Δυσκολευονται να πληρωσουν τις ασφαλιστικες τους εισφορες οι δικηγοροι

Το 1/3 των δικηγόρων της χώρας ξεκίνησε την αίτηση για την υπαγωγή στις 120 δόσεις

Ημερίδα από το Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης με θέμα το ασφαλιστικό

Τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό τους, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, γνώρισαν οι δικηγόροι της Ροδόπης το πρωί της Παρασκευής 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κομοτηνής, στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δ.Σ. Ροδόπης με θέμα « Ασφαλιστικό, Συνταξιοδοτικά ζητήματα, Εξελίξεις στο Ασφαλιστικό».

Εισηγητής ήταν ο Δικηγόρος Αθηνών κ. Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, μέλος του Δ.Σ. ΔΣΑ, Σύμβουλος Δ.Σ.Α., Πρόεδρος της Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων Ελλάδας, ενώ το «παρών» έδωσαν, πέρα των δικηγόρων της Ροδόπης, και δικηγόροι της Αλεξανδρούπολης, μαζί με τη νέα πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Ρούλα Τσιρτσίδου καθώς και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας κ. Άννα Β. Μεμετζή

Σε θετική κατεύθυνση οι ασφαλιστικές κλάσεις

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, σε αναμονή της θεσμοθέτησης των ασφαλιστικών κλάσεων για τον κλάδο τους, υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους συναδέρφους τους, για αυτό και κάλεσαν τον κ. Κουτσόλαμπρο, που έχει βαθιά γνώση αυτών των θεμάτων, έχοντας διατελέσει και προϊστάμενος της διεύθυνσης του ΕΦΚΑ, για αυτό και απευθύνονται πάντα σε αυτόν μιας και έχει πάντα την απάντηση.

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ υπάρχουν αλλαγές, με κυριότερο θέμα τις ασφαλιστικές κλάσεις που θα δημιουργηθούν, που αναμένεται να είναι 5 ή 6, και ανάλογα με το ποσό που θα καταβάλλει ο ασφαλισμένος στην πρώτη μέχρι την τελευταία ασφαλιστική κλάση, θα καθοριστεί και το ποσό της σύνταξης.

Αυτά τα ζητήματα αφορούν κυρίως δικηγόρους άνω της 20ετίας, με την κ. Χατζηαντωνίου να καταθέτει ότι προσωπική της άποψη είναι ότι οι ασφαλιστικές κλάσεις είναι καλύτερες, με την προϋπόθεση αυτές να γίνονται παρακράτηση από τα διπλότυπα των παραστάσεών τους, και όχι να πληρώνονται, όπως στο παρελθόν, μια φορά το χρόνο.

Πιέζονται ακόμα πολύ οι δικηγόροι με τις ασφαλιστικές εισφορές

Τις αλλαγές που θα κατατεθούν στην Βουλή, μάλλον από τον Ιανουάριο του 2020, αναμένουν οι Δικηγόροι, σημείωσε ο κ. Κουτσόλαμπρος, με τον Υπουργό να έχει ανακοινώσει ήδη το νέο σύστημα εισφορών, με μια υποχρεωτική ασφαλιστική κατηγορία για όλους τους ασφαλισμένους και μερικές ασφαλιστικές κατηγορίες που μπορεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος.

Αυτό σε συνδυασμό με τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ, που ακύρωσαν ένα μεγάλο κομμάτι του νόμου Κατρούγκαλου που έχει να κάνει με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, τον τρόπο υπολογισμού των κυρίως συντάξεων και των επικουρικών, φέρνει αλλαγές σε αυτά τα κομμάτια του νόμου.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλα τα ζητήματα του ασφαλιστικού, και θέση της αποτελεί ότι δεν πρέπει να δουν καμία αύξηση οι ασφαλισμένοι, γιατί εν μέσω μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης οι συνάδερφοί τους αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αυτό φαίνεται και από τη μεγάλη συμμετοχή που έχουν οι δικηγόροι στις 120 δόσεις, με τον κ. Κουτσόλαμπρο να σημειώνει πως έχουν αιτηθεί, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την αίτηση, περίπου 13.300 δικηγόροι την υπαγωγή τους, περίπου το 1/3 του συνολικού αριθμού στη χώρα.

Αυτό δείχνει πως υπάρχει μεγάλη οικονομική δυσπραγία, και οποιαδήποτε αύξηση ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα εισπραξιμότητας του ΕΦΚΑ. Για τους νέους δικηγόρους προβλέπεται μειωμένη ασφαλιστική εισφορά, με το τωρινό σύστημα να είναι καλύτερο για αυτούς, όμως υπάρχει ακόμα μεγάλη κρίση στο επάγγελμα.

Έτσι ενώ παραδοσιακά οι δικηγόροι και κυρίως στην Αθήνα, παρέμεναν για πολλά χρόνια στην ενεργή δικηγορία ακόμα και αν είχαν συμπληρώσει, τις προϋποθέσεις, βοηθώντας αφενός το ασφαλιστικό σύστημα να έχει επιπλέον πόρους αλλά και να μην καταβάλλει πολλές συντάξεις, το φαινόμενο αυτό πλέον ανατρέπεται.

Πλέον πολλοί συνάδερφοί τους στην ηλικία των 60 και των 62, φεύγουν, με την προϋπόθεση να αναγνωρίσουν και κάποιο χρόνο, ενώ υπάρχει έξοδος πολλών νεότερων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.