Χρυσοχοιδης οπως λεμε Βοριδης

Της έκδοσης

Στα βήματα του «συναδέλφου» του Μάκη Βορίδη φαίνεται πως κινείται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος αποφάσισε να απαντήσεις στις ολοένα και αυξανόμενες καταγγελίες περί της αστυνομικής βίας κατά την διάρκεια των επεισοδίων στα Εξάρχεια στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, δια του facebook.
 
Η «σύγκριση» δεν έγκειται στο μέσο που επέλεξε να απαντήσει αλλά στην απάντηση αυτή καθ’ αυτή που αποδεικνύει ότι μάλλον αδιαφορεί ή κωφεύει απέναντι στα καταγγελλόμενα, που αποτυπώθηκαν σε βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες πολιτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ή τουλάχιστον ότι επιλέγει να ζει σε μία διαφορετική από τη δική μας πραγματικότητα.
 
Γιατί η πραγματικότητα των καταγγελθέντων γεγονότων όπως γράψαμε και παραπάνω αποτυπώθηκε, ευτυχώς, και δημοσιοποιήθηκε και έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά καταγγελιών σχετικών με την αύξηση της αστυνομικής βίας στη χώρα μας. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης λοιπόν, την ώρα βέβαια που το ζήτημα έχει λάβει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις – βλέπε ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης και δη του ΣΥΡΙΖΑ – φτάνοντας ακόμα και στην Κομισιόν δια σχετικής ερώτησης των ευρωβουλευτών κ.κ. Κώστα Αρβανίτη και Στέλιου Κούλογλου, έχει συγκεντρώσει χιλιάδες σχόλια δια- μαρτυρίας και καταγγελίες, ενώ αποτέλεσε αφορμή και για την συλλογή υπογραφών καταδίκης της αστυνομικής βίας στη γνωστή ιστοσελίδα avaaz– την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές έχουν ξεπεράσει τις 5.500- ο ίδιος επέλεξε τα social media για να μας πει πως «ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν είναι νοητός ποτέ, πουθενά, από κανένα και με οποιαδήποτε δικαιολογία. Τελεία και παύλα. Όταν συμβαίνει, η Αστυνομία -που είναι περήφανο σώμα, που εφαρμόζει το νόμο και κατά συνέπεια οφείλει να προστατεύει και τα ανθρώπινα δικαιώματα- έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει. Κανένα βίντεο, παρά τη δύναμη της εικόνας δεν θα το αλλάξει αυτό. Πολύ περισσότερο δεν θα περάσει ο φαρισαϊσμός που ξεχείλισε, μετά την πρώτη φορά εορτασμό, χωρίς καταστροφές, των επετείων 17ης Νοέμβρη και 6ης Δεκεμβρίου».
 
Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι της ανάρτησης του κ. Χρυσοχοΐδη είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ  όπου  γινόταν  λόγος  για «ακραία καταστολή» από πλευράς των δυνάμεων της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών στην πορεία για την μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπου μεταξύ άλλων αναγραφόταν πως «πρώτο ψέμα η ακραία καταστολή. Δεν υπήρξε».
 
Στην σχετική δε ανακοίνωση από πλευράς υπουργείου αναφερόταν και το εξής «οι άντρες των ΜΑΤ δεν “εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας”, συνέλαβαν υπεύθυνους για επιθέσεις στο κέντρο των Εξαρχείων, με τις μολότωφ και τις πέτρες στα χέρια» δηλώνοντας πως το περίφημο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου αφορά στις 12 συλλήψεις που έγιναν από τα Εξάρχεια, σε άτομα «με σακίδια γεμάτα πέτρες, με τα μάρμαρα της πλατείας πάλι σπασμένα, με μολότωφ».
 
Την ίδια ώρα χθες, Δευτέρα η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό που εμφανίζει άνδρες το ΜΑΤ να έχουν ξεγυμνώσει νεαρό που φέρεται να συμμετείχε στα επεισόδια.
 
Ο Αρχηγός μάλιστα της Ελληνικής Αστυνομίας επικοινώνησε με τον Συνήγορο του Πολίτη, επισημαίνοντας τη βαρύτητα του θέματος για το Σώμα και ζητώντας την κατά προτεραιότητα εξέτασή του.
 
Οι προαναφερθείσες εικόνες από το βράδυ της Παρασκευής στα Εξάρχεια, προκάλεσαν σάλο στην κοινή γνώμη και την κατακραυγή μεγάλης μερίδας πολιτών, κομμάτων αλλά και οργανώσεων, πέραν των προαναφερθέντων λοιπών διαστάσεων που έχουν λάβει, με κοινό χαρακτηριστικό όλων την καταγγελία της αστυνομικής βίας.
 
Αλλά μάλλον σε σχέση με το υπόλοιπο σύνολο, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΑΣ που διέταξε τις σχετικές διαδικασίες διερεύνησης της υπόθεσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει καλύτερα. Στοιχείο «αναγκαστικότητας» – για να θυμηθούμε και τα αμίμητα του συναδέλφου του – μάλλον η επιβληθείσα αυτή νέα κανονικότητα που, ελπίζουμε πως μάταια στην συγκεκριμένη περίπτωση, κάποιοι προσπαθούν δια της αμφισβητήσεως των δεδομένων να επιβάλλουν.
 

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.