Κ. Χουβαρδας: «Αυτο που χρειαζεται η Πολιτικη Προστασια στην Ελλαδα ειναι να αντιμετωπισθει ολιστικα»

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την συνολική αναμόρφωση του Συστήματος Πολιτικής Προστασίας

 

Ζήτημα κεντρικής πολιτικής βούλησης αλλά και τοποθέτησης των σωστών ανθρώπων στις σωστές θέσεις είναι η ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, ούτως ώστε αυτή να αγγίξει τα πρότυπα των πλέον προηγμένων κρατών. Την ώρα που στην Ελλάδα, ελλείψει ενιαίας συχνότητας ο απαιτούμενος ανά περιπτώσεις συντονισμός των εμπλεκομένων φορέων γίνεται μέσω κινητών τηλεφώνων, η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, ενδεχομένως και στο τέλος του Νοέμβρη, με στόχο την απαλοιφή των πολύπλοκων γραφειοκρατικών κυρίως αγκυλώσεων του υφιστάμενου συστήματος και την αντιμετώπιση πολλών άλλων «ανοιχτών» ζητημάτων όπως η υποστελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών.
 
Τα ζητήματα αυτά αποτέλεσαν μέρος της ατζέντας της συζήτησης που διεξήχθη κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Παπαγεωργίου.
 
Με την αφορμή της σύσκεψης αυτής, των αντίστοιχων που θα ακολουθήσουν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ, εν είδει ενημέρωσης αλλά και «γνωριμίας» με τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές, καθώς και την διαμόρφωση του νέου «χάρτη» της Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας που βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να αποτελέσει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Χουβαρδάς μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm».
 
Ο ίδιος χαιρέτησε την παρουσία του κ. Παπαγεωργίου στο συντονιστικό του Έβρου, τονίζοντας πως «η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως έχει πάρει σοβαρά το θέμα της πολιτικής προστασίας» ωστόσο επεσήμανε την μεγάλη αναγκαιότητα να υπάρξουν «βαθιές τομέας στον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ελλάδα».
 

Να δοθεί τέλος στις γραφειοκρατικές «αγκυλώσεις»

Ξεκινώντας από το μέγιστο ζήτημα της υποστελέχωσης των αρμοδίων υπηρεσιών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να υπάρχει πολιτική προστασία με ένα άτομο» για να σταθεί επίσης και στην ανάγκη συνεχούς επιμόρφωσης των υφιστάμενων στελεχών. Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο είναι θεσμικό και ξεκινά από τις συγκεκριμένες διαδικασίες που ορίζει η πολιτεία, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της αποστολής σχετικών με τα καιρικά φαινόμενα ενημερώσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακο κατά τα οποία όμως οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν.
 
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό το ελεγκτικό συνέδριο ενέκρινε μόλις πριν ένα μήνα τις υπερωρίες του προηγούμενου έτους, για να εξηγήσει επίσης πως μέχρι και την υπογραφή της σχετικής απόφασης από πλευράς της αποκεντρωμένης δεν υπήρχε η δυνατότητα επέμβασης κατά τη διάρκεια των σαββατοκύριακων. «Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, δεν γίνονται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά για υπογραμμίσει πως «ενώ υπάρχουν εργαλεία και πολύ σημαντική γνώση από τα πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προστασία από ενδεχόμενη καταστροφή, θεσμικά δεν ενσωματώνονται μέσα στο σύστημα».

«Θα πρέπει καταρχήν επιτέλους αυτό το κράτος να δουλέψει χωρίς γραφειοκρατία. Υπάρχουν τέτοιες δομές που ακόμη και κάτι καινοτόμο να θέλεις να κάνεις δεν μπορείς να το υλοποιήσεις λόγω της γραφειοκρατίας. Αντίστοιχα υπάρχουν και σημαντικές ιδέες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν και βλέπουμε ότι τις υλοποιούν άλλα κράτη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
«Τα περισσότερα που έχουμε καταφέρει έως σήμερα έγιναν εκτός θεσμικού πλαισίου και έπειτα από δική μας πρωτοβουλία» συνέχισε λέγοντας ότι πολλές φορές «βάζουμε και το χέρι στη τσέπη, για κάτι που θα έπρεπε να κάνει το κράτος» εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα πως όλα αυτά θα τύχουν της απαραίτητης προσοχής από τον κ. Πιερικάκο ο οποίος έχει αναλάβει και την ψηφιακή ανασυγκρότηση του κράτους.
 
Ο Προϊστάμενος πολιτικής προστασίας της ΠΑΜΘ εξήγησε πως έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση όπως η ενεργοποίηση του 112 και η χρήση συγκεκριμένων hashtags από πλευράς των πολιτών στα social media που ενισχύουν την απαραίτητη ενημέρωση του κοινού, ωστόσο όπως τόνισε «αυτά δεν αποτελούν πανάκια».
 

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία να αποτελέσουν «οδηγό»

 
Προς την κατεύθυνση της αμεσότερης και ορθότερης πληροφόρησης του κοινού ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας συγκεκριμένης εφαρμογής που θα μπορούσε να πληροφορεί τους χρήστες της για την κατάσταση οδικών αρτηριών σε ζωντανό χρόνο κ.α. ή να περιέχει μετρήσεις, που θα μπορούσαν όπως σημείωσε να σώσουν ακόμα και την ζωή τους, αποτρέποντάς τους από συγκεκριμένες ενέργειες. Το σύστημα Engage της Πυροσβεστικής αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο ένα πολύ καλό παράδειγμα άμεσης ενημέρωσης αλλά και εργαλείο συντονισμού όλου του μηχανισμού, γνωστοποιώντας πως ήδη η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας έχει κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να το «υιοθετήσει», για να εξηγήσει η τεχνολογία θα πρέπει αποτελέσει οδηγό για την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούν όλες οι αλλαγές.
 
«Είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής βούλησης αλλά και τεχνοκρατών οι οποίοι θα πρέπει να γνωρίζουν το πώς θα συντονίσουν και να υλοποιήσουν τα απαραίτητα» σημείωσε για να εξηγήσει πως «αυτό που χρειάζεται η πολιτική προστασία στην Ελλάδα είναι να αντιμετωπισθεί ολιστικά». «Όταν λέω ολιστικά εννοώ ότι μετά τη βραχέα αποκατάσταση από ένα γεγονός θα πρέπει να κάνουμε και έργα πρόληψης. Έγινε μια καταστροφή, αλλά αυτή η καταστροφή κάπου οφείλεται. Άρα θα πρέπει όταν τελειώνει μια καταστροφή να βλέπουμε και το τι έργα πρέπει να κάνουμε ώστε αυτή μην ξανασυμβεί και να μην είμαστε το ίδιο έργο θεατές, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Ιάσμου» συμπλήρωσε.
 
Οι προβληματισμοί αυτοί αποτελούν προϊόν πολύχρονου διαλόγου μεταξύ των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Χουβαρδάς θα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο διαβούλευσης. 
 
Κλείνοντας ο ίδιος εξήγησε πως «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί απόλυτα την ασφάλεια των πολιτών, γιατί είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό» για να επισημάνει ωστόσο πως ως κοινωνία οφείλουμε τουλάχιστον να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις επόμενες γενιές, υιοθετώντας τις απαραίτητες πολιτικές ως κράτος, αλλά αναλαμβάνοντας και την ατομική μας ευθύνη ως πολίτες, που ξεκινά από το να ακολουθούμε τις σχετικές με τα μέτρα αυτοπροστασίας οδηγίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.