Τιμησε τα 40 χρονια απο την ιδρυση της Δημοτικης Χορωδιας ο «Ευμολπος»

Μνήμες από τα παλιά ανέσυρε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Δημοτικής Χορωδίας Κομοτηνής διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Εύμολπος» σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής το βράδυ του Σαββάτου 16 Νοεμβρίου.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο «Πολιτιστικό Κύτταρο» (πρώην ΡΕΞ), όπου οι φίλοι του χορωδιακού τραγουδιού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την πορεία της χορωδίας και να απολαύσουν τραγούδια που αγάπησαν, ερμηνευμένα από τον «Εύμολπο».

 

Ξεκίνημα το 1979

 
Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 1979, μια παρέα ανδρών αποτελούμενων από τον Ιωάννη Κοσμίδη, Παναγιώτη Τσολακίδη, Ελευθέριο Καραμπίνα και τον μαέστρο της Φιλαρμονικής του Δήμου Χρήστου Μερκουρίδη, ανέβαιναν τα σκαλιά του Δημαρχείου Κομοτηνής. Ήταν οι επικεφαλής μιας ομάδας ανδρών που αγαπούσαν το τραγούδι και εξαντλούσαν το μεράκι τους γι αυτό, στις ιδιωτικές τους συναντήσεις.
 
Στην συνάντηση με τον τότε δήμαρχο Ανδρέα Στογιαννίδη, δόθηκε το πράσινο φως για τη δημιουργία της Δημοτικής Χορωδίας. Στην αρχή η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Κομοτηνής αποτελείτο αμιγώς από άνδρες. Πολύ σύντομα πλαισιώθηκε από γυναίκες και έγινε τετράφωνη χορωδία με χοράρχη τον Χρήστο Μερκουρίδη. Η πρώτη γυναίκα χορωδός ήταν η Βάσω Σαμαρά-Ευτυχιάκου, η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
 

Μετά την αποχώρηση του κ. Μερκουρίδη την χορωδία ανέλαβε η αείμνηστη Μαρία Περπερίδου. Το 2008 τη διεύθυνση ανέλαβε η Βερόνικα Σεμερτζίδου έως τα μέσα του 2013. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2012 η χορωδία απέκτησε αυτόνομη υπόσταση ως Σωματείο με την ονομασία «Εύμολπος» δανειζόμενη την ονομασία της από τον βασιλιά της Θράκης Εύμολπο, που σημαίνει καλλίφωνος, χωρίς να κόψει τους δεσμούς της από τον Δήμο Κομοτηναίων, ο οποίος την στήριζε και την στηρίζει όπως κάνει βέβαια και με όλα τα πολιτιστικά σωματεία.
 
Σήμερα ο θεσμός των χορωδιών βρίσκεται στην κορύφωση του. Στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες χορωδίες με εξαίρετες παρουσίες τόσο στον Ελλαδικό χώρο, όσο και στο εξωτερικό.


 
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 την χορωδία ανέλαβε ο μουσικοσυνθέτης Σάκης Βαργεμτζίδης.
 
Υπό την διδασκαλία του η χορωδία συμμετείχε σε πάνω από 50 εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τις εμφανίσεις στην Κωνσταντινούπολη, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σικελία και Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Κομοτηνής και σε άπειρα φεστιβάλ στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Καρπενήσι, Αγρίνιο, Καστοριά, Χαλκιδική) αποσπώντας εξαίρετες κριτικές και βραβεία, κάνοντας γνωστή την πόλη μας.

 

Τραγούδια από το χθες και το σήμερα

 
Τα τραγούδια που ακούστηκαν στη βραδιά ήταν τα εξής:
1.Το πέλαγο είναι βαθύ, Μ. Χατζιδάκις – Ν. Γκάτσος
2.Canzone arrabbiata, Nino Rota – Lina Wertmuller
3.Όταν ανθίζουν πασχαλιές, Στ. Κουγιουμτζής
4.Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, Δημ. Παπαδημητρίου – Μ. Γκανάς
5.Φαίδρα, Μ. Θεοδωράκης – Γ. Θεοδωράκης
6.Πού να 'σαι τώρα αγαπημένη, Ν. Γούναρης – Κ. Κοφινιώτης
7.Στο παλιό το ταβερνάκι, Γ. Κατσαρός – Αλ. Σακελάριος
8.Σημαιοστολισμός, Λ. Παπαδόπουλος -Σ. Βαργεμτζίδης
9.Το σκαλοπάτι σου, Β.Τσιτσάνης – Γερ. Τσάκαλος
10.Κάτω από τη μαρκίζα, Γ. Σπανός – Μ. Ελευθερίου
1Ι.Καληνύχτα, Παραδοσιακό Ελληνόφωνο Κάτω Ιταλίας
 
Την εναρμόνιση των τραγουδιών έκανε  ο μουσικοσυνθέτης Σάκης Βαργεμτζίδης, ενώ την χορωδία συνόδεψαν οι μουσικοί Νίκος Βερβερίδης και Μουσταφά Μεχμέτ, στο μπουζούκι – μαντολίνο και το βιολί αντίστοιχα.
 
Στο πιάνο και στην διεύθυνση της χορωδίας, ο χοράρχης Σάκης Βαργεμτζίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.