Εως τις 15 Δεκεμβριου τα εγκαινια της Χριστουγεννιατικης αγορας στο Αλσος της Αγιας Παρασκευης

Μόνο για φέτος θα υπάρχουν 4 οικίσκοι στους οποίους θα πωλούνται είδη συμβατά με τον χαρακτήρα των ημερών

Την έγκρισή του για τον Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας της Χριστουγεννιάτικης Αγοράς του Δήμου Κομοτηνής, έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η εκμίσθωση των συγκεκριμένων οικίσκων, και σχετίζεται με την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να δημιουργήσει ένα πιο Χριστουγεννιάτικο κλίμα στην πόλη μας.

Άλλωστε οι τέσσερις οικίσκοι είναι μόνο η αρχή, με την Χριστουγεννιάτικη αγορά να μεγαλώνει τα επόμενα χρόνια, και να γίνεται πιο οργανωμένα, μιας και θα υπάρχει ο κανονισμός που θα επιταχύνει τις υπόλοιπες διαδικασίες, με την ελπίδα αυτές να ολοκληρώνονται νωρίτερα από ότι φέτος, όπου η λειτουργία των οικίσκων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Στόχος να μεγαλώνει κάθε χρόνο η αγορά

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, τα 4 σπιτάκια θα έχουν προϊόντα μίας χριστουγεννιάτικης αγοράς, με τους όρους εκμίσθωσης των οικίσκων να καθορίζονται σε συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου.

Ελπίδα τους είναι, πως με τον στολισμό της πόλης και του άλσους της Αγίας Παρασκευής, θα έχουν ένα ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, το οποίο επιθυμούν να μεγαλώσει σταδιακά τα επόμενα χρόνια, προσελκύοντας και περισσότερο κόσμο.

Πού και πώς θα γίνεται η αγορά

Σύμφωνα με την κανονιστική, η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα διενεργείται στο χώρο του άλσους της Αγίας Παρασκευής Κομοτηνής, στα πλαίσια των Χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου.

Στο χώρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της δύναται να προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις και εν γένει δρώμενα από το χώρο των παραστατικών τεχνών) που συνάδουν με το εορταστικό κλίμα των ημερών.

Το σύνολο των διατιθέμενων θέσεων είναι δέκα, ενώ στο χώρο θα μπορεί να διατίθεται και 1 θέση ανάπτυξης ψυχαγωγικών παιχνιδιών, Λούνα Παρκ, ενώ μόνο για φέτος οι οικίσκοι θα είναι 4 και οι υπόλοιπες θέσεις  ενδέχεται να διατεθούν άνευ οικίσκου.

Οι εγκαταστάσεις αυτές θα τοποθετούνται με επιμέλεια, δαπάνη και ευθύνη του ίδιου του Δήμου, και θα απομακρυνθούν μετά τη λήξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων με μέριμνα του ιδίου.

Η αγορά κανονικά θα διαρκεί είκοσι συναπτές ημέρες με ημερομηνίες έναρξης και λήξης όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρόλο που φέτος αυτό μπορεί να αλλάξει λόγω των διαδικασιών για τη σύσταση του Κανονισμού, ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιείται η εγκατάσταση και η απομάκρυνση αντίστοιχα των πάγκων και των εμπορευμάτων. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 10:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ.

Οι εγκαταστάσεις πώλησης των εμπορευμάτων θα γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ξύλινα σπιτάκια, διαστάσεων 2,40μ Χ1,80μ.

Οι εγκαταστάσεις πώλησης εμπορευμάτων των λοιπών θέσεων θα γίνονται σε πάγκους εργασίας κατά σειρά διατεταγμένες όπως στο τοπογραφικό. Όλοι οι πάγκοι εργασίας θα φιλοξενούν τις εμπορικές δραστηριότητες. Οι πάγκοι εργασίας μπορεί να φέρουν τέντα προστασίας.

Οι εγκαταστάσεις αυτές θα τοποθετούνται με επιμέλεια, δαπάνη και ευθύνη των ίδιων των συμμετεχόντων εμπόρων και θα απομακρύνονται πάλι από τους ίδιους, υπό την επίβλεψη του Δήμου. Ο Δήμος δεν επιβαρύνεται με κανένα απολύτως κόστος για την κατασκευή-τοποθέτηση-απόσυρση των πάγκων εργασίας.

Οι έμποροι που συμμετέχουν στην Χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας των παραχωρούμενων χώρων, ενώ η ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων θα γίνει με ευθύνη του Δήμου ως προς την εξασφάλιση παροχής ρεύματος ο δε ηλεκτροφωτισμός θα γίνει με μέριμνα, ευθύνη και δαπάνη των συμμετεχόντων εμπόρων.

Οποιαδήποτε επιπλέον εργασία κριθεί αναγκαία για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με το Δήμο. Σε περίπτωση που η Χριστουγεννιάτικη αγορά δεν πραγματοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο οι συμμετέχοντες δεν δικαιούνται να αναζητήσουν τα έξοδα στα οποία τυχόν υποβλήθηκαν. Για τα έξοδα αυτά ο Δήμος δε φέρει καμία ευθύνη, η δε δαπάνη θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αναλαμβάνουν κα την αποξήλωση των πάγκων εργασίας. Σε περίπτωση, επίσης, που η εμποροπανήγυρη πραγματοποιηθεί, τότε αν ο αιτήσας συμμετοχή, υπαναχωρήσει η δεν συμμετάσχει, το τυχόν καταβληθέν τέλος χρήσης εκπίπτει υπέρ του Δήμου ως εύλογη και δίκαιη ποινική ρήτρα.

Οποιαδήποτε εργασία ή παρέμβαση κριθεί αναγκαία για την καλύτερη λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς αυτή θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας των συμμετεχόντων με το Δήμο και αφού ληφθούν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα που θα απαιτηθούν και συμφωνηθεί από ποιον θα καλυφθεί

Τα είδη που θα πωλούνται στην αγορά

Τα είδη που θα πωλούνται στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά πρέπει να δικαιολογούν το χαρακτήρα των ημερών να τηρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και η διάθεσή τους να γίνεται με βάσει των Κανόνων διακίνησης και εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών.

Ειδικότερα μπορούν να πωλούνται:

  • Χριστουγεννιάτικα είδη
  • Kατασκευές
  • Χειροποίητα κοσμήματα
  • Ζαχαρώδη είδη και παραδοσιακά γλυκά
  • Αποξηραμένα άνθη και ιδίως όσα δικαιολογούνται από το πνεύμα των ημερών
  • Ξηροί καρποί
  • Κρύα έτοιμα σάντουιτς ή σφολιατοειδή που θα φυλάσσονται σε ειδικά ψυγεία ή θερμοθαλάμους αντίστοιχα

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.