Απογοητευση στο ΔΠΘ για τη μη παραχωρηση των κτιριων της Παλιας Νομικης

Μαρία Μιχαλοπούλου «Δεν επαρκούν δυστυχώς τα προφορικά, χρειάζεται να υπάρχουν και κάποιες άλλες διαδικασίες και δεσμεύσεις»

Την απογοήτευση που επικρατεί στις Πρυτανικές αρχές του ΔΠΘ για τον τρόπο με τον οποίο αγνοήθηκε το αίτημά τους για παραχώρηση της παλιάς Νομικής στο Πανεπιστήμιο για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης 3,5 εκ. ευρώ που σχεδίαζαν, αλλά και την προώθηση της παρέμβασης στο χώρο, χωρίς συνεργασία με το πανεπιστήμιο, από το Δήμο Κομοτηνής, εξέφρασε η κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Μάθησης μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής, δύο μέρες μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία παρευρέθηκε μαζί με τον Πρύτανη κ. Αλέξανδρο Πολυχρονίδη και τον Αντιπρύτανη κ. Φώτη Μάρη.
 
Η κ. Μιχαλοπούλου αναφέρθηκε στο ιστορικό των επανειλημμένων αιτημάτων του ΔΠΘ προς το Δήμο για το θέμα της παραχώρησης, ώστε να προχωρήσει ένα έργο 3,5 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση την κτιρίων, ενώ σημείωσε πως αποτελεί ζήτημα και το γεγονός ότι γίνεται μια παρέμβαση στο χώρο χωρίς συνεργασία με τους ίδιους που θα βρίσκονται στο χώρο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
 
Πάντως η ίδια έκανε σαφές πως το ΔΠΘ συνεχίζει κανονικά την δράση και τα προγράμματα του, αποτελώντας έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης στη Θράκη.

Το ιστορικό των αιτήσεων του ΔΠΘ

Όπως ανέφερε η κ. Μιχαλοπούλου, το  ΔΠΘ ήδη από τον Ιούνιο, θέλησε με μία επιστολή του προς τον Δήμο Κομοτηνής να πάρει μία απάντηση σχετικά με την παραχώρηση των κτηρίων της Παλιάς Νομικής, όπου αυτή τη στιγμή στεγάζονται πέντε τμήματα, (Ιστορίας και Εθνολογίας, Παρευξεινίων, Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης) και του φοιτητικού εστιατορίου.
 
Το Πανεπιστήμιο είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο την επεξεργασία μίας πρότασης  γι’ αυτά τα κτήρια, που είχαν να καλύψουν τις απαιτήσεις για το πανεπιστήμιο, και μέσω μίας πρόσκλησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ να υποβάλλουν μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμισή τους.
 
Στο πλαίσιο αυτών των έργων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη αυτού που έχει την κυριότητα του κτηρίου, για αυτό και ζήτησαν εγγράφως, στο πλαίσιο αυτής της υποβολής να απαντήσει ο δήμος ότι προχωρά στην παραχώρηση.
 
«Περιμέναμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι αυτό που καθορίζει την ατζέντα και βάζει θέματα στις συνεδριάσεις του ούτως ώστε να προκύπτουν αποφάσεις» σημείωσε, όμως δεν είχαν απάντηση, για αυτό και απέστειλαν όλο το προηγούμενο διάστημα πέντε συνολικά αιτήματα, το τελευταίο την ημέρα της συνεδρίασης της Τρίτης, ζητώντας κάθε φορά να εισαχθεί ως θέμα η παραχώρηση, για δέκα χρόνια τουλάχιστον, όπως ανέφερε και ο Πρύτανης μέσα στη συνεδρίαση.
 
Όμως το θέμα δεν συζητήθηκε, και κατέληξαν να κάνουν τοποθετήσεις επί της πρότασης που κατέθεσε για την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής ο Δήμος.
 
Φυσικά, αναγνώρισε, πως είναι πολύ θετικό να θέλει κάθε δήμος, στον οποίο άλλωστε ζουν και οι πανεπιστημιακοί, να αναβαθμίσει τις υποδομές που έχει και  μάλιστα σε μία περιοχή που συνθέτει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, όπως το Θερινό ΔΗΠΕΘΕ.
 
Όμως φαίνεται μία αντίστοιχη δέσμευση υπάρχει και στην υποβολή αυτής της πρότασης από πλευράς του Δήμου, να μην γίνεται αναφορά που θα παραχωρεί την χρήση του κτηρίου αυτού που βρίσκεται στο κέντρο της πρότασης και κάποιων άλλων και έτσι και τα δύο προγράμματα έχουν την ίδια απαίτηση κατά κάποιον τρόπο που απ’ ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

Δεν αρκούν οι προφορικές δεσμεύσεις 

Πάντως μερικές ημέρες μετά από αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, το Πανεπιστήμιο προχωρά, και τα αρμόδια όργανα θα αποφασίσουν ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα με δεδομένη αυτή την κατάσταση. Και αυτό γιατί το ζήτημα, σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου, δεν είναι μόνο τυπικό, αλλά και ουσιαστικό. «Όταν πας να αναβαθμίσεις κάτι και δεν έχεις συζητήσει με αυτόν που τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια θα κάνει χρήση του χώρου, όπως καταλαβαίνετε είναι ένα θέμα».
 
Σε κάθε περίπτωση το πανεπιστήμιο συνεχίζει να κάνει όλες τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα, συνεχίζοντας να αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης, στη Θράκη, τόσο μέσα από τα Συνέδρια, όπως αυτές τις μέρες το συνέδριο του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας με τίτλο «Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα», αλλά και επαφές με Συλλόγους και φορείς για να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ πανεπιστημίου και πολιτών.
 
Για αυτό και θεωρεί πως πρέπει να γίνει αντιληπτό πως όταν δημιουργούνται τέτοιες εμπλοκές, αυτοί που βάλλονται πρώτοι είναι, σημείωσε χρησιμοποιώντας τον τίτλο του συνεδρίου, “αυτοί που ζουν σε συνθήκες αποστέρησης”.
 
Πιστεύει δε πως το έργο που προωθούσε το ΔΠΘ, αποτελεί ίσως μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες για να χρηματοδοτηθούν κάποια πράγματα στην Θράκη, και δεν μπορούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα. «Δεν επαρκούν δυστυχώς τα προφορικά χρειάζεται να υπάρχουν και κάποιες άλλες διαδικασίες και δεσμεύσεις» τόνισε, επισημαίνοντας πως η εμπιστοσύνη φτιάχνεται και μέσα από τις αποφάσεις των οργάνων.
 
«Ειδικά σε αυτές τις ημέρες που χρειάζεται να προχωρήσουμε σε αυτές τις  υποβολές για να εξασφαλίσουμε αυτούς τους τόσο πολύτιμους πόρους. Το μέλλον είναι μπροστά μας. Συνεχίζουμε προς το καλύτερο. Πρέπει να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε και νομίζω ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.