Ομιλια του Δημητριου Νικητα στο Επιστημονικο Colloquium του ΤΕΦ

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου

Την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου2019, στο πλαίσιο του Επιστημονικού Colloquium του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας θα μιλήσει ο κ. Δημήτριος Νικήτας, Ομότιμος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Από το χώρο της νεολατινικής γραμματείας: ένα σύγχρονο χριστουγεννιάτικο ποίημα». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Προγράμ­ματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος (Νέο Προκάτ) από τις 18:00 έως τις 20:00, και είναι ανοικτή στα μέλη Δ.Ε.Π., τους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του Δ.Π.Θ. και σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.
 
Ο Δημήτριος Νικήτας είναι Ομότιμος Καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής (Τμήμα Κλασικών Σπουδών) καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ι.Ξ.Γ.Φ. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και του Mann­heim της Γερμανίας, όπου και εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή. Επίσης, επί διετία διετέλεσε υπότροφος του Ιδρύματος Αlexander von Humboldt της Γερμανίας για μεταδιδακτορική έρευνα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία.
 
Από το 1974 άρχισε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διήλθε όλες τις βαθμί­δες, από τη θέση του Επιστημονικού Βοηθού μέχρι τη θέση του Τακτικού Καθηγητή. Δίδαξε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στη Τμήμα Φιλολογίας και στα ξενόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το έτος 2017 ανα­γορεύτηκε ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ.
 
Διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Κλασικών Σπουδών, Διευθυντής Μετα­πτυχιακών Σπουδών, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, μέλος της Συγκλήτου, της Επιτροπής Ερευ­νών και άλλων Επιτροπών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ­σαλονίκης.  
 
Ως προσκεκλημένος και επισκέπτης καθηγητής έδωσε διαλέξεις και δίδαξε επίσης σε πανεπιστημιακά Τμήματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, όπως της Κρήτης, της Κύπρου, της  Αγγλίας και της  Γερμανίας.  
 
Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδος και άλλων χωρών.
 
Έχει συντάξει πολλές επιστημονικές μονογραφίες και μικρότερες εργασίες δημοσιευ­μένες σε ελληνικά ή ξένα επιστημονικά περιοδικά ή σειρές. Επίσης έχει δημοσιεύσει και πολλά εκλαϊκευτικά μελετήματα και άρθρα σε περιοδικά και εφη­μερίδες.
 
Έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο. Μετέφρασε στα Ελληνικά την δίτομη Ιστορία της Ρωμαϊκής Λογοτεχνίας του Michael von Albrecht, το βιβλίο Ελληνικά Γράμματα και Λατινικός Μεσαίωνας τουWalter Berschin και την Εισαγωγή στην Αρχαιογνωσία της Ρώμης του Fritz Graf.
 
Είναι συντάκτης, μαζί με τον αείμνηστο καθηγητή Λεωνίδα Τρομάρα, του  Σύγχρονου Λατινοελληνικού Λεξικού, το οποίο ήδη κυκλοφορεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.