Περασαν οι τροποποιησεις στους Ποινικους Κωδικες

Πέρασαν οι τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς υπέρ της αρχής του σχεδίου νόμου τάχθηκαν η Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ζήτημα της κατ' έγκληση δίωξης τραπεζικών στελεχών και για την αποδέσμευση εντός 18 μηνών, περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.


Και οι δύο διατάξεις πέρασαν κατά πλειοψηφία. Ειδικότερα, το άρθρο 9 υπερψήφισαν 156 βουλευτές (σε σύνολο 251 ψηφισάντων), καταψήφισαν 87 βουλευτές, ενώ 8 βουλευτές ψήφισαν “παρών”. Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν 154 βουλευτές (σε σύνολο 249 ψηφισάντων) και κατά ψήφισαν 95 βουλευτές.

 

Απάντηση Τσιάρα στις επικρίσεις

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, σχολίασε την κριτική που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση επί των αλλαγών αναφέροντας πως «εκείνοι που κρατούν τη ρομφαία της ηθικής, πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβουν και τη δική τους ευθύνη».

«Φροντίσατε να πλημμεληματοποιήσετε και την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση και να εκθέσετε τη χώρα μας κάνοντας πλημμέλημα την ενεργητική δωροδοκία. Γι' αυτά θα πείτε τίποτα; Δημιουργήσατε συνθήκες που εκθέτουν τη χώρα μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Ελλάδα διασύρθηκε σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στην GRECO, στον ΟΟΣΑ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Γι΄αυτά έχετε να πείτε κάτι; Ή θα δίνετε τον καλύτερο σας εαυτό σε μια παράσταση ηθικής, όταν έχετε ξεχάσει τα δικά σας πεπραγμένα», υποστήριξε.


Ο υπουργός απάντησε επίσης στις επικρίσεις για την κατ' έγκληση δίωξη των τραπεζικών στελεχών στην κακουργηματική απιστία σε υποθέσεις δανείων. «Δυστυχώς, αφήσατε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκτεθεί, με μια ερώτηση στον πρωθυπουργό η οποία θα συζητηθεί» είπε για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της αυτεπάγγελτης δίωξης πάνω από τα τραπεζικά στελέχη και τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δεν μπορεί να ρυθμιστούν τα κόκκινα δάνεια.


Όσο για την επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέχεται ασυλία για τραπεζικά στελέχη των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, ο κ. Τσιάρας παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για ιδρύματα που έχουν επανειλημμένα ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά μια από τις τρεις ανακεφαλαοποιήσεις έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τη εισαγωγή μεταβατικής διάταξης που αφορά στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων από την Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι δεν γίνεται διαφορετικές Αρχές να έχουν διαφορετικούς χρόνους δέσμευσης. «Πρέπει να εναρμονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ο χρόνος της προσωποκράτησης πριν αποδοθεί κατηγορία, είναι 18 μήνες. Άρα έπρεπε να εναρμονίσουμε τους χρόνους και να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες», είπε ο υπουργός.

 

«Παροξυσμό αυταρχισμού» κατήγγειλε ο Τζανακόπουλος

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για «παροξυσμό αυταρχισμού» της κυβέρνησης και έθεσε ζήτημα για τις προκλητικές δηλώσεις του Μάκη Βορίδη για τα πέρί «ξύλου» στους φοιτητές, καλώντας τον πρωθυπουργό να λάβει άμεσα θέση.


«Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε το ξύλο, στοιχείο του αναγκαστικότητας του δικαίου. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να πάρει ευθέως και άμεσα θέση σε σχέση με αυτή την απαράδεκτη δήλωση. Και εσείς κ. Τσιάρα πρέπει να πάρετε άμεσα θέση για το αν αυτή η δήλωση αποτυπώνει και αντανακλά τις φιλελεύθερες αξίες στις οποίες ομνύετε», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή. Πραγματική ντροπή να ακούγονται αυτά τα πράγματα, από στόμα υπουργού ή και οποιουδήποτε πολίτη».


Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στα προχθεσινά γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ και τις καταγγελίες για άσκηση βίας, στα όρια βασανιστηρίων από αστυνομικά όργανα, για να σχολιάσει ότι «όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά ακραίας κατάστασης» που η κυβέρνηση τροφοδοτεί, στη βάση επικοινωνιακής στρατηγικής, για να βγει από το πολιτικό της αδιέξοδο στο προσφυγικό.


«Η στρατηγική αυτή επιδιώκει να συγκροτήσει και να συγκρατήσει τα ακροατήρια στα οποία πόνταρε η Ν.Δ. για να έρθει στην εξουσία», είπε ο βουλευτής για να διαπιστώσει ότι «η κυβέρνηση που επί χρόνια έσπερνε ανέμους, σήμερα θερίζει θύελλες και βρίσκεται μπροστά στα αδιέξοδα της δικής της δεξιάς ρητορικής την προηγούμενη τριετία».


«Είναι σαφές ότι έχετε πάρει διαζύγιο, ως παράταξη, από τον πολιτικό φιλελευθερισμό», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατήγγειλε ότι στην επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης έχει ενταχθεί και το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στους Κώδικες.


«Αντί να σεβαστείτε τα πολύπλοκα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτική και τις ουσιαστικές σταθμίσεις που πρέπει να αποτυπώνονται στον Ποινικό Κώδικα, τον υπονομεύετε από τα μέσα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και σχολίασε ότι, ενώ η Ν.Δ. προεκλογικά φόρτωσε όλα τα δεινά στους Κώδικες, σήμερα διατηρεί τον βασικό κορμό της μεταρρύθμισης. Ταυτόχρονα όμως, επιλέγει σημεία του Ποινικού Κώδικα για να πνίξει στον φόβο την ελληνική κοινωνία.


«Ακούω από το πρωί, όλους τους βουλευτές της συμπολίτευσης στις τοποθετήσεις τους, να κάνουν λόγο για τρομοκράτες, για μολότοφ, για ένοπλες οργανώσεις, και διακρίνεται η επιδίωξη σας να ταυτίσετε και τον ΣΥΡΙΖΑ με όλα αυτά», είπε ο κ. Τζανακόπουλος. Βουλετές της Ν.Δ. «αναπαράγουν αστόχαστα το non paper που έχει μοιράσει προφανώς η κυβέρνηση στους βουλευτές της συμπολίτευσης, για να τοποθετούνται ‘αν μπλοκ' και συγκροτημένα με το ίδιο ψεύδος: ότι δήθεν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κατοχή μολότοφ δεν είναι αδίκημα».


Ο κ. Τζανακόπουλος κατήγγειλε μάλιστα ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. προβαίνουν σε τέτοιες κρίσεις, αν και ο κ. Λάππας έχει εξηγήσει ότι δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ της κατοχής μολότοφ, η οποία θα θεωρείται κακούργημα, και της κατοχής όπλου που θεωρείται πλημμέλημα – και άρα, ή και τα δύο θα είναι κακούργημα, ή και τα δύο θα είναι πλημμέλημα.


«Εσείς θέλετε ποινικό δίκαιο στην κατεύθυνση του αστυνομικού κράτους και του αυταρχισμού. Εμείς θέλουμε ποινικό δίκαιο βασισμένο στην παράδοση του πολιτικού φιλελευθερισμού. Αυτή είναι η κύρια και καίρια διαφοράς μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.


Αναφερόμενος στην κατ΄έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, κατήγγειλε «παροχή απόλυτης ασυλίας, στα όρια της ασυδοσίας, στους τραπεζίτες», η οποία εν τέλει «ήταν και η βασική, η κεντρική επιδίωξη του νομοσχεδίου» που υλοποιείται με αυτή τη διάταξη και ενώ έχουν ασκηθεί διώξεις σε 100 στελέχη τραπεζών για «τα θαλασσοδάνεια σε Ν.Δ. και σε ΠΑΣΟΚ ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, τα χρυσά χρόνια της ανάπτυξης», από τον κόπο και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

 

«Ανοιχτά πανεπιστήμια κι όχι φαινόμενα ανομίας» θέλει η Γεννηματά

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ζήτησε ευθύνη και αυτοσυγκράτηση, ενόψει του Πολυτεχνείου, καθώς κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώσει τον αγώνα φοιτητών για δημοκρατία και για ελευθερία.
Η πρόεδρος του φορέα υπογράμμισε ότι η θέση του κόμματός της είναι σαφής και κατηγορηματική: «Ανοιχτά πανεπιστήμια χώρος διακίνησης ιδεών, ασφαλή για φοιτητές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είμαστε ταυτόχρονα απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι ορθά παρενέβη η Αστυνομία για να αποκαλύψει το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ, όμως η παρέμβασή της την επόμενη ημέρα ήταν περιττή. « Γι αυτό επέμενα στη πρότασή μου για το άσυλο το καλοκαίρι που εφ' όσον είχε ψηφιστεί δεν θα επέτρεπε την αδικαιολόγητη βια όπως αυτή που έδειξαν τη Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ. Με την δική μας διάταξη θα είχαμε αποφύγει».


Ασκώντας έντονη κριτική στη Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ , η κ. Γεννηματά, ανέφερε πως «θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε διαρκώς εγκλωβισμένοι σε ένα δίλημμα. Είτε τυφλή βία είτε θα επιστρέψουμε στον αυταρχισμό που επαναφέρει η ΝΔ ως κύρια επιδίωξη. Λέμε καθαρά όχι και στις δύο επιλογές, γιατί και οι δύο οδηγούν σε κλειστά πανεπιστήμια. Η μια από τις μπαχαλάκηδες και η άλλη από επικίνδυνες συγκρούσεις».


Για τις συζητούμενες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέκρινε τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι «από την απόλυτη ιδεοληπτική καθαρότητα του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουμε στο άλλο άκρο. Η μέση οδός είναι ουτοπία. Περιμένουμε απαντήσεις από τον πρωθυπουργό στην ερώτηση που καταθέσαμε».


Αιχμές άφησε και για την διάταξη περί επαναφοράς της βλασφημίας που απεσύρθη επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «απόπειρα νεκρανάστασης του. Περνιέστε και για φιλελεύθεροι. Καλώς το αποσύρατε κακώς το σκεφτήκατε εξαρχής», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.


Έκανε ειδική αναφορά στη διάταξη για την απιστία τραπεζικών στελεχών τονίζοντας ότι η προτεινόμενη διάταξη ενέχει σοβαρά ζητήματα νομικά ίσως και συνταγματικά και πως εισάγει εξαιρέσεις χωρίς επαρκή αιτιολογία ζητώντας να γίνει δεκτή η πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής με την οποία επιχειρείται να συγκεράσει και την ρύθμιση και την ασφάλεια δικαίου.


Η κ. Γεννηματά σχολίασε τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis στην οποία, όπως σημείωσε μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται το πολυπλόκαμο παραδικαστικό κύκλωμα. «Τα πειθήνια όργανα του παραμένουν πιστά στο σχέδιο και προσπαθούν έστω και στο τέλος να νομιμοποίησουν αστήρικτες και καθοδηγούμενες ενέργειες», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ενώ τόνισε ότι ποινική δίωξη που παραγγέλθηκε κατά του Α.Λοβέρδου είναι το τελευταίο δείγμα γραφής ενός συστήματος που αποδομείται. Μια μόλις ημέρα μετά το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για αφαίρεση του φακέλου από την κ. Τουλουπάκη αυτή έσπευσε να κάνει δίωξη», πρόσθεσε.


«Κυνικά και απροκάλυπτα προσέθεσε ένα κομμάτι στο παζλ της σκευωρίας. Παρά τα εμπόδια και τα προσκόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και τη στροφή του τώρα η Προανακριτική ξεκίνησε από χθες την ουσιαστική της λειτουργία. Είμαστε σίγουροι ότι η αλήθεια θα λάμψει», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

Βαρουφάκης: Εισάγετε την έννοια του νόμου και της τάξης μέσω εμφυλιοπολεμικού κλίματος

Στη δική του τοποθέτηση ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «σε μια ευνομούμενη χώρα, η βία είναι ανεπίτρεπτη, η ανομία είναι ανεπίτρεπτη. Σε μια χώρα όμως που κυβερνάει η ανομία και η πιο παρασιτική ολιγαρχία δυστυχώς η βία είναι αναπόφευκτη. Εμείς την απορρίπτουμε επειδή, όπως είπε ο Γκάντι, ακόμη κι όταν δείχνει η βία να φέρνει κάτι καλό, αυτό είναι πρόσκαιρο, ενώ το καλό είναι μόνιμο. Το ίδιο και για την ανομία. Καταδικάζουμε όλες τις μορφές βίας, και την χειρότερη που είναι η φτώχεια και την καταδίκη να ζει κανείς αναξιοπρεπώς. Μια κατάσταση που στη χώρα μας την χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς έχει επιβληθεί στους πολλούς από τους ολίγους.


Ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα το έφερνε κάποιος που θέλει να σπείρει τη διχόνοια σε ένα λαό: Θα προχωρούσε σε μια σειρά από ρυθμίσεις που θα έδιναν ασυλία στους τραπεζίτες, αν κάποιος διαμαρτυρόταν για έναν πλειστηριασμό θα νομοθετούσε ότι θα μπορούσε να πάει στη φυλακή, θα εισήγαγε ένα ιδιότυπο, ιδιώνυμο στα συμβολαιογραφεία την ώρα που τα δάνεια του ελληνικού λαού πωλούνται στα αρπακτικά και θα χρησιμοποιούσε το βήμα της Βουλής για να πει στον λαό ότι τον διαπαιδαγωγούμε για το τί είναι ευνομούμενη πολιτεία αυστηροποιώντας έναν Ποινικό Κώδικα του οποίου το βασικό πρόβλημα δεν ήταν ότι είναι αυστηρός, ήταν πως δεν εφαρμοζόταν.


«Αυτά θα έκανε κάποιος αν ήθελε να σπείρει την αίσθηση του θυμού που γεννάει την βία και την ανομία» τόνισε για να συμπληρώσει πως σήμερα βλέπουμε την ανομία να μπαίνει σε νέα δίνη και να εξελίσσεται με τρόπους που πρέπει όλοι να καταδικάζουμε και ανέφερε ότι στελέχη του κόμματός του, που πήγαν να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά όταν ο πρόεδρος της Κίνας ήταν στην Αθήνα, πριν ακόμη ανοίξουν το πανώ προσήχθησαν στο τμήμα της Ακρόπολης.


«Εισάγετε την έννοια του νόμου και της τάξης μέσω ενός τέτοιου εμφυλιοπολεμικού κλίματος;» είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα και με αιχμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ κάλεσε να μην υποκύψουμε στο κλειστό πανεπιστήμιο. «Δεν έπρεπε να κλείσει ποτέ το πανεπιστήμιο. Αυτό αποτελεί τεράστια ήττα του ανοιχτού πανεπιστημίου που λέτε ότι πρεσβεύετε. Μπήκαν στο πανεπιστήμιο φοιτητές για να απαιτήσουν το δικαίωμα να κάνουν μάθημα και δημιουργήθηκε μια εντελώς άλλη κατάσταση από αυτή που επιθυμούμε για ανοιχτά πανεπιστήμια» σημείωσε.


Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης, απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση, λέγοντας το εξής: «Αφήστε την ειρήνη να εξελιχθεί μόνη της μέσα στα πανεπιστήμια. Αφήστε την πανεπιστημιακή κοινότητα να βρει τις ισορροπίες της. Τα λουκέτα και οι διμοιρίες των ΜΑΤ στα πανεπιστήμια δεν είναι λύση, είναι αυτό που επιταχύνει την βία και την ανομία μέσα στα Πανεπιστήμια».

Πηγή: efsyn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.