Η πολιτικη επικοινωνια μεσα απο τα ματια των διαυλων της

Εκδήλωση της Αντιπροσωπείας του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων

Με ομιλητές τους Βενέτη Κανακάρη, Σταύρο Φανφάνη, Νατάσσα Βαφειάδου, Θεράποντα Φάκα και Χρήστο Δερβεντλή

Μία εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση σε σχέση με την πολιτική επικοινωνία, τα ΜΜΕ και τους κινδύνους της σύγχρονης εποχής διεξήχθη το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας με πρωτοβουλία της αντιπροσωπείας του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ).

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση αλλά και ευαισθητοποίηση κυρίως των μελών της φοιτητιώσας νεολαίας της πόλης μας, που αποτέλεσε και το κυρίως κομμάτι των ακροατών, σε σχέση με τους τρόπους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σήμερα για την επικοινώνηση των μηνυμάτων των πολιτικών μας εκπροσώπων προς το ευρύ  κοινό, πώς αυτά έχουν εξελιχθεί ή αντικατασταθεί εντελώς από τις νέες τεχνολογίες, τους κινδύνους που αυτές κρύβουν με επίκεντρο τη χρήση των social media, αλλά και τις ορθές και παράτυπες πρακτικές που ακολουθούνται ακόμα και σήμερα.

Βενέτης Κανακάρης
«Σήμερα το διαδίκτυο δεν αποτελεί μέσο προώθησης πολιτικής αλλά μέσο αύξησης κέρδους»

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Βενέτης Κανακάρης, Επίκουρος σε Ασφάλεια Πληροφοριών και IoT (Internet of Things) ο οποίος στην εισήγησή του με θέμα «Κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πομπός πολιτικού λόγου και πολιτικής επικοινωνίας» επικέντρωσε στους κινδύνους του διαδικτύου εξειδικεύοντας σε αυτούς των πολιτικών μηνυμάτων, όπως η παραπλάνηση του κοινού δια μέσου του πολιτικού λόγου. Αναφέρθηκε στην ραγδαία αύξηση των fake news αλλά και στην εξέλιξη των χρηστών του διαδικτύου από αναγνώστες σε εκδότες, παραγωγούς δηλαδή της είδησης, για να καταλήξει ωστόσο πως σήμερα το διαδίκτυο δεν αποτελεί μέσο προώθησης πολιτικής αλλά μέσο αύξησης κέρδους.

Σταύρος Φανφάνης
«Βασικοί πρωταγωνιστές και διαμορφωτές κατ’ επέκταση της αξίας ενός ΜΜΕ είναι οι άνθρωποι που τα αποτελούν»

Τον λόγο έλαβε στην συνέχεια ο εκδότης και διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ο Χρόνος» κ. Σταύρος Φανφάνης ο οποίος μίλησε για τη ραδιοφωνία της πολιτικής και την επικοινωνία του λόγου. Σε μία πλήρη εισήγηση ξεκινώντας από την ιστορία και την εξέλιξη του ραδιοφώνου στο πέρασμα των ετών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, αλλά και την «αντοχή» που έχει επιδείξει ως μέσο στη σύγχρονη «εποχή της εικόνας», δηλώνοντας μάλιστα αισιόδοξος για τη συνέχειά του. Ο ίδιος έγινε αποδέκτης αρκετών ερωτήσεων σε σχέση και με τις «ανταγωνιστικές» προς το ραδιόφωνο τεχνολογικές εξελίξεις, για να τονίσει και να καταλήξει ότι βασικοί πρωταγωνιστές και διαμορφωτές κατ’ επέκταση της αξίας ενός ΜΜΕ είναι οι άνθρωποι που τα αποτελούν.

Νατάσσα Βαφειάδου
«Η υπερπληθώρα πληροφόρησης που δεν προσλαμβάνεται μάλιστα κριτικά  θέτει εν αμφιβόλω τη δημοκρατικότητα των social media»

Αντίστοιχη θεματική, από την πλευρά του έντυπου τύπου είχε και η θεματική της δημοσιογράφου και εκδότριας του «Παρατηρητή της Θράκης» κ. Νατάσσας Βαφειάδου, η οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή της εξηγώντας τον πολυσύνθετο και πολυμεσικό χαρακτήρα του τύπου σήμερα, καθώς και τις αλλαγές που παρατηρούνται σήμερα στην πολιτική επικοινωνία.

Η ίδια διαχώρισε την επικοινωνία των πολιτικών εκπροσώπων το ενδιαφέρον των οποίων έχει μετατοπιστεί στις νέες τεχνολογίες και δη στα social media, τονίζοντας ωστόσο πως παρά το γεγονός ότι δουλεύουν με αυτά ακολουθούν και εμπιστεύονται τον παραδοσιακό τύπο για την επικοινώνηση των μηνυμάτων τους. Η κ. Βαφειάδου αναγνώρισε την «επικράτηση» της ψηφιακής εποχής σε κάθε στάδιο της ενημέρωσης, γεγονός το οποίο οδήγησε και τα παραδοσιακά ΜΜΕ να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και να γίνουν ανταγωνιστικά και ως προς αυτές, επισημαίνοντας ωστόσο τα θετικά της παραδοσιακής έντυπης δημοσιογραφίας, τα μειονεκτήματά της αλλά και τους κινδύνους της νέας «ιδιότυπης κανονικότητας» όπως χαρακτήρισε την ηλεκτρονική ενημέρωση, όπως η υπερπληθώρα πληροφόρησης που δεν προσλαμβάνεται μάλιστα κριτικά για να θέσει εν αμφιβόλω τη δημοκρατικότητα των social media.

Θεράπων Φάκας
«Υπάρχει δυνατότητα προστασίας από την παγίδα του πολιτικού λόγου»

Ο εξωτερικός συνεργάτης ΔΑΣΤΑ, κ.Θεράπων Φάκας, μίλησε για την πολιτική επικοινωνία, από την πλευρά του δέκτη, εξηγώντας τόσο τα βασικά ζητούμενα του δέκτη αλλά και τις ευθύνες που αυτός φέρει. Ο ίδιος στάθηκε στο πώς μπορεί εύκολα ο δέκτης να «παγιδευτεί» από τον πολιτικό λόγο δέκτης του οποίου γίνεται και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους ο ίδιος μπορεί να προστατευτεί.

Χρήστος Δερβεντλής
«Παραβίαση των Αρχών Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συμβαίνει και από τους… πολιτικούς»

Τέλος τον λόγο έλαβε ο κ.Χρήστος Δερβεντλής, Πολιτικός Επιστήμονας, Υπεύθυνος Τεχνολογικών Μέσων Ενημέρωσης και Σύμβουλος GDPR στο Europe Direct Κομοτηνής και Φοιτητής ΔΠΜΣ «Δίκαιο και Πληροφορική» ο οποίος ανέλυσε ενδελεχώς και με συγκεκριμένα παραδείγματα το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων σε ό,τι έχει να κάνει με την πολιτική επικοινωνία, παρουσιάζοντας τις οδηγίες της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να καταδείξει τόσο πλειάδα περιπτώσεων παραβίασης αυτών από πλευράς των πολιτικών μας εκπροσώπων, όσο και τρόπους προστασίας μας απέναντι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Την εκδήλωση συντόνισε μαεστρικά και με αποτελεσματικότητα η  κ. Αριάδνη Χαρπαντίδου, φοιτήτρια του Τμήματος  Πολιτικών Επιστημών του ΔΠΘ και συντονίστρια της τοπικής αντιπροσωπείας του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.