Τομη τα Ηλεκτρονικα Βιβλια στα λογιστικα

Ημερίδα στην Κομοτηνή για την νέα πραγματικότητα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν από το 2020 οι λογιστές

Την νέα πραγματικότητα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν από την επόμενη χρονιά με τα «Ηλεκτρονικά Βιβλία» γνώρισαν από τον κ. Ντίνο Αντώνη, Στέλεχος Α.Α.Δ.Ε. / Επιχειρησιακό στέλεχος ομάδας my Data το πρωί του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή οι λογιστές Φοροτεχνικοί που παρακολούθησαν την επιμορφωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου.
 
Την ημερίδα διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε) σε συνεργασία με το Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Ροδόπης, την Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ξάνθης, το Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Αλεξανδρούπολης και το Σύλλογο Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Βορείου Έβρου, στο πλαίσιο της διαρκούς ενημέρωσης των μελών τους Λογιστών-Φοροτεχνικών
 
Να υπενθυμίσουμε πως το νέο σύστημα ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων, στοχεύει στην αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών αλλά και της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών.
 
Το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι my DATA, δηλαδή my Digital Accounting and Tax Application. Με το νέο σύστημα, όλες οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώνουν τα τιμολόγιά τους και να συμπληρώνουν τα βιβλία τους με ηλεκτρονικό τρόπο και με άμεση σύνδεση με το Taxisnet.

Τομή στα λογιστικά

Στην ημερίδα έδωσε το παρόν και ο κ. Βασίλης Καμπάνης, πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ, που τόνισε πως κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, για να ενημερώσει τα μέλη της για τα ηλεκτρονικά βιβλία.«Είναι μια τομή αυτό που γίνεται στα λογιστικά πράγματα» σημείωσε, παραλληλίζοντας το με το πέρασμα από τα χειρόγραφα στο μηχανογραφημένο σύστημα.
 
Βέβαια υπάρχει μια ανησυχία για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, που αφορά κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις, παραδέχθηκε ο ίδιος για να εξηγήσει πως με την σειρά που ορίστηκε από την ΑΑΔΕ, πρώτα έπρεπε να ενημερωθούν οι μηχανογραφικές εταιρείες και να συμφωνήσουν μιας και όλα γίνονται μέσα από τα μηχανογραφικά συστήματα, και στη συνέχεια οι λογιστές, που θα αναλάβουν για ακόμα μια φορά να δουλέψουν το σύστημα και να το «τρέξουν» και στη συνέχεια οι επιχειρήσεις, που θα πρέπει να περάσουν στην ψηφιακή μορφή.
 
Έτσι θα υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα και για τους συναδέρφους τους λογιστές, που θα κάνουν πιο ποιοτική δουλειά, μιας και σήμερα ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στην καταχώρηση και λιγότερο για ποιοτική και επιστημονική δουλειά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.