«Φιλοι μ’ καλωσορισατε»: Ενα οδοιπορικο στην ελληνικη παραδοση απο τον Συλλογο Εβριτων

9 χορευτικές ομάδες και 170 χορευτές θα πλαισιώσουν φέτος την εκδήλωση του συλλόγου

Δηλώνουν έτοιμοι για την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελλαδικό χώρο

Η ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Φίλοι μ’ καλωσορίσατε», που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 19:00,αποτέλεσε το θέμα της συνέντευξης τύπου που διοργάνωσαν το πρωί της Τετάρτης, τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών, κ. Χρήστος Χατζηπέμου, πρόεδρος και κ. Χρήστος Γαντσίδης, χοροδιδάσκαλος, δράττοντας ωστόσο και την ευκαιρία να μιλήσουν και για τα σχέδια του Συλλόγου σε σχέση με την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελληνικό κορμό.

Από την Κέρκυρα και την Ορεστιάδα οι φετινοί φιλοξενούμενοι

Μία παράσταση εν είδει καλωσορίσματος όσων φίλων έρχονται από μακριά και συγκεκριμένα την «Πολιτιστική Πρωτοβουλία Αρίλλα» από την Κέρκυρα και τον λαογραφικό πολιτιστικό σύλλογο «Το κρασοχώρι», από την Οινόη Ορεστιάδας, αποτελεί σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εβριτών η φετινή ετήσια παράσταση του Συλλόγου, την οποία θα επενδύσει μουσικά το σχήμα «Ακριτικός ήχος», το οποίο σε συνεργία με τις ομάδες χορευτών, θα επιχειρήσει ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση από την Κύπρο και τα Δωδεκάνησα, ως τον βόρειο Έβρο, την Ανατολική Ρωμυλία, την Κέρκυρα και την Ανατολική Θράκη.

Προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ ως εναρκτήριος εορτασμός των 100 χρόνων

Ακόμη, στο πλαίσιο της έναρξης εκδηλώσεων από πλευράς συλλόγου για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον ελλαδικό χώρο, θα προβληθεί για πρώτη φορά ένα 15λεπτο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κοροδήμου, που αφορά στην απελευθέρωση της Θράκης, για τη δημιουργία του οποίου έχει χρησιμοποιηθεί αρχειακό υλικό από το πολεμικό μουσείο Αθηνών.«Θα είναι η εναρκτήρια προσπάθεια του συλλόγου να τιμήσει τα 100 χρόνια και θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις με την σύμπραξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών ούτως ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μια ιδιάζουσα αίγλη και έναν φόρο τιμής στα 100 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συλλόγου.

Διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου, στα επικείμενα σχέδια του συλλόγου

Η προετοιμασία του  Συλλόγου για την επέτειο των 100 χρόνων μετρά ήδη έναν χρόνο, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ παράλληλα προανήγγειλε  την διεξαγωγή ενός διεθνούς συνεδρίου κατά το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η έκθεση του στρατηγού Σαρπύ, που παρουσιάζει στον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε την διασυμμαχική διοίκηση στη Θράκη. «Οι εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε στοχεύουν στην ανάδειξη των γεγονότων της Επετείου όχι μόνο ως γεγονός  ιστορικής και πολιτιστικής αναφοράς, αλλά ως ένα ευρύτερο γεγονός για το οποίο καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής ομοθυμαδόν όλοι οι Θρακιώτες, όπου κι αν βρισκόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηπέμου.

Καταληκτικά, ανέφερε πως η εκδήλωση πραγματοποιείται με την αρωγή τόσο της ΔΚΕΠΠΑΚ, η οποία συνδράμει στην φιλοξενία των προσκεκλημένων από την Κέρκυρα και την Οινόη, όσο και της περιφέρειας, με την παραχώρηση του Μεγάρου Μουσικής.

Έναρξη τμήματος κυπριακών χορών

Με τη σειρά του, ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κ. Χρήστος Γαντσίδης, σημείωσε πως την εκδήλωση θα πλαισιώσουν 9 χορευτικές ομάδες με 170 χορευτές, με τη φετινή βαρύτητα να δίδεται στους χορούς των Δωδεκανήσων και της Κύπρου.

 Ακόμη, ανακοίνωσε τη λειτουργία νέου τμήματος κυπριακών χορών, υπό την καθοδήγηση της κ. Χαράς Ανδρινοπούλου και του κ. Γιάννη Γκουρούδη, φοιτητών της ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, ενώ τέλος, ευχαρίστησε τόσο τους συναδέλφους όσο και τους χορευτές για την προσπάθεια που κατέβαλαν στο «σύντομο», όπως τόνισε, χρονικό διάστημα προετοιμασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.