Το Εγκολπιο Ημερολογιο 2020 της ΙΜΜΚ

Αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κομοτηνής

Κυκλοφόρησε και φέτος και διανέμεται στους ενοριακούς ναούς το Εγκόλπιον Ημερολόγιο 2020 της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής που είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων  της πόλης μας, της Κομοτηνής.
 
Τα κείμενα του Ημερολογίου 2020 υπογράφει ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ.Ιωάννης Μπακιρτζής και την επιμέλεια του Ημερολογίου είχε ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων.
 
Το εξώφυλλό του  κοσμεί φορητή εικόνα του β’ μισού του 19ου αιώνα με τη Θεοτόκο «Ρόδον το αμάραντον» που προέρχεται από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής και το οπισθόφυλλο ιστορική φωτογραφία  της ημέρας της απελευθέρωσης της πόλης με παρούσες τις στρατιωτικές, πολιτικές και θρησκευτικές αρχές.
 
Στο Εγκόλπιο Ημερολόγιο η ιστορία της απελευθέρωσης της πόλης μας διαρθρώνεται ως εξής:

  • Η ενσωμάτωση της Κομοτηνής στην Ελλάδα – Η μεγάλη στιγμή της Θρακικής Μητρόπολης
  • Οι τελευταίοι οθωμανικοί χρόνοι της Κομοτηνής
  • Βαλκανικοί(1912-13) και Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος(1914-1918)
  • Η οριστική κατακύρωση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα – Τα ελληνική στρατεύματα στην Κομοτηνή
  • Η εγκατάσταση της πολιτικής αρχής στην Κομοτηνή και η πρώτη της μέριμνα.

Το αφιέρωμα στην ιστορία της απελευθέρωσης κοσμούν ιστορικές φωτογραφίες τόσο από το ίδιο το γεγονός της απελευθέρωσης που απεικονίζουν τους πρωταγωνιστές της όσο και από την Κομοτηνή της εποχής.


 
Στον πρόλογό του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων αναφέρει για την έκδοση τα κάτωθι:

«Η γνώση του ιστορικού παρελθόντος αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική μας πρόοδο»

«H Ιερά Μητρόπολις Μαρώνειας και Κομοτηνής προβαίνει και εφέτος την έκδοση του εγκολπίου ημερολογίου, το οποίο αφιερώνει στην Επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής και την ενσωμάτωσή της στον κορμό του Ελληνικού Κράτους.
 
Για μια ακόμη χρονιά η καθ' ημάς Ιερά Μητρόπολις αφιερώνει το ημερολόγιο σε θέμα ιστορικό, γιατί θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε όλοι και κυρίως οι νέοι μας, την τοπική μας ιστορία, τις νίκες και τα κατορθώματα, τα παθήματα και τα πάθη των πατέρων μας, να γνωρίσουμε τα επιτεύγματα και τα λάθη, να γνωρίσουμε το παρελθόν μας για να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αλλά και να καθορίζουμε το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον της πατρίδας μας.
 
Το 2020 συμπληρώνονται εκατό έτη από την Απελευθέρωση της Κομοτηνής και η χρονιά αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των γεγονότων εκείνης της εποχής που σημάδευσαν τον τόπο μας, σημάδευσαν την Κομοτηνή και την περιοχή της, σημάδευσαν όλη την Θράκη. Σημάδευσαν την Κομοτηνή και την περιοχή της, γιατί μετά από τόσους αιώνες δουλείας και καταπίεσης, περιπετειών και παθημάτων των κατοίκων της οι Έλληνες είναι πλέον ελεύθεροι στον τόπο τους.
 
Ταυτόχρονα όμως η επέτειος αυτή αποτελεί και μια καλή αφορμή για να γνωρίσουμε τα γεγονότα και τα ζητήματα που προηγήθηκαν της απελευθερώσεως της Κομοτηνής, να γνωρίσουμε τους αγώνες και τις αγωνίες των ιθυνόντων της πατρίδος μας, τους αγώνες των πατέρων μας για την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος, την πατρίδα μας την Ελλάδα».

 

«Η Εκατονταετηρίδα της απελευθερώσεως καλή ευκαιρία προβληματισμού αλλά και διαφυλάξεως της ιστορικής μνήμης»

Η Εκατονταετηρίδα της απελευθερώσεως της Κομοτηνής αποτελεί και μια καλή ευκαιρία προβληματισμού αλλά και διαφυλάξεως της ιστορικής μνήμης και κυρίως τα γεγονότα και οι αγώνες για την απελευθέρωση του τόπου μας, της πατρίδας μας, είναι αναγκαίο να μας παραδειγματίσουν για να συνεχίσουμε τον αγώνα για την πρόοδο και την προκοπή της Θράκης, για την πρόοδο και την προκοπή της Ελλάδας.
 
Η Ελληνική Θράκη είναι πλέον ελεύθερη εδώ και εκατό χρόνια και για την τοπική μας Εκκλησία, την Ιερά Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής, η γνώση του ιστορικού παρελθόντος αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική μας πρόοδο. Η γνώση των γεγονότων της Απελευθερώσεως της Θράκης και της Κομοτηνής, η γνώση της ιστορίας μας, συμβάλλει στη διαφύλαξη της Ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συμβάλλει στη διαμόρφωση της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.
 
Η Ιερά Μητρόπολις Μαρώνειας και Κομοτηνής εκφράζει την ευχή, όπως το έτος 2020 είναι από τον Δημιουργό, Ευεργέτη και Προστάτη της Ζωής Κύριο Ιησού Χριστό μας αίσιο, ευλογημένο και ειρηνικό»
.
 
Και του Χρόνου!!! Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.