Οταν η Ροδοπη θελει, μπορει!

Με Μαγεμένο Πάρκο, Ημερολόγιο-Λεύκωμα “Via Egnatia” 2020 και Μέγαρο Μουσικής

Μπορεί οι εορταστικές ημέρες να μας δημιουργούν «μοιραία» συναισθήματα αισιοδοξίας και έναν κάποιο μεγαλύτερο «ρομαντισμό» στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας, ωστόσο το τελευταίο διάστημα δεν ήταν λίγες εκείνες οι αφορμές που μας απέδειξαν πως τελικά δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο και κυρίως διάθεση.
Γιατί σε μία πόλη όπως η Κομοτηνή που και ανθρώπους διαθέτει και τις γνώσεις και τα μέσα, οικονομικά και μη, για πολλά έτη εξέλειπε όπως διαφάνηκε προσφάτως η θέληση. Η θέληση για νέα και παλαιότερα αλλά καλύτερα πράγματα πρωτίστως για τους πολίτες της και δευτερευόντως για όλους όσους γίνονται κοινωνοί, έστω και για λίγες ώρες, της ορθής αξιοποίησης των υποδομών και των ανθρώπων της πόλης μας.

Ένα πρώτο παράδειγμα των ημερών που αποδεικνύει ότι η Ροδόπη όταν θέλει μπορεί, αποτελεί το φωτογραφικό Ημερολόγιο – Λεύκωμα “VIA EGNATIA 2020” που παρουσιάστηκε το βράδυ των εγκαινίων της περιοδικής έκθεσης φωτογραφίας του 5ου ομώνυμου Φεστιβάλ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κομοτηνής, που ήρθε επιτέλους να ανανεώσει την «συλλογή» εντύπων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και πολύ περισσότερο να την εκσυγχρονίσει.

Μια πολυσήμαντη έκδοση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη και την πολύτιμη συνδρομή της ΕΦΑ Ροδόπης που «παρέδωσε» ανεκτίμητης αξίας και κυρίως ομορφιάς ανέκδοτο υλικό από ακίνητα και κινητά μνημεία της Εγνατίας Οδού και ευρήματα αυτής, που κάποια εξ αυτών  λόγω μεγέθους –μινιατούρες– παρέμεναν στην αφάνεια.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά στην επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής της Κομοτηνής και το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών του, με το δικό μας ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην παρουσία του διεθνούς φήμης βιολιστή Λεωνίδα Καβάκου, που αποτέλεσε ίσως την σημαντικότερη έως τώρα παρουσία στην σκηνή του Μεγάρου Μουσικής της πόλης μας.

Στον Λεωνίδα Καβάκο τόσο για τη μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε να τον απολαύσουμε, αλλά πολύ περισσότερο για την ευκαιρία που δόθηκε στους μικρότερους συμπολίτες μας, τον μαθητικό πληθυσμό, από όλη την Περιφέρεια να τον γνωρίσουν και να συζητήσουν μαζί του.

Το τρίτο παράδειγμα είναι και το πιο πρόσφατο των ημερών, και αφορά στο Μαγεμένο Πάρκο το οποίο άνοιξε στην πλήρη ανάπτυξή του τις «πόρτες» του το βράδυ της Δευτέρας, με την αφορμή της επίσημης έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Κομοτηνής.

Ένα πάρκο που για πρώτη ίσως φορά φέτος προσομοιάζει στο όνομά του, με τα πολυπληθέστερα φέτος φώτα και χρώματα να πρωταγωνιστούν και να δημιουργούν μια αντάξια της απαιτούμενης εορταστικής «μαγείας» ατμόσφαιρα σε επιμέλεια του Γιάννη Καραγκιουλμέζη.

Με πολλά βήματα μπροστά αν μη τι άλλο σε σχέση με την περσινή του μορφή που σαφώς χωρά βελτιώσεων, το δήλωσαν άλλωστε και οι αρμόδιοι π.χ Νατάσα Λιβεριάδου, αλλά αποτελεί μετά από χρόνια ίσως την πρώτη απτή αποτύπωση του ότι ιδέες υπάρχουν και οι άνθρωποι να τις υλοποιήσουν επίσης.

Τρία μόλις παραδείγματα σε ένα διάστημα μικρότερο του ενός μηνός, ενδεχομένως καθόλου τυχαία σε σχέση με το κλίμα των ημερών, που έρχονται όμως να προσφέρουν μία νότα αισιοδοξίας σε μία πόλη που επί πολλά χρόνια βάλτωνε σε λογικές, πρακτικές, ανθρώπους και ιδέες του παρελθόντος.

Αισιοδοξία ως προς τα όσα μπορούν να γίνουν με ανοιχτά μυαλά και διάθεση για το καλύτερο, και όχι για μία απλή διεκπεραίωση «υποχρεώσεων» ή διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων.

Τρία μοναδικά βεβαίως μέχρι στιγμής παραδείγματα, από πλευράς δημοσίων «φορέων» τουλάχιστον, που δείχνουν ότι υπάρχει η διάθεση κάτι να αλλάξει.
Ο δρόμος μακρύς και τα εμπόδια για τη συνολική αλλαγή νοοτροπιών ακόμα περισσότερα. Βήμα βήμα ωστόσο κάτι μπορεί να γίνει!   

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.