Χωρις λογο η αναστατωση για το Airbnb

Αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων θα φέρει η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες κατοικίες σύμφωνα με την Χρύσα Κυριακούση

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, αν τηρούνται τα οριζόμενα από το νόμο, σημειώνει η πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών ακινήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Κυριακούση, μετά την αναταραχή που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα. Και αυτό γιατί, αν παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, η βραχυχρόνια μίσθωση δεν θα αλλάξει κατηγορία πηγαίνοντας σε αυτή των τουριστικών καταλυμάτων, που έχει μεγαλύτερους περιορισμούς.

Όσο για το γενικότερο τοπίο στην αγορά ακινήτων, η κ. Κυριακούση πιστεύει πως η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες κατοικίες, θα φέρει αναθέρμανση της, παρόλο που οι ιδιοκτήτες δεν είναι ικανοποιημένοι από την έκπτωση που φέρνει το νέο φορολογικό για την αναβάθμιση κατοικιών.

Τέλος σημειώνει πως αναμένεται ανακούφιση για πολλούς ιδιοκτήτες που πλήρωναν συμπληρωματικό φόρο, με την υιοθέτηση νέων αντικειμενικών.

Κανένα πρόβλημα αν τηρηθεί ο νόμος

Καθησυχαστική λοιπόν ήταν η κ. Κυριακούση για το θέμα του Airbnb, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας σύγχυση για το τι ακριβώς ισχύει, ακόμα και στην πόλη μας, μιας και παρόλο που δεν είναι τουριστική περιοχή, Κομοτηναίοι έχουν ακίνητα που νοικιάζονται με αυτό τον τρόπο είτε στην πόλη είτε σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με την ίδια, η απόφαση του Ναυπλίου που αφορά ασφαλιστικά μέτρα, δεν επηρεάζει ακόμα τίποτα, όμως οι οριστικές αποφάσεις πρωτοδικείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι πολύ σημαντικές βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους βάση, με την τελευταία τέτοια απόφαση να δέχεται ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι μια κοινή μη αστική μίσθωση κατοικίας.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν λοιπόν όσοι μπουν σε αυτή τη διαδικασία, είναι να τηρούν το νόμο, που σημαίνει ότι η βραχυχρόνια είναι μέσω ειδικής πλατφόρμας, για σύντομα διαστήματα, και παρέχονται μόνο κλινοσκεπάσματα, και αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης. Οι αποφάσεις που κυκλοφορούν, είναι γιατί οι επίμαχοι ιδιοκτήτες έκαναν άλλες παροχές και μπήκαν σε άλλη κατηγορία, πηγαίνοντας στην κατηγορία των τουριστικών καταλυμάτων, και μάλιστα κάποιοι είχαν πάρει ειδικό σήμα.

Όταν ισχύει αυτό, άλλοι ιδιοκτήτες της οικοδομής μπορούν να επικαλεστούν ότι υπάρχει απαγόρευση από τον κανονισμό της για τα τουριστικά καταλύματα, και έτσι μπορούν να μην επιτρέψουν τη μίσθωση.

Όμως αν κάποιος δεν παραβεί τον νόμο για τις βραχυχρόνιες, δηλαδή την παροχή μόνο κλινοσκεπασμάτων, έχει δηλώσει το μίσθωμα και είναι εγγεγραμμένος στην πλατφόρμα, δεν έχει να φοβάται τίποτα.

Όμως αν παρέχουν, για παράδειγμα, αυτοκίνητο για ξεναγήσεις, ή φαγητό, ή καθαριότητα κάθε μέρα, λειτουργούν πλέον σαν επαγγελματικός χώρος και είναι έκθετοι στον κανονισμό.

Έρχεται αναθέρμανση της αγοράς με την αναστολή του ΦΠΑ

Ήδη έχει δοθεί η αναστολή ΦΠΑ στις οικοδομές, για τις άδειες μετά της 1/1/06 καθώς και την αντιπαροχή, κάτι το οποίο θεωρεί θετική εξέλιξη για τους ιδιοκτήτες, μιας και θα δώσει κίνητρα για αγορές καινούριων διαμερισμάτων.

Η αγορά μέχρι τώρα είχε παγώσει σε αυτά τα ακίνητα, γιατί το ΦΠΑ ήταν στο 24%, κάνοντας την αγορά τους απαγορευτική. Αυτά τα ακίνητα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 100.000 σε όλη τη χώρα, που θα μπουν ξανά στην αγορά, πιέζοντας τις τιμές στα παλιότερα ακίνητα, που είχαν ανέβει πολύ το τελευταίο διάστημα λόγω έλλειψης προσφοράς.

Έτσι σε συνδυασμό με την αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις για μια τριετία, ελπίζουν πως θα έχουν αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων.

Απογοήτευση από την περιορισμένη έκπτωση για την αναβάθμιση κατοικιών

Πάντως παρόλο που υπήρξαν κάποιες θετικές κινήσεις με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο, οι ιδιοκτήτες περίμεναν πολλά περισσότερα, βασιζόμενοι σε προηγούμενες εξαγγελίες, στο τομέα των δαπανών για την αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών.

Τελικά όμως προβλέπεται  έκπτωση φόρου 40% μόνο στις δαπάνες λήψης υπηρεσιών, και όχι όπως περίμεναν και στην αγορά υλικών, με την έκπτωση να εκπίπτει από το φόρο των ιδιοκτητών σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο κόστος αυτών των δαπανών αφορούσαν τα υλικά και όχι τις υπηρεσίες, και έτσι θα είναι πολύ χαμηλότερη η έκπτωση από αυτό που ανέμεναν οι ιδιοκτήτες.

Ένα θέμα που αναμένεται να ανακύψει είναι ότι πλέον από το 2020 τα εισοδήματα από μισθώματα πρέπει να δείχνουν αγορές μέχρι του 30% με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως γίνεται για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, κάτι που δεν είχαν μέχρι τώρα.

Προβληματισμός για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου

Ένας από τους προβληματισμούς που έχουν οι ιδιοκτήτες είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, η οποία αφορά και τις μεμονωμένες ιδιοκτησίες, και όχι μόνο τα κτίρια όπως γινόταν μέχρι τώρα, και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Η Ηλεκτρονική ταυτότητα ξεκινά μέσω της τακτοποίησης των Αυθαιρέτων, που έχει καταληκτική ημερομηνία 30/6/2020. Από 1/7 οι μεγάλες αυθαιρεσίες (ολόκληρα κτίρια, υπερβάσεις συντελεστή δόμησης 40% ή υπερβάσεις ύψους πάνω από 20%) δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν, ενώ για τις μικρότερες αυθαιρεσίες θα μπορεί να γίνει τακτοποίηση, με επιβάρυνση, ως πρόστιμο, 20% τον πρώτο χρόνο με την προσθήκη 5% σε αυτό για μία πενταετία, μέχρι το 2025.

Όσοι κάνουν την τακτοποίηση μετά τις 1/7, θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω λεφτά σε μηχανικό για να τους κάνει την ηλεκτρονική ταυτότητα, καταχωρώντας στην πλατφόρμα που θα υπάρχει για αυτό το λόγο όλο τον πολεοδομικό φάκελο του ακινήτου, και στο τέλος θα εκδίδεται ηλεκτρονικό πιστοποιητικό πληρότητας του φακέλου.

Αυτό, σημείωσε η κ. Κυριακούση, σημαίνει επιπλέον έξοδα για τον ιδιοκτήτη, ενώ για την ταυτότητα αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από κατόψεις για να καταγραφεί η πραγματική ταυτότητα του ακινήτου, καθώς μέχρι τώρα αυτό δεν το είχαν ούτε στις μεταβιβάσεις.

Βέβαια μέχρι το 2025 θα πρέπει να υπάρξει ταυτότητα για όλα τα διαμερίσματα, είτε αυτά είναι τακτοποιημένα ή νόμιμα, κάτι που θεωρεί πως θα δημιουργήσει αρχικά καθυστέρηση στις μεταβιβάσεις, γιατί θα πρέπει να υπάρχει και ηλεκτρονική ταυτότητα για το ακίνητο.

Νέα διαδικασία για τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις

Ζήτημα όμως αναμένεται να δημιουργηθεί, τουλάχιστον στην αρχή, από τις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις, που εισάγουν μια νέα διαδικασία από την αρχή του χρόνου.

Η μεταβίβαση θα γίνεται σε 11 βήματα με τον συμβολαιογράφο να καταχωρεί τα έγγραφα σε μια πλατφόρμα.  Θα υπολογίζεται ο φόρος, και στη συνέχεια θα οριστικοποιείται η συμμετοχή του, ενώ και οι συμβαλλόμενοι θα ελέγχουν τη δήλωση και θα κάνουν κάποιες άλλες διαδικασίες, εξουσιοδοτώντας τον συμβολαιογράφο μέχρι την οριστικοποίηση και την υποβολή της δήλωσης, μετά από την οποία θα βεβαιώνεται και θα πληρώνεται ο φόρος, με το συμβολαιογράφο εντός 15 ημερών να ενημερώνει την αρμόδια ΔΟΥ.

Η ανησυχία είναι πως το όλο σύστημα θα δημιουργήσει δυστοκία αρχικά, μέχρι όλοι οι εμπλεκόμενοι να μπορέσουν να εξοικειωθούν με αυτό, παρόλο που είναι κάτι που θέλουν οι ιδιοκτήτες, μιας και θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, μιας και δεν θα υπάρχουν για παράδειγμα οι αναμονές στις ΔΟΥ μέχρι να γίνει ο υπολογισμός του φόρου.

Ανατροπή με τις νέες αντικειμενικές

Η μεγάλη ανατροπή όμως αναμένεται το Μάιο, με τις νέες αντικειμενικές, ιδιαίτερα γιατί γύρω στις 7-8.000 εκτός σχεδίου περιοχές θα μπουν εντός σχεδίου. Αυτό είναι ένα μέτρο που περιμένουν οι ιδιοκτήτες, θεωρώντας πως θα υπάρχει εξισορρόπηση του ΕΝΦΙΑ, ιδίως για τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο, γιατί σε αυτές τις περιοχές εκτός σχεδίου υπάρχουν πολλές περιοχές με υψηλές αξίες και μέχρι τώρα εκφεύγουν της φορολογίας.

Έτσι όταν πάρουν τις πραγματικές αξίες, με τους ιδιοκτήτες να πληρώνουν αυτά που πρέπει να πληρώνουν, και μαζί με τις αλλαγές ζωνών και συντελεστών, θα έχουμε έσοδα για το κράτος, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα έχουμε την επιβάρυνση των ιδιοκτητών που υπάγονταν στον συμπληρωματικό φόρο, όταν το κράτος έπρεπε να πιάσει τα έσοδα μέσω της φορολογίας.

«Έτσι τώρα θα πληρώσουνε αυτοί που πρέπει, όσο πρέπει» ανέφερε η κ. Κυριακούση, που τόνισε πως η ένσταση των ιδιοκτητών ήταν πάντα ότι θέλουν να πληρώνουν επί αξιών που έχουν στα χέρια τους, και όχι πλασματικών, και με τον εξορθολογισμό του συστήματος θα επέλθει αλλαγή και στους συντελεστές, ώστε να μην υπάρχει παράλογη επιβάρυνση σε κάποιους ιδιοκτήτες.

Ανάσα για το θέμα της αναδρομικότητας των λανθασμένων δηλωμένων εμβαδών

Θετικό πάντως θεωρείται από τους ιδιοκτήτες το γεγονός ότι φαίνεται να απαλλάχθηκαν από σημαντικά πρόστιμα και αναδρομικά, λόγω της διόρθωσης των λανθασμένων δηλωμένων εμβαδών στους Δήμους, μέσω ρύθμισης που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Όπως ανέφερε η κ. Κυριακούση, η ρύθμιση αποτελούσε επίμονο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δίνοντας το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, όπως τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, και αφορά κάθε είδους ακίνητα, δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η κ. Κυριακούση ανέφερε πως η Ομοσπονδία τους κατέβαλε συνεχείς προσπάθειες για να λυθεί το ζήτημα.

Αυτό φαίνεται να έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, στην οποία αναφέρεται ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1 Ιανουαρίου 2020, όποτε και αν δηλωθούν.

Να σημειωθεί πως θα γίνουν πολλές διασταυρώσεις από την πολιτεία για τα τετραγωνικά, ώστε να διορθωθούν τυχόν αναντιστοιχίες, από όλες τις βάσεις δεδομένων που έχουν δηλωθεί.

Λήγει η προθεσμία για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα

Επίσης να υπενθυμίσουμε πως στις 31 Δεκεμβρίου 2019 λήγει η προθεσμία δήλωσης για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα παραταθεί, όπως έχει ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.