Επιφυλακη για την μη εμφανιση της ασιατικης μυγας των φρουτων

Ενημέρωση πολιτών, αγροτών και επαγγελματιών από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ
Προειδοποίηση απέστειλε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την παρουσία ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου εντόνου, που ευημερεί στο κλίμα της περιοχής και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ασθενείς και να προξενήσει καταστροφές στις καλλιέργειες. Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ανέλυσε τους τρόπους εισβολής του εντόμου στη χώρα και πρόληψης για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών και την αποτροπή προβλημάτων στο εξαγωγικό αγροτικό εμπόριο. 
 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση:

 
«Διαπιστώθηκε η παρουσία ενός επιβλαβούς εντομολογικού εχθρού καραντίνας, που ονομάζεται Bactrocera dorsalis  (Ασιατική μύγα των φρούτων) σε οπωρώνες της Ιταλίας και της Γαλλίας και ειδικότερα στις περιφέρειες: Καμπανίας (Σαλέρνο και Νάπολη) στην Ιταλία , Ιλ-ντε-Φρανς και Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν στην Γαλλία.  Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, όμως το κλίμα της χώρας είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη του εντόμου, το οποίο αποτελεί σημαντικό εχθρό καλλιεργειών σε πάνω από 100 χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενώ διαπιστώθηκε η παρουσία του στις ΗΠΑ και πλέον και σε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία). Το έντομο αυτό μοιάζει με το Δάκο της Ελιάς, τη Μύγα της Μεσογείου (μικρή μύγα) και οι προνύμφες του (μικρά λευκά άποδα σκουλήκια) προσβάλλουν και καταστρέφουν τους καρπούς σε πυρηνόκαρπα  (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα), μηλοειδή (μήλα, αχλάδια, μέσπιλα), λωτούς,  κηπευτικά όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές κ.α. 
 
Οι κύριες οδοί μετακίνησης και διασποράς του εντόμου είναι: Α) μέσω μεταφοράς προσβεβλημένων φρούτων τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες.  Με αυτόν τον τρόπο, το έντομο μπορεί να μεταφερθεί σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ως αβγό ή προνύμφη εντός των φρούτων. Β) μέσω της μεταφοράς χώματος ή λοιπών υποστρωμάτων ανάπτυξης φυτών από περιοχές όπου εμφανιστεί, οπότε το έντομο μπορεί να μεταφερθεί ως νύμφη εντός αυτών των υλικών.  Γ) ενεργητικά μέσω της πτήσης των ενηλίκων εντόμων. 
 
Το έντομο Bactrocera dorsalis θεωρείται επιβλαβής οργανισμός καραντίνας και έχει ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών του ΥΠ.Α.Α.Τ. που εκτελείται από γεωπόνους των  Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) από το 2015. 
 
Ενδεχόμενη εισβολή του εντόμου στη χώρα μας αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα , επειδή οι κλιματικές συνθήκες το ευνοούν,  έχει μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό και η αντιμετώπισή του είναι δύσκολη και δαπανηρή για τους αγρότες. Επιπρόσθετα, σημαντικά θα είναι και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο εξαγωγικό εμπόριο των γεωργικών προϊόντων λόγω των περιορισμών καραντίνας που τίθενται από αρκετές χώρες για το συγκεκριμένο έντομο.   
 
Μετά τα παραπάνω καλούνται οι αγρότες-παραγωγοί, οι εισαγωγείς-εξαγωγείς-διακινητές (έμποροι) φρούτων, οι Γεωπόνοι που συμβουλεύουν παραγωγούς ή εργάζονται σε καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων , όσοι επαγγελματίες ασχολούνται με εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού κλπ :  Α) να  συνεργάζονται με τους γεωπόνους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΑΜΘ που εκτελούν επισκοπήσεις και  Β) να ενημερώνουν άμεσα τις ανωτέρω Υπηρεσίες για ύποπτα περιστατικά προσβολών που διαπιστώσουν στο πλαίσιο της εργασίας τους  
 
Τέλος καλούνται οι πολίτες της χώρας που ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο σε χώρες του εξωτερικού (ακόμη και αν είναι χώρες της ΕΕ) Να μην μεταφέρουν στην χώρα μας νωπά φρούτα, καρπούς, φυτικό υλικό με χώμα, πολλαπλασιαστικό υλικό κλπ. ακόμη κι αν προορίζονται για ιδία χρήση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μεταφέρουν στη Χώρα ανεπιθύμητους εχθρούς και ασθένειες, να παραβούν τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία και να υποστούν κυρώσεις.  
 
Σε κάθε περίπτωση που κάποιος πολίτης επιθυμεί (ακόμη και για ιδία χρήση) να μεταφέρει  στη Χώρα μας με οποιοδήποτε μέσο (οδικώς, αεροπορικώς, ταχυδρομικώς κ.ο.κ) φυτά, φυτικά υλικά ή άλλα αντικείμενα πρέπει να έχει λάβει εκ των προτέρων σχετικές οδηγίες από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ  της Περιφέρειας για την αναγκαιότητα συνοδευτικών εγγράφων και ελέγχων που πρέπει υποβληθούν τα είδη αυτά από τις αρμόδιες Αρχές πριν εισαχθούν ή/και κατά στο στάδιο της εισόδου τους στη Χώρα».
 

Info
 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τμήματα Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.