Μετραει πληγες το νησι της Θασου

Στο νησί Χρ. Μέτιος και Χρ. Τοψίδης το Σαββατοκύριακο - Αιχμές για απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου από «Περιφερειακή Σύνθεση» και «Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ»

Η Θάσος βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο επίκεντρο του περιφερειακού πολιτικού ενδιαφέροντος λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν στο νησί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
 
Στη Θάσο μετέβησαν το Σάββατο ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης συνοδευόμενοι από τον διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας κ. Τάσο Παράσχου και τον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καβάλας κ. Σταύρο Κιβράκη, προκειμένου να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις των έντονων βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών στις υποδομές του νησιού.


 
Οι κ. Μέτιος και Αντωνιάδης επισκέφθηκαν σημεία του νησιού όπου εντοπίζονται τα κυριότερα προβλήματα και είχαν στενή συνεργασία τόσο με το κυβερνητικό κλιμάκιο που κατέφθασε στο νησί υπό τον Υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο όσο και με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη και τους βουλευτές Καβάλας κ. Μακάριο Λαζαρίδη και κ. Γιάννη Πασχαλίδη.
 
Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με επάρκεια από τα μηχανήματα έργου που έχουν μεταφερθεί στο νησί και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε επιφυλακή για όποια νέα προβλήματα παρουσιαστούν.

Χριστόδουλος Τοψίδης
«Η Περιφέρεια ΑΜΘ δυστυχώς παραμένει τραγικά απούσα»

Ακολούθησε την Κυριακή ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Σύνθεσης», κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί της Θάσου συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο της Π.Ε. κα Μαρία Πολυμέρου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μανώλη Ταπατζά.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης επισκέφθηκε την Πρωτεύουσα του νησιού (Λιμένα Θάσου) και όλους τους οικισμούς και τις περιοχές οι οποίες επλήγησαν και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη, με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατοίκους του νησιού, οι οποίοι υπέστησαν τις συνέπειες της κακοκαιρίας.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Τοψίδης δήλωσε:

«Επισκέφθηκα την Θάσο και όλες τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι οι ζημίες οι οποίες έχουν προκληθεί είναι εξαιρετικά σημαντικές, παρά την ατυχή δήλωση του Περιφερειάρχη ότι οι “ζημιές δεν είναι σημαντικές”. Οι ζημίες οι οποίες έχουν προκληθεί πρέπει να αποκατασταθούν σε άμεσο χρόνο καθώς η Θάσος θα πρέπει στο τέλος της άνοιξης να είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους τουρίστες της νέας τουριστικής σαιζόν.

Δυστυχώς ο κ. Μέτιος προφορικά και γραπτά απέδειξε ότι δεν έχει να παρουσιάσει καμία δέσμευση και κανέναν προγραμματισμό για το νησί της Θάσου. Σήμερα οι εργασίες που λαμβάνουν χώρα προς αποκατάσταση των ζημιών επιτελούνται μόνο από τον Ελληνικό Στρατό, κατόπιν της παρέμβασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και από τον Δήμο Θάσου. Η Περιφέρεια ΑΜΘ δυστυχώς παραμένει τραγικά απούσα από την προσπάθεια!

Στο σημείο αυτό θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την προτεραιότητα δρομολόγησης έργων στο Λιμάνι του Λιμένα Θάσου, το οποίο έχει δεχθεί σημαντικές επιχωματώσεις και η Περιφέρεια οφείλει να ενεργήσει και να διεκδικήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Θεωρούμε λάθος την μη κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλου του νησιού αλλά μόνο ενός μέρους του. Ο κ. Μέτιος μη κηρύσσοντας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλο το νησί και δηλώνοντας ότι οι ζημίες δεν είναι σημαντικές ουσιαστικά αναιρεί κάθε σκέψη διεκδίκησης για την Θάσο μετά τις θεομηνείες και αυτό αποτελεί άλλη μία αρνητική συνεισφορά του στο νησί και στους κατοίκους του.

Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση, να ζητήσουμε συγνώμη από τους πολίτες του νησιού για την ανεπάρκεια της διοίκησης της Περιφέρειας ακόμη κι αν δεν συμμετέχουμε σε αυτή, γιατί οι πολίτες δικαιούνται να έχουν μία αποτελεσματική διοίκηση που θα δρα άμεσα όταν υπάρχει ανάγκη και θα βρίσκεται δίπλα τους, την οποία δυστυχώς δεν έχουν».

Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ: «Χρειάζεται η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής»

Την ίδια ώρα σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ κάνει λόγο για διαχρονικές ανεπαρκείς πολιτικές στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού, επιρρίπτοντας τις ευθύνες τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και την αυτοδιοικητική.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
 
«Για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτυπά το νησί της Θάσου, με ανυπολόγιστες τις καταστροφές σε υποδομές οδοποιία, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το φαινόμενο των πλημμυρών δυστυχώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα, μετά τις πυρκαγιές που έγιναν στο νησί, που κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δάσους χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά τη πυρκαγιά.
 
Οι ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού είναι τεράστιες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των τοπικών στελεχών της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται.
 
Οι κάτοικοι της Θάσου πληρώνουν ακριβά την αντιλαϊκή  πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ και της επιλογές της ΕΕ που δεν διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών αρδευτικών και άλλων έργων που θα προστάτευαν την περιοχή, θα διευθετούσαν την απορροή, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο.
 
Δεν είναι τυχαίο που ο προϋπολογισμός του Δήμου Θάσου δεν προβλέπει κανένα καινούργιο αντιπλημμυρικό έργο, ότι στην Περιφέρεια είναι ελάχιστα αυτά τα κονδύλια, ότι στην ΕΕ δεν είναι επιλέξιμα, τα υπολογίζουν όλα με τη λογική κόστους – οφέλους.
 
Συγκεκριμένα για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές, χρειάζεται  η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων.
 
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί πως πρέπει να παρθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα ώστε:

  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
  • Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας
  • Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών κλπ
  • Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές
  • Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές
  • Να τοποθετηθεί αλεξικέραυνο που να προστατεύει την περιοχή Καλύβια Ποτού»

 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.