Αντιπροσωπεια του ΣΥΡΙΖΑ στο εργοστασιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνης

Ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον της Επιχείρησης και των εργασιακών σχέσεων

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρώην υπουργό Άμυνας και μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα και τον βουλευτή Ροδόπης Δημήτρη Χαρίτου, επισκέφτηκαν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, όπου συναντήθηκαν με τον διευθυντή Π. Στρατηγόπουλο και τον πρόεδρο Σάκη Τσακμακίδη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εργαζομένων. Η επίσκεψη έγινε και με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, ένα νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τα δύο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων, ανοίγει το δρόμο για να εκποιηθεί η ΔΕΠΑ και να γίνει μονοπώλιο στα χέρια ιδιωτών, ενώ πίσω από τις αναφορές για δήθεν εξορθολογισμό της ΔΕΗ, στην πραγματικότητα κρύβεται η μεθόδευση παραχώρησης κερδοφόρων τμημάτων, όπως τα δίκτυα διανομής, σε ιδιώτες και στην συνέχεια η εξ ολοκλήρου ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης.

Στη συνάντηση εκφράστηκε ανησυχία εκ μέρους των εργαζομένων για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στα εργασιακά, δημιουργώντας ουσιαστικά εργαζόμενους δύο ταχυτήτων και το ενδεχόμενο να δοθούν φιλέτα της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που στην περιοχή της Θράκης και της Ροδόπης ειδικότερα ιδιωτικοί όμιλοι ετοιμάζουν ανάλογης δυναμικότητας σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Όπως τόνισαν, τόσο ο διευθυντής όσο και οι εργαζόμενοι, ο ΑΗΣ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής εδρεύοντας σε μία περιοχή που είναι ενεργειακός κόμβος, καθώς από εδώ διέρχονται μεγάλοι αγωγοί φυσικού αερίου και σύντομα έρχεται ακόμη ένας αγωγός, ο ελληνοβουλγαρικός IGB, αποτελούν συνθήκες ευνοϊκές για την δημιουργία δεύτερης μονάδας εντός του εργοστασίου. Άλλωστε το εργοστάσιο από κατασκευής του και λειτουργίας του το 2001 διέθετε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες υποδομές για να λειτουργήσει δεύτερος σταθμός παραγωγής ηλεκτρονικής ενέργειες. Και αυτό σήμερα, όπως είπαν, μπορεί να γίνει με πολύ μικρό κόστος.

Ο βουλευτής Ροδόπης και ο πρώην υπουργός εξέφρασαν την υποστήριξη στα αιτήματα των εργαζομένων, με κυρίαρχο αυτό της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης ενέργειας και διαβεβαίωσαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να ενδυναμωθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.