Οψεις της κοινωνικης και κοινοτικης ζωης στην Ξανθη τα νεωτερα χρονια

Στις 11 Δεκεμβρίου η 7η επιστημονική συνάντηση του κύκλου «Ξάνθη, από την Προϊστορία στο Σήμερα»

Το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (ΙΘΤΠ) σε συνεργασία συνεχίζουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέσα στο 2019 με τον γενικό τίτλο: «Ξάνθη, από την Προϊστορία στο Σήμερα»
 
Αφορμή της διοργάνωσης αυτής αποτελεί η συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης και είναι ενταγμένη στο γενικότερο κλίμα του εορτασμού που προγραμματίζεται από διάφορους τοπικούς φορείς. Σκοπός είναι, μέσα από μια σειρά επτά εσπερίδων (τρεις στο πρώτο και τέσσερις στο δεύτερο εξάμηνο), στις οποίες θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, ιστορικοί και ερευνητές, να παρουσιαστεί στο κοινό η πορεία του Νομού Ξάνθης από τα προϊστορικά χρόνια έως τη σημερινή εποχή.
 
Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν:

  • Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
  • Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
  • Βασίλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ.
  • Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του ΙΘΤΠ.

 
Επιστημονικός Σύμβουλος: Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων
 

Το περιεχόμενο της 7ης επιστημονικής συνάντησης

 
Στην 7η αυτή εσπερίδα παρουσιάζονται όψεις της κοινωνικής και κοινοτικής ζωής στην Ξάνθη κατά τη μεταβυζαντινή, τη νεότερη και τη σύγχρονη εποχή. Αναλύονται η επίδραση που άσκησε στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της Ξάνθης η ενσωμάτωση της περιοχής στον  κορμό του ελληνικού κράτους, ομάδες εθνοτικές και θρησκευτικές, η θέση της Εκκλησίας την περίοδο αυτή, άγνωστες πτυχές της ζωής μεγάλων αστικών οικογενειών της Ξάνθης  και τέλος η γεωστρατηγική θέση της Θράκης από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Θα αναλυθεί η αξία της γεωγραφικής θέσεως της Θράκης τόσο στον ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, όσο και για την επιβίωση της Ελλάδας και Κύπρου.
 
Ομιλητές:

  • Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Καθηγητής ΔΠΘ: Η ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος ως παράγοντας μετασχηματισμών στην παραδοσιακή καθημερινότητα και στον λαϊκό πολιτισμό της θρακικής κοινωνίας
  • Δημήτριος Ν. Κασαπίδης, Δρ. Ιστορίας: Η Ξάνθη των άλλων: Μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία των Εβραίων και των Καθολικών της πόλης
  • Βασίλης Αϊβαλιώτης, τ. Λέκτορας ΔΠΘ: Αστικές οικογένειες στην Ξάνθη
  • Διονύσιος Τσεντικόπουλος, Δρ. Θεολογίας, Μεταδιδακτορικός ερευνητής ΔΠΘ: Ιστορία της εκκλησίας στην Ξάνθη. Από την οθωμανοκρατία στην απελευθέρωση
  • Ανδρέας Ματζάκος, Απόστρατος Αξιωματικός ΣΞ, MsC Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές: Η στρατηγική αξία της Θράκης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

 
Συντονίστρια: Ελεονώρα Ναξίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογία του ΔΠΘ
 
Η 7η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Ξάνθη.
 

Info 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.