Τριανταφυλλα και λεβαντα: Τα «διαμαντια» της ορεινης Ροδοπης με σημαντικες επιχειρηματικες προοπτικες

Αποστακτήριο μέσω Leader θέλει να κατασκευάσει ο Συνεταιρισμός Αρωματικών Φυτών Ροδόπης

Συνήθως όταν κανείς μιλάει για τις καλλιέργειες στη Ροδόπη, το μυαλό του πηγαίνει στο βαμβάκι, τον καπνό ή και το κεράσι. Τα πράγματα ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι, παλαιότερα σημαντικές εκτάσεις καταλάμβαναν και καλλιέργειες αρωματικών φυτών. Την «άνθηση» των εν λόγω καλλιεργειών στην περιοχή βοήθησε και η ύπαρξη αντίστοιχης βιομηχανίας που στήριζε την τοπική παραγωγή. Με την σταδιακή απογύμνωση όμως της βιομηχανίας στη Ροδόπη, ατόνησε και η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών.
 
Παρόλα αυτά οι περί ου ο λόγος καλλιεργητικές μνήμες ως φαίνεται έμειναν ζωντανές με το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται συνεχώς. Αδιάψευστος μάρτυρας της διαπίστωσης αυτής είναι η ίδρυση το 2012 του αγροτικού συνεταιρισμού αρωματικών φυτών νομού Ροδόπης, που αριθμεί σήμερα 28 μέλη, τα οποία ασχολούνται με την καλλιέργεια τριαντάφυλλων για την παραγωγή κατόπιν προώθησης στη Βουλγαρία, αιθέριου ελαίου.
 
Πρόεδρος του συνεταιρισμού είναι ο κ. Μπεκίρ Ουστά Χασάν, ο οποίος μίλησε στον «ΠτΘ» για τις προσπάθειες να εντάξουν στις τάξεις τους περισσότερους καλλιεργητές, τις προοπτικές και τα σχέδια του συνεταιρισμού.

200 στρέμματα τριαντάφυλλων στην περιοχή της Χλόης

Αρχικά, ο κ. Μπεκίρ Ουστά Χασάν με καταγωγή από τη Χλόη, το πιο ορεινό χωριό του νομού Ροδόπης που συνορεύει με τη Βουλγαρία, όπου και φυτεύτηκαν τα πρώτα τριαντάφυλλα, ανέφερε πως σήμερα υπάρχουν περίπου 200 στρέμματα τριανταφυλλιών. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται αρκετή δουλειά διότι τα τριαντάφυλλα μαζεύονται με τα χέρια» σημείωσε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ενώ προσέθεσε πως «η συγκομιδή πραγματοποιείται πρωινές ώρες και η ποσότητα που συγκεντρώνεται συντηρείται είτε σε ψυγεία, είτε-σε περίπτωση μαζικής συγκομιδής- σε φορτηγό ψυγείο από όπου φεύγει για τη Βουλγαρία με προσωπικό κόστος μεταφοράς».

Οι εξαγωγές στη Βουλγαρία  και η πρόθεση ένταξης στο πρόγραμμα «Leader»

Κατόπιν, γνωστοποίησε πως «από το 2015 και μετά, πραγματοποιούνται εξαγωγές τριαντάφυλλων στη Βουλγαρία, όπου υπάρχουν αποστακτήρια τα οποία μετατρέπουν το φυτό σε έλαιο και από εκεί προωθούνται στην παγκόσμια αγορά», ενώ συμπλήρωσε πως «μέχρι στιγμής στη περιοχή δεν υπάρχει αποστακτήριο που μπορεί να αποστάξει τριαντάφυλλα, ωστόσο έχει δρομολογηθεί η ένταξη στο πρόγραμμα «Leader», έτσι ώστε να κατασκευαστεί αποστακτήριο που θα φέρει ως αποτέλεσμα την απαλλαγή του κόστους μεταφοράς αλλά και του κόστους συντήρησης».

Η καλλιέργεια λεβάντας

Πέραν της καλλιέργειας τριαντάφυλλών, ο συνεταιρισμός έχει ασχοληθεί και με τη Λεβάντα, με αρκετά στρέμματα-περί τα 4000- στον νομό Ροδόπης και Έβρου. «Για τη Λεβάντα, υπάρχει ένα αποστακτήριο στην Αλεξανδρούπολη που φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά» επεσήμανε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής να βγούμε στις αγορές ώστε να πουλάμε απευθείας σε εταιρίες του εξωτερικού αλλά είναι κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί στο εγγύτερο μέλλον».

Ιδανικές κλιματικές συνθήκες για καλλιέργεια και παραγωγή, με περιβαλλοντικά οφέλη

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, πράγμα που δείχνει τον βαθμό που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές για την καλλιέργειά τους. Φυσικά, τα φυτά αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν και σε πεδινές περιοχές, ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αντικαταστήσουν άλλες καλλιέργειες χαμηλής προσόδου για τον παραγωγό. Σκοπός της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών είναι η παραγωγή αιθέριων ελαίων και η συγκομιδή αποξηραμένων φύλλων και ανθέων.

Επίσης, η καλλιέργεια πραγματοποιείται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, γεγονός που «συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος» όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεκίρ Ουστά Χασάν.

«Γίνεται προσπάθεια σύγκρισης από πλευράς αγροτών που καλλιεργούν διαφορετικά φυτά»

«Μέχρι στιγμής έχει καλλιεργηθεί τριαντάφυλλο και λεβάντα, ενώ σκεφτόμαστε να περάσουμε και σε άλλες καλλιέργειες όπως σε αυτή του ελίχρυσου και μελισσόχορτου» επεσήμανε ο πρόεδρος, ενώ συμπλήρωσε πως «θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας μεγάλος τομέας εξαγωγών που θα αφορά ολόκληρη τη Θράκη και την Ελλάδα».

Σχετικά με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι αγρότες της περιοχής ο ίδιος εξήγησε πως, «γίνεται προσπάθεια σύγκρισης από πλευράς αγροτών που καλλιεργούν διαφορετικά φυτά, όπως το βαμβάκι. Δοκιμάζουν δηλαδή λίγα στρέμματα με αρωματικά φυτά και αναμένουν να δουν ποια καλλιέργεια είναι πιο αποδοτική».

Όσον αφορά δε τα κέρδη, από τα τριαντάφυλλα βάσει μέσης απόδοσης που αφορά περίπου τα 600 κιλά/στρέμμα και μέση τιμή 1,50 ευρώ, μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα εισόδημα περί τα 1000 ευρώ/στρέμμα. Η παραγωγή λεβάντας από την άλλη πλευρά, δεν έχει έξοδα συγκομιδής και εκεί το εισόδημα μπορεί να φτάσει 400-500 ευρώ/ στρέμμα.

Κατασκευή αποστακτηρίων και αύξηση παραγόμενων στρεμμάτων τα σχέδια του συνεταιρισμού

Αναφορικά με τις επικείμενες κινήσεις του συνεταιρισμού, ο πρόεδρος ανέφερε πως «τα βήματα που πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα είναι η κατασκευή αποστακτηρίων καθώς και η καλλιέργεια περισσότερων στρεμμάτων ώστε να δημιουργηθεί μια αγορά στη Ροδόπη, όπως εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει στη Βουλγαρία».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνάντηση με τον Βουλευτή Νομού Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα κατά την οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η καλλιέργεια που αφορά τα αρωματικά φυτά.
«Έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τις προτάσεις μας και αναμένουμε την έμπρακτη αρωγή τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπεκίρ Ουστά Χασάν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.