Bon Bon: Σωζοντας τον πλανητη… ενα καλαμακι τη φορα

Τα φιλικά προς το περιβάλλον καλαμάκια έφτασαν και στην Κομοτηνή

Να βάλει ένα λιθαράκι στην προσπάθεια μείωσης της χρήσης πλαστικών, τα οποία συμβάλλουν στη διάλυση των οικοτόπων άγριας φύσης και ωκεανών σε όλο τον κόσμο, θέλει το κατάστημα δώρων Bon Bon, το οποίο πλέον διαθέτει στα ράφια του και καλαμάκια πολλαπλής χρήσης, μαζί με άλλα, κατάλληλα για το περιβάλλον προϊόντα.
 
Έτσι το κατάστημα πλέον διαθέτει καλαμάκια πολλαπλής χρήσης από τρία υλικά: μπαμπού, μέταλλο και γυαλί, της εταιρείας BAMBOOmaki.
 
Πιο συγκεκριμένα, τα μπαμπού καλαμάκια κατασκευάζονται χειροποίητα και συλλέγονται από τοπικές οικογένειες στο Ουμπούντ του Μπαλί. Τα επαναχρησιμοποιούμενα έως και 1 χρόνο μπαμπού καλαμάκια είναι μια φιλική προς το περιβάλλον και βιώσιμη λύση, που γίνεται χωρίς την ανάγκη επιβλαβών παρασιτοκτόνων ή χημικών ουσιών. Η όλη διαδικασία είναι ασφαλής, μη τοξική και απολύτως οργανική.
 

Τα γυάλινα πυρίμαχα καλαμάκια είναι ιδανικά για να έρχονται σε επαφή με υγρά και χωρίς BPA. Τα γυάλινα καλαμάκια από πυρέξ γυαλί είναι φιλικά προς το περιβάλλον, εύκολα στην καθαριότητα, εξαιρετικά ανθεκτικά στη θραύση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κρύες και ζεστές θερμοκρασίες.
 
Τέλος τα μεταλλικά ανοξείδωτα καλαμάκια είναι ιδανικά για να έρχονται σε επαφή με υγρά και χωρίς BPA. Είναι ασφαλή στο πλυντήριο πιάτων, καθιστώντας τα εύκολα για καθαρισμό και αποστείρωση. Ο ανοξείδωτος χάλυβας δεν σκουριάζει. Όλα τα καλαμάκια είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό-Πλαίσιο (ΕΚ) 1935/2004.
 

Διάφορα είδη από μπαμπού είναι πλέον διαθέσιμα

 
Να σημειωθεί πως το κατάστημα διαθέτει και άλλα προϊόντα από μπαμπού ή βιοδιασπώμενα. Καλαμάκια μίας χρήσης τα οποία έχουν παρασκευαστεί από στέλεχος σιταριού, κούπες από μπαμπού, για ζεστά και κρύα, παιδικό παγουρίνο κατασκευασμένο από μπαμπού, οδοντόβουρτσες από μπαμπού, θήκες αποθήκευσης προϊόντων όπως καφέ και ζάχαρη, αλλά και σερβίτσιο βρεφών, μπορεί κανείς να βρει στο κατάστημα.
 

Τα μικρά βήματα γίνονται μεγάλα

 
Όπως τόνισε ο κ. Παναγιώτης Αγγελίδης, ιδιοκτήτης του καταστήματος, δεν διαθέτουν αυτά τα προϊόντα, τόσο τα καλαμάκια όσο και τα άλλα είδη, επειδή είναι μόδα, αλλά γιατί θεωρούν πως εκ των πραγμάτων θα προχωρήσει και η χώρα μας σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Άλλωστε σύντομα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νόμος που απαγορεύει το πλαστικό καλαμάκι, ενώ και τα βιοδιασπώμενα που θα επιτρέπονται, πάλι θα παίρνουν σημαντικότερο χρόνο ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα τρόπος διαχείρισης τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη χωματερή.
 
Έτσι φέρνουν αυτά τα καλαμάκια, τόσο τα μίας χρήσης, όσο και αυτά από μπαμπού, μέταλλο και γυαλί, ώστε να δώσουν μια εναλλακτική λύση σε αυτούς που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν, προστατεύοντας και το περιβάλλον.
 
Άλλωστε δεν θεωρούν πως θα πρέπει να είναι «οικολογικοί επαναστάτες» της τελευταίας στιγμής, αλλά θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από χθες, χωρίς ακρότητες, με κινήσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν ακόμα περισσότερο στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.