Το Europe Direct Κομοτηνης ανοιγει διαπλατα τις πορτες του στους νεους εθελοντες του

Θερμό καλωσόρισμα στην μεγάλη ετήσια συνάντηση εθελοντών του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης

Για άλλη μια χρονιά το Europe Direct Κομοτηνής πραγματοποίησε την μεγάλη συνάντηση των εθελοντών του Κέντρου Ευρωπαϊκής ΠληροφόρησηςEurope DirectΚομοτηνής, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας στα γραφεία του Κέντρου. Η κ. Λουίζα Σαλτσίδου, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής καλωσόρισε και ενημέρωσε λεπτομερώς όλους τους νέους ενδιαφερόμενους που παρευρέθηκαν στην συνάντηση για όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εθελοντικά προγράμματα του Κέντρου καθώς και για τις 4 ομάδες που δραστηριοποιούνται πάνω σε διαφορετικές θεματικές για εθελοντικές δράσεις που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Η ίδια τόνισε ότι «το κέντρο μας από το 1998, εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια έχει καθιερώσει τον θεσμό του εθελοντισμού πολύ ενεργά στην πόλη της Κομοτηνής».

 

Λουίζα Σαλτσίδου
 «Μεταξύ 4 θεματικών ομάδων μπορούν να ενταχθούν οι νέοι εθελοντές»

 
Να σημειωθεί ότι ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τον πολύτιμο χρόνο που διαθέτουν οι εθελοντές συμβάλλουν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων χωρισμένοι σε εθελοντικές ομάδες, πολλές από τις οποίες συνεργάζονται για την επίτευξη κοινών στόχων. Συγκεκριμένα η κ. Σαλτσίδου ενημέρωσε ότι όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στο δυναμικό των ομάδων του Europe Direct, έχουν να επιλέξουν μεταξύ των εξής τομέων δραστηριοποίησης:
 
-Ομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Δικαιωμάτων του παιδιού
-Ομάδα Ευαισθητοποίησης για Κοινωνικά Θέματα
-Ομάδα Επαφής με τα Μ.Μ.Ε.
-Ομάδα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής
 
Ο κάθε νέος μπορεί να γραφτεί κατά τη διάρκεια του έτους, όποτε θέλει, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, σύμφωνα με την ίδια, συμπληρώνοντας μια αίτηση εθελοντή. Όπως συμπλήρωσε η κ. Σαλτσίδου, με το τέλος της εθελοντικής δράσης λαμβάνει μια βεβαίωση συμμετοχής από το Europe Direct αναλυτικά για τον ρόλο του στο κέντρο και τις ευθύνες τις οποίες ανέλαβε και έφερε εις πέρας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν στελέχη και έμπειρα μέλη του Europe Direct για να μοιραστούν τις απόψεις και τις πλούσιες εμπειρίες που αποκόμισαν μέσα από τις εθελοντικές πρωτοβουλίες του Κέντρου. Κοινό σημείο όλων όσων εξέφρασαν τα συναισθήματα τους είναι πως επικαιροποιείται η ανάγκη να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η δυναμική του Europe DirectΚομοτηνής μέσα από την ένταξη των νέων μελών του, διότι μέσα από τον εθελοντισμού βγαίνουν κερδισμένοι τόσο οι νέοι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι όσο και η τοπική κοινωνία, που είναι το ζητούμενο.
 

Σοφία Χατζησαββίδου
«Ο εθελοντισμός σε μια κοινωνία είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ποιότητα και την παιδεία που διαθέτει»

 
 Η κ. Σοφία Χατζησαββίδου, στέλεχος του Europe Direct Κομοτηνής, δήλωσε ότι «το 2014 άνοιξα αυτή τη πόρτα και μπήκα σε αυτό το κέντρο και εγώ ως μια εθελόντρια, μαζί με τους συμφοιτητές μου, με όνειρα και ιδέες που θέλαμε να υλοποιήσουμε και δε βρίσκαμε ούτε τον χώρο ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση ανθρώπων να ασχοληθούν με αυτές τις ιδέες. Ερχόμενη σε αυτό το κέντρο είχα την ευκαιρία να κάνω της ιδέες μου πράξη, να συνεργαστώ με άλλους νέους  και σήμερα μετά από πέντε χρόνια δραστηριοποίησης σε αυτό το κέντρο, νιώθω πρώτα απ’ όλα περήφανη για τον εαυτό μου και ταυτόχρονα νιώθω πολύ όμορφα που γνώρισα αυτούς τους νέους και μοιραστήκαμε τα όνειρα μας. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ο εθελοντισμός σε μια κοινωνία είναι αυτό που χαρακτηρίζει την ποιότητα και την παιδεία που διαθέτει».

 

Χρήστος Δερβεντλής
«Εδώ μαθαίνουμε τι πραγματικά σημαίνει να είσαι ευρωπαίος πολίτης»

 
Από την πλευρά του ο κ.Χρήστος Δερβεντλής, επίσης στέλεχος του Europe Direct Κομοτηνής, ανέφερε ότι «αρχικά ξεκινήσαμε σαν εθελοντές και στην πορεία, μέσα από την ενασχόλησή μας, βρήκαμε μια δουλεία. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το έργο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, κυρίως γιατί όντας και εμείς εθελοντές όταν πρωτοήρθαμε σε αυτήν την πόλη μπορέσαμε και λόγω της πίστης των σχολών στις οποίες φοιτούσαμε, να δούμε στην πράξη αυτά τα οποία μαθαίναμε στο πανεπιστήμιο για την ΕΕ. Εδώ είδαμε τι πραγματικά σημαίνει να είσαι ευρωπαίος πολίτης. Πραγματικά να νοιάζεσαι για τα κοινά και να προσπαθείς να προσφέρεις αενάως με όλες σου τις δυνάμεις».
 

Καίτη Πανταζή
«Η Κομοτηνή δίνει την ευκαιρία στους νέους να βρουν τον εαυτό τους μέσα από νέα ενδιαφέροντα που δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχαν»

 
Υιοθετώντας μια πιο συναισθηματική νότα, στην συνέχεια μίλησε η Καίτη Πανταζή, τεταρτοετής φοιτήτρια της νομικής και εθελόντρια του Europe Direct, περιγράφοντας τη δική της οπτική για την εμπειρία του εθελοντισμού. Σύμφωνα με την ίδια, «aπό το πρώτο έτος της φοιτητικής μου ζωής πάντα με ενδιέφερε η ενασχόληση με εθελοντικές ομάδες, γιατί θεωρούσα ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δικτυωθώ, να γνωρίσω νέο κόσμο, να συναναστρέφω μαζί τους και αν μη τι άλλο να προσφέρω στην πόλη της Κομοτηνής, την πόλη που μας αγκάλιασε. Είναι σαν δούναι και λαβείν το έργο του Europe Direct όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα πια βρίσκομαι στο τέλος των φοιτητικών μου χρόνων και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ σημαντικούς ανθρώπους σε αυτήν την πόλη. Η Κομοτηνή δίνει ευκαιρία στους νέους να βρουν τον εαυτό τους μέσα από νέα ενδιαφέροντα που δεν είχαν ιδέα ότι υπήρχαν».
 

«Μην περιμένει κανείς να έρθει η αλλαγή από μόνη της αν δεν συνδράμουμε εμείς οι ίδιοι»

 
Αποκομίζοντας τόσο θετικά συναισθήματα η ίδια δεν παρέλειψε να παροτρύνει και άλλους νέους που έδωσαν το παρόν τους στην μεγάλη συνάντηση εθελοντών να συμμετέχουν και αυτοί σε εθελοντικά προγράμματα και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλλάξουν τα δυσάρεστα στην κοινωνία. Όπως τόνισε η κ. Πανταζή, «μεγαλύτερη σημασία έχει το πόσο ενεργός είναι κανείς από το πόσο ευαίσθητος είναι. Μην περιμένει κανείς να έρθει η αλλαγή από μόνη της αν δεν συνδράμουμε ενεργά εμείς οι ίδιοι».

 

Νίκος Παπακωσταντής
«Ιδιαίτερη σημασία έχει το ενημερωτικό κομμάτι, επειδή γίνεται συνεχής λόγος για τα προβλήματα και για όσους μας έχουν ανάγκη»

 
Στο τέλος δεν παρέλειψε να μιλήσει και ένας από τους συντονιστές των θεματικών εθελοντικών ομάδων του Κέντρου. Ο λόγος για τον Νίκο Παπακωσταντή, συντονιστή της ομάδας στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο οποίος πληροφόρησε ότι «είναι ο δεύτερος χρόνος μου εδώ στο γραφείο. Πέρσι ήμουν εθελοντής. Ήμουν ήδη ευαισθητοποιημένος με τον εθελοντισμό και όσον αφορά τις δράσεις του. Μου δόθηκε η ευκαιρία μέσω του γραφείου να κάνουμε κάτι έμπρακτα στον τομέα αυτό. Ο εθελοντής καλείται να έρχεται τακτικά στο γραφείο και να ενημερώνεται για τις δράσεις που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης. Οι δράσεις μας έχουν είτε ενημερωτικό χαρακτήρα είτε πρακτικό χαρακτήρα, όπως η συλλογή τροφίμων για συγκεκριμένο σκοπό. Ιδιαίτερη σημασία έχει το ενημερωτικό κομμάτι, επειδή γίνεται συνεχής λόγος για τα προβλήματα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και για όσους έχουν ανάγκη την βοήθεια μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.