άγνωστο φαινόμενο, ωστόσο οι πυρκαγιές που μαίνονται από τον Σεπτέμβριο, κυρίως στην Ανατολική πλευρά της, θεωρoύνται από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Το 2019 ήταν η πιο ζεστή και ξηρή χρονιά που έχει βιώσει η νησιωτική ήπειρος, με την μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο να αγγίζει τους 41,9 βαθμούς κελσίου, καταρρίπτοντας πολλά από τα εθνικά ρεκόρ.
 
Στις αγωνιώδης προσπάθειες των πυροσβεστών, συνδράμουν ήδη πυροσβεστικά κλιμάκια από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, ενώ στρατιωτική βοήθεια έχουν προσφέρει μέχρι στιγμής η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Παπούα Νέα Γουινέα, και η Γαλλία.
 
 Τα ταυτόχρονα ενεργά μέτωπα που βρίσκονται εν εξελίξει ξεπερνούν τα 100, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές κυρίως στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας που οι αρχές καλούν τους κατοίκους σε εκκένωση, αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν το μέγεθος της καταστροφής.
 
Η κρίση στην Αυστραλία έχει προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση αλλά και το ενδιαφέρον γεγονός που αποτυπώνεται και στα ελληνικά social media, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, οικονομικής και όχι μόνο φύσεως. Την ίδια ώρα τον γύρο του διαδικτύου κάνουν καθημερινά βίντεο αλλά και επικριτικές δηλώσεις για την καθυστερημένη ανταπόκριση του πρωθυπουργού, ο οποίος μόλις χθες δεσμεύτηκε να μεταφέρει μέσα σε δύο χρόνια δύο δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (1,2 δις ευρώ) από τα δημοσιονομικά έσοδα σε ένα εθνικό ταμείο βοήθειας των θυμάτων των πυρκαγιών.

Γρηγόρης Σεμπελίδης
«Παρακολουθούμε ως θεατές, αλλά μυρίζουμε τις πυρκαγιές»

Ο Κομοτηναίος σύμβουλος διαδικτύου Γρηγόρης Σεμπελίδης ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Αυστραλία. Μόνιμος κάτοικος Μελβούρνης, η οποία βρίσκεται μακριά από τις περιοχές που μαίνονται οι πυρκαγιές, μίλησε στον «ΠτΘ» μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί.
 
Όπως εξήγησε μεγαλουπόλεις οι οποίες δεν έχουν πληγεί, παρακολουθούν ως θεατές, όπως και όλη η υπόλοιπη  υφήλιος, τα όσα διαμείβονται στην Ανατολική πλευρά της Ηπείρου, με τον καπνό ωστόσο και την μυρωδιά του καμένου να είναι έντονα ακόμα και τόσα χιλιόμετρα μακριά. «Και εμείς παρακολουθούμε τις ζοφερές αυτές εικόνες από τα μέσα, αλλά και από περιγραφές όσων ταξιδεύουν εδώ από τις πληγείσες περιοχές» δήλωσε, εξηγώντας πως τα ρεπορτάζ επικεντρώνονται και στα αίτια εκδήλωσής τους και κυρίως στην κλιματική αλλαγή.
 
Οι φωτιές όπως τόνισε δεν είναι άγνωστο φαινόμενο για την Αυστραλία και δη για την Ανατολική της πλευρά, καθότι δασικές περιοχές καίγονται κάθε χρόνο, ωστόσο η διαφορά της φετινής χρονιάς ήταν η πρόωρη έναρξη τους που σε συνδυασμό με τους πολύ δυνατούς ανέμους οδήγησε στην ανεξέλεγκτη εξάπλωσή τους.
 

EPA/ROYAL AUSTRALIAN NAVY


Βοήθεια παντί τρόπω

Οι πυρκαγιές είναι  θέμα συζήτησης και η κινητοποίηση μεγάλη ακόμα σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί. «Όλοι μιλούν για τις πυρκαγιές, στέλνουν χρήματα σε διάφορους εράνους που βρίσκονται εν εξελίξει, προσφέρουν εθελοντικά, συγκεντρώνουν τρόφιμα, νερό και ό,τι άλλο ζητείται από τις πληγείσες περιοχές και γενικά ο κόσμος συμμετέχει με κάθε τρόπο» δήλωσε ο ίδιος τονίζοντας ωστόσο πως «η μεγάλη πόλη δεν παύει να ζει και την ζωή της». «Η Μελβούρνη για παράδειγμα δουλεύει, διασκεδάζει, ο κόσμος βρίσκεται στις παραλίες, απλώς τα κάνει όλα αυτά βλέποντας το νέφος και μυρίζοντας τον καπνό» δήλωσε.
 
Η Μελβούρνη αποτελεί την πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτώρια, απέχει 300 χιλιόμετρα από τις πυρκαγιές και μέχρι στιγμής, όπως εξήγησε, δεν υπάρχει ανησυχία, για να υπογραμμίσει ωστόσο πως επίσης ως πόλη στα δυτικά περιστοιχίζεται από βουνά και δασικές περιοχές. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλημα» τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας πως στο Σύδνεϋ που βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στα ενεργά μέτωπα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση, πανικός αλλά και το νέφος είναι πιο έντονο.
 
«Η διπλανή πολιτεία, αυτή της Νέας Νότιας Ουαλίας καίγεται η μισή και το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι συνεχόμενο και τέτοιου μεγέθους όπου και οι ίδιοι οι πυροσβέστες και οι ανακοινώσεις των αρχών καλούν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να φύγουν, καθώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτα» κατέληξε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά και στα νέα μέτωπα όπως αυτό της Αδελαΐδα που ξέσπασε τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: GETTY IMAGE

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.