«Έχω λόγο»: Ένα βιβλίο ευκαιρία κατανόησης της δικής μας πραγματικότητας

04.12.2019 19:34

Νατάσσα Βαφειάδου

Παρουσιάστηκε με επιτυχία το πρώτο κοινωνικό μυθιστόρημα της Χριστίνας Κυριακίδου στην Κομοτηνή

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Μία ευκαιρία ενδοσκόπησης και κατανόησης της δικής μας πραγματικότητας καθώς και μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της ζωής μας, αποτέλεσε η παρουσίαση του πρώτου μυθιστορήματος της Καβαλιώτισσας συγγραφέως κ. Χριστίνας Κυριακίδου με τίτλο «Έχω λόγο».
 
Το κοινωνικό αυτό μυθιστόρημα όπως εύστοχα χαρακτηρίζεται και το εξώφυλλό του, παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Κυριακής, 1 Δεκεμβρίου, από τις Εκδόσεις Πηγή, τον Παρατηρητή της Θράκης και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη  Ψυχής» τα μέλη του οποίου, δια του σύντομου χαιρετισμού της γραμματέας του Συλλόγου κ. Κικής Μερτζιανίδου, εξήγησαν τους λόγους της συμβολής τους στην παρουσίαση αλλά και τον βασικό στόχο του βιβλίου.


 
Το μυθιστόρημα άλλωστε δεν περιορίζεται μόνο στην μάχη κατά του καρκίνου αλλά αγγίζει επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα όπως και το ζήτημα της μονογονεϊκότητας, αποτελώντας και μία ευκαιρία για την συγγραφέα να καταθέσει τους κοινωνικούς της προβληματισμούς δια μέσου της λογοτεχνίας που «αγγίζει» ευκολότερα ενδεχομένως δύσκολα κοινωνικά ζητήματα.


 
Αυτόν ακριβώς τον σκοπό πέτυχε και η παρουσίαση του βιβλίου στην Κομοτηνή το απόγευμα της Κυριακής, καθιστώντας τον πρώτο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων, που φιλοξένησε την εκδήλωση, τόπο συνάντησης όχι απλώς συμπολιτών  και συμπολιτισσών που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τον καρκίνο ή αποτελούν μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, αλλά και ανθρώπων σκεπτόμενων σε σχέση με την υφιστάμενη πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της που αναζητούν και δια μέσου του διαλόγου τις δικές τους απαντήσεις σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.
 
Ένας διάλογος ο οποίος διεξήχθη και σε επιστημονική βάση, με δεδομένα αλλά και απόψεις από της κ. Λιζέτα Λιούρτα, Ψυχολόγο MSc και συστημική ψυχοθεραπεύτρια και τον κ. Γιώργο Φιλιππίδη, τέως διοικητή του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής και Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, οι οποίοι στάθηκαν στην «αλήθεια» του βιβλίου αλλά και στον δικό τους προσωπικό «λόγο» για την παρουσία τους στην  εκδήλωση.


 
Απόψεις και δεδομένα που στο τέλος των τοποθετήσεων τόσο των προαναφερθέντων όσο και της ίδιας της συγγραφέως, αποτέλεσαν αφορμή εκτενούς συζήτησης σε σχέση με τα ζητήματα που το βιβλίο αναπτύσσει, επικεντρώνοντας κυρίως στην ανάγκη αλλαγής αντίληψης της ελληνικής κοινωνίας απέναντί τους.
 
Γεγονός άλλωστε που επισήμανε και η κ. Κική Μερτζιανίδου από πλευράς του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής» που άνοιξε την εκδήλωση, επικεντρώνοντας τόσο στην αξία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου – στόχο που εξυπηρέτησε πλήρως και η εκδήλωση – όσο και στην ανάγκη ανατροπής της «αμηχανίας» της ελληνικής κοινωνίας απέναντι σε ζητήματα όπως ο καρκίνος και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
 


«Ο καρκίνος δεν είναι ντροπή.  Μπορούμε να τον προλάβουμε και να τον αντιμετωπίσουμε αρκεί να μιλήσουμε ανοιχτά, να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις εμπειρίες μας γιατί μόνο έτσι μιλώντας ανοιχτά μπορείς να κερδίσεις την μάχη της ενημέρωσης και της πρόληψης» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά, λεγόμενα τα οποία προσυπέγραψε και η κ. Κυριακίδου μιλώντας για το βιβλίο της.
 
Καταλυτική στην επιτυχία της εκδήλωσης ήταν και η Κομοτηναία ηθοποιός Ελένη Ουζουνίδου, η οποία δια μέσου της τεχνολογίας ανέγνωσε με τρόπο μοναδικό αποσπάσματα του βιβλίου, «ντύνοντας» τις εισηγήσεις των ομιλητών ως άλλη Νόρα, πρωταγωνίστρια των σελίδων της κ. Κυριακίδου.
 
Μία πανέμορφη εκδήλωση, πολλαπλά ωφέλιμη για τους «κοινούς μας παρονομαστές» όπως υπογράμμισε και η κ. Λιούρτα.

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine