Η Ποντιακη Κουζινα γινεται… ευρωπαικη

21 μαθητές από 5 ευρωπαϊκές χώρες γνώρισαν την ποντιακή γαστρονομία στο Θρυλόριο

Βρέθηκαν στην πόλη μας στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus που υλοποιεί το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής

 
Ποντιακά εδέσματα μαγείρεψαν 21 μαθητές από διάφορα μέρη της Ευρώπης, μαζί με μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, υπό την καθοδήγηση των γυναικών του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου το απόγευμα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, στο χώρο της Πρώην Κοινότητας Θρυλορίου.
 
Οι μαθητές, που προέρχονταν από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Ιταλία και Πορτογαλία, και φιλοξενούνται στην περιοχή μας αυτή την εβδομάδα από τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus, γνώρισαν τόσο στην ποντιακή γαστρονομία όσο και την ποντιακή παράδοση, μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
 
Οι μαθητές από το εξωτερικό βρίσκονται στην περιοχή μας για πέντε μέρες, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας μαθητές από την Κομοτηνή έχουν ήδη ταξιδέψει σε Πορτογαλία, Ιταλία και Τσεχία, και θα ταξιδέψουν στο μέλλον στις άλλες δύο χώρες.
 

Γνώρισαν την μαγεία της Ποντιακής Κουζίνας

 
«Είναι πολύ μεγάλη χαρά που φιλοξενούμε παιδιά από όλες τις γωνιές της Ευρώπης, γιατί θα γνωρίσουν ένα μέρος της Ποντιακής Γαστρονομίας» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου, μετά από κάλεσμα του 4ου Γυμνασίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
 
Έτσι ετοίμασαν ένα μικρό εργαστήρι γαστρονομίας στο οποίο τα παιδιά ετοίμασαν ποντιακά εδέσματα όπως ωτία και πιροσκί με τυρί, με τις γυναίκες του οικισμού να τους δείχνουν πώς να τα ετοιμάσουν, ενώ στη συνέχεια τα τηγάνισαν και τα γεύτηκαν.
 
Η προβολή της ποντιακής κουζίνας, σημείωσε, είναι ένας στόχος που έχουν βάλει εδώ και χρόνια, πραγματοποιώντας κάθε χρόνο το Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, με συμμετοχές από διάφορους συλλόγους από όλη την Ελλάδα, που έχει γίνει πλέον θεσμός.
 

«Προσπαθούμε η ποντιακή να μπει και στη σύγχρονη κουζίνα και να μην ξεχαστεί. Είναι ένα κομμάτι της παράδοσής μας και μια κουζίνα υγιεινή, γρήγορη και εύκολη. Επομένως γιατί να μην βρίσκεται στη σύγχρονη πραγματικότητα;» διερωτήθηκε η κ. Μαυρίδου.
 
Για αυτό και είναι σημαντικό που στην εκδήλωση της Τετάρτης συμμετείχαν και παιδιά, που πιθανόν να βρουν κοινά στοιχεία με τη δική τους κουζίνα, να μεταφέρουν αυτή την εμπειρία και τη γνώση στην πατρίδα τους και να αρχίσει μια επικοινωνία με αφετηρία τη γαστρονομία, κάτι που θα τους χαροποιούσε πολύ.
 

Φορείς της παράδοσης οι μαθητές

 
Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν επαφή με σχολεία στο κομμάτι της γαστρονομίας, μιας και πέρυσι είχαν κάνει μια παρουσίαση ποντιακών εδεσμάτων στο 9ο Δημοτικό, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ποντιακή γενοκτονία.
 
Περνούν έτσι και το μήνυμα ότι 100 χρόνια μετά, ο Γενοκτόνος δεν πέτυχε το σκοπό του, γιατί είναι εδώ, χορεύουν, τραγουδούν, μαθαίνουν την ιστορία στα παιδιά τους και φυσικά μαγειρεύουν.
 
Για αυτό και εξέφρασε την ελπίδα πως αυτή η επαφή θα συνεχιστεί, γιατί, αν η πλούσια ελληνική παράδοση περάσει μέσα από τα σχολεία και αυτές τις ηλικίες, δεν θα χαθεί ποτέ, θα διδαχθεί και θα περάσει από γενιά σε γενιά.
 
«Εμείς είμαστε πάντα εδώ, να στήσουμε οποιοδήποτε εργαστήρι, να ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε κάλεσμα προκειμένου να πετύχουμε αυτό το στόχο» υπογράμμισε η κ. Μαυρίδου, υπενθυμίζοντας τις Αυγομαχίες, που πέρασαν και στην προσχολική αγωγή με πολύ επιτυχία και χαρά στα παιδιά, ένα έθιμο που κρατά εδώ και χρόνια έχοντας έρθει από τον Πόντο.
 

Εντυπωσιάστηκαν από τη φιλοξενία οι μαθητές

 
Από την πλευρά της η κ. Δανάη Παντελίδου, Υποδιευθύντρια του 4ου Γυμνασίου και υπεύθυνη για το πρόγραμμα Erasmus, σημείωσε πως η ομάδα που επισκέπτεται την περιοχή μας αποτελείται από 21 μαθητές και 12 καθηγητές, που φαίνεται να έχουν εντυπωσιαστεί από την ζεστασιά και τη φιλοξενία που συνάντησαν σε αυτή.
 
Από τη Δευτέρα που τους υποδέχτηκαν, έχουν επισκεφτεί διάφορα σημεία στην Κομοτηνή, όπως το Αρχαιολογικό και το Λαογραφικό Μουσείο, το Ιμαρέτ, ενώ την Τρίτη βρέθηκαν στην Ξάνθη, όπου επισκέφτηκαν το εκεί Λαογραφικό Μουσείο και περιηγήθηκαν στην πόλη.
 
Την Τετάρτη επισκέφτηκαν το αρχαίο θέατρο στη Μαρώνεια, όπου τα παιδιά παρουσίασαν μια μικρή σκηνή από τις Όρνιθες του Αριστοφάνη, στην οποία συμμετείχαν και οι ξένοι μαθητές, καθώς και τον Σύλλογο Ιππαρχία, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψαν στην Αλεξανδρούπολη.
 
Την Πέμπτη επισκέφτηκαν του Φιλίππους, ενώ την Παρασκευή αποχαιρέτησαν με διάφορες δράσεις και ένα μικρό πάρτι την Κομοτηνή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.