Ταξη στα κοιμητηρια του θελει να βαλει ο Δημος Μαρωνειας-Σαπων

Μέσα από την δημιουργία κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος δεν υφίστατο μέχρι σήμερα στο Δήμο

Τον Κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, μέσα από τον οποίο επιδιώκει να φέρει μια τάξη στο καθεστώς που επικρατεί, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας-Σαπών, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου.
 
Ο Κανονισμός αφορά στη λειτουργία του δημοτικού κοιμητηρίου των Σαπών, της Ξυλαγανής, καθώς και στη λειτουργία των κοιμητηρίων των Τοπικών Κοινοτήτων και των οικισμών του Δήμου.
 
Το θέμα των κοιμητηρίων έχει απασχολήσει επισταμένα το Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, λόγω της μη ύπαρξης Κανονισμού, κάτι που θέλησε να θεραπεύσει η διοίκηση, μιας και αυτή η κατάσταση, τουλάχιστον στα μεγαλύτερα νεκροταφεία, φαίνεται πως έχει δημιουργήσει προβλήματα.
 
Ο Κανονισμός, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, βασίστηκε σε κανονισμούς Δήμων ανάλογων με το Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, όπου λειτουργούν κανονικά.
 
Μεταξύ αυτών που προβλέπει ο νέος Κανονισμός, είναι η σύσταση και η παραχώρηση οικογενειακού τάφου, τα τέλη ταφής αλλά και οι κατηγορίες που δικαιούνται δωρεάν ταφές.
 
Επίσης προβλέπει τι θα γίνεται με τους λεγόμενους «αδέσποτους τάφους» που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ περιέχει και ρυθμίσεις χωροταξίας για τους τάφους.
 

Απόσυρση ζήτησε η «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών»

 
Την αντίθεσή του συνδυασμού της για το σχέδιο εξέφρασε η κ. Μαρία Τριφωνίδου της παράταξης «Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών», που σημείωσε πως θα χρησιμεύει ως εργαλείο για να τεθεί τέλος στην υπάρχουσα αναρχία στα κοιμητήρια, κάτι που θεωρεί πως θα πρέπει να γίνει μόνο με ουσιαστικές παρεμβάσεις, και όχι «πασαλείμματα» γιατί θα το βρουν μπροστά τους.
 
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρήσει το φαινόμενο της έλλειψης χώρου, με συνεχείς επεκτάσεις, που είναι ατελέσφορο, τονίζοντας πως η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην εκταφή, και ο Δήμος θα πρέπει να είναι έτοιμος για τις κατάλληλες υποδομές, για το τι θα γίνει μετά την ταφή, τη διαχείριση και φύλαξη των οστών.
 
Έτσι θεωρεί πως πρώτα πρέπει να γίνουν τα σχεδιαγράμματα και τα ταφολόγια, και στη συνέχεια να οριστούν τα τέλη, και κατόπιν να αγγίξουν την υφιστάμενη κατάσταση.
 
Το σχέδιο θεωρούν πως είναι πολύ βιαστικό, χωρίς να απαντά και να δίνει λύση στην ουσία του προβλήματος.Έτσι εξέφρασε επιφυλάξεις για επιμέρους θέματα όπως ο τρόπος καθορισμού των οικογενειακών τάφων, τα τέλη, καθώς και η ρύθμιση για τους «αδέσποτους» τάφους.
 
Σημείωσε δε πως θα πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για ουσιαστική προσέγγιση του όλου θέματος, θεωρώντας πως ο Κανονισμός είναι ανεφάρμοστος, και θα πρέπει να προηγηθούν χαρτογραφήσεις και μελέτες, με μεταβατική περίοδο.
 
Για αυτό και ζήτησε να αποσυρθεί και να επιστρέψει ολοκληρωμένος ο Κανονισμός για να δίνει λύση στο πρόβλημα, αλλά και για την ευπρέπεια και την τάξη, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την άμεση εφαρμογή του.
 

Απαραίτητο να γίνει μια αρχή

 
Απαντώντας ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος σημείωσε πως για αυτό τον κανονισμό ξεκίνησαν πριν αναλάβουν την διοίκηση και έκαναν εκτεταμένη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους, γιατί θέλουν να μπει μια τάξη και μια σειρά.
 
Το θέμα της εκταφής και του οστεοφυλακίου, παραδέχτηκε, προβλημάτισε και τον ίδιο, όμως η λειτουργία τους απαιτεί υπηρεσία νεκροταφείου, τη στιγμή που οι υπηρεσίες του Δήμου είναι αποδεκατισμένες.
 
Επειδή όμως η ανάγκη να μπει μια τάξη στα νεκροταφεία είναι άμεση, έφεραν την πρόταση αυτή, προτείνοντας να ψηφιστεί για να μπει μια σειρά, ώστε στη συνέχεια να μπορούν πιο εύκολα, από τη στιγμή που υφίσταται ο κανονισμός, να γίνουν διορθώσεις.
 
«Σήμερα δεν μπορείς να πεις στον άλλο που θα θάψει, γιατί δεν έχει κανονισμό, δεν μπορείς να του πεις πόσο μέρος θα καταλάβει, γιατί δεν έχει κανονισμό» για αυτό και ζήτησε να ψηφίσουν τον Κανονισμό, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί και στη συνέχεια θα τον βελτιώσουν.
 
Τελικά ο Κανονισμός εγκρίθηκε με 20 ψήφους υπέρ και 6, των συμβούλων του συνδυασμού Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών, κατά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.