Ενα ταξιδι στον χωροχρονο της μουσικης δωματιου

Από το Κουαρτέτο Εγχόρδων «Concerto»

Το ενδιαφέρον του κόσμου συγκέντρωσε η πρώτη εκδήλωση του 3ου κύκλου συναυλιών  μουσικής δωματίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κύτταρο(Rex), αποτέλεσμα διοργάνωσης της ΔΚΕΠΠΑΚ.
 
Πλήθος φίλων της κλασικής μουσικής έσπευσε να παρακολουθήσει την εκδήλωση μουσικής δωματίου που αυτή τη φορά ενσάρκωσε το «Concerto quartet», το οποίο, έχει ως «βάση» του τη Θεσσαλονίκη
 
Υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Κωστή Παπάζογλου, το κουαρτέτο εγχόρδων, αποτελούμενο από τη Ραΐσα Ποπαϊλίδη στο βιολί, τον Χάρη Παπαθανασίου στο βιολί, τη Μαρίνη Πεϊκίδου στη βιόλα και τη Μαρία Χρίστοβα στο τσέλο, παρουσίασε ένα πρόγραμμα χωρισμένο σε δύο μέρη, αφού πρώτα έγινε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία της μουσικής δωματίου από τον Κομοτηναίο συνθέτη κ. Δημήτρη Σβυντρίδη.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, εξετάζοντας αρχικά το φαινόμενο της μουσικής δωματίου στην δυτική Ευρώπη, με πρωτεργάτη τον W. A. Mozart, μέχρι και τη διασπορά της δυτικών κλασικών επιρροών  στην Ελλάδα, με κύριο εκπρόσωπο τον Νίκο Σκαλκώτα, ο πλούτος της μουσικής δωματίου είναι τεράστιος και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του είδους της κλασικής μουσικής.
 

Μια μουσική εκδήλωση με υψηλό επίπεδο ανάγνωσης

 
Οι μουσικοί απέδωσαν το κουαρτέτο με συναισθηματική φόρτιση, αλλά χωρίς υπερβολές στους τονισμούς, επιτυγχάνοντας μία ερμηνεία κλασική ως προς το ύφος, με το σύγχρονο στοιχείο να αποδίδεται μέσω των soundtrackβραβευμένων ταινιών όπως το μουσικό θέμα του John Williamsαπό την ταινία «Schindler’s List»και το «Βy the Sea» της Ελένης Καραΐνδρου από την ταινία «Eternity and a day».
 
Η βαθύτατα συγκινητική ερμηνεία του εκφραστικού «Porunacabeza» (δεύτερο μέρος) υπήρξε μία από τις κορυφαίες στιγμές της βραδιάς και σήμανε τη λήξη μιας καθ’ όλα επιτυχημένης μουσικής εκδήλωσης που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού που παρευρέθηκε.

 

Η δράση του Κουαρτέτου

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τοConcerto quartetσυμμετείχε σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και άλλων. Εκτός από τα έργα της κλασικής και ρομαντικής εποχής το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει συνθέσεις των Moricone, Preisner, Bregovic, Gardel, Bernsteinαπό βραβευμένα φιλμ όπως «Σινεμά ο παράδεισος», « Westsidestory» και άλλα. Επίσης η ερμηνεία των αργεντίνικων τάνγκο, η παραδοσιακή μουσική αλλά και λόγιας προέλευσης είναι ένα μουσικό είδος στο οποίο το κουαρτέτο αφιερώνει μεγάλο μέρος της μελέτης του. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις  των κομματιών του συνόλου επιμελείται ο Κωστής Παπάζογλου.
 

Μέχρι τις 3 Απριλίου ο 3ος κύκλος μουσικής δωματίου

 
Η πρόεδρος της ΔΚΕΠΑΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, εξέφρασε την χαρά της για την ανταπόκριση του κόσμου, ο οποίος απάντησε θετικά στο κάλεσμα που σήμανε την έναρξη της εν λόγω σειράς εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται μέχρι και τις 3 Απριλίου, καθώς μετά, όπως εξήγησε η κ. Λιβεριάδου, ακολουθεί το καθιερωμένο φεστιβάλ κιθάρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.