Συγκινηση στην επιτιμοποιηση της Αννας Αναστασιαδη-Συμεωνιδη στην Κομοτηνη

Η εμβληματική γλωσσολόγος αναγορεύτηκε επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Το παρόν έδωσαν πολλοί παλιοί μαθητές της, που πλέον διανύουν τη δική τους πορεία στα γράμματα, ακολουθώντας το παράδειγμά της

 
Σε Επίτιμη Καθηγήτρια της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναγορεύτηκε το απόγευμα της Τετάρτης 30 Οκτωβρίου, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη.
 
Στο χώρο του αμφιθεάτρου βρέθηκαν η Κοσμήτορας της Σχολής και οι πρόεδροι όλων των τμημάτων της, συγγενείς, μαθητές και φίλοι της κ. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, αλλά και πολλοί φοιτητές του τμήματος, για να τιμήσουν την Καθηγήτρια που έχει ένα σημαντικό έργο και παρουσία, προωθώντας για δεκαετίες τη γλωσσολογία γενικότερα και ειδικότερα τη λεξικογραφία, στην οποία και αναφέρθηκε στην ομιλία της.

Μια λαμπρή επιστήμονας και άνθρωπος

Την προσφώνηση του Πρύτανη του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρου Πολυχρονίδη ανέγνωσε η Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, στην οποία ο κ. Πρύτανης τόνισε πως η Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, λαμπρή επιστήμονας και σεμνός άνθρωπος, υπηρέτησε μακρά και ευδόκιμα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό που αυτή εκφράζει, και προσέφερε τα μέγιστα τόσο στην επιστήμη της Γλωσσολογίας, συμβάλλοντας στη διάδοσή της στη χώρα, όσο και στην ελληνική λεξικογραφία, μια προσφορά που αποτυπώθηκε εναργώς στο Λεξικό του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη και το αντίστοιχο λεξικό που παρουσιάζουν την ελληνική γλώσσα στη σημερινή δυναμική της μορφή.

 

Πηνελόπη Καμπάκη- Βουγιουκλή, Κοσμήτορας ΣΚΑΣ ΔΠΘ
Περήφανη η σχολή για την αναγόρευση

Στην προσφώνησή της η Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή τόνισε πως η απονομή του τίτλου της Επίτιμης Καθηγήτριας στην κ. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός που κάνει τη Σχολή πολύ περήφανη.
 
Αφού αναφέρθηκε στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, έκανε μια μικρή αναδρομή στην επιστημονική πορεία της τιμώμενης, καθώς και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα, υπενθυμίζοντας πως μεταξύ των άλλων ήταν και η υπεύθυνη της μετάφρασης των διοικητικών εγγράφων του ΑΠΘ από την καθαρεύουσα στη δημοτική, αλλά και ανέλαβε τον σχεδιασμό της μορφής και της δομής του Λεξικού της Νέας Ελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών το 1998.
 
Ήταν δε από τις πρώτες ερευνήτριες που μίλησε για πολυλεκτικές μονάδες στην ελληνική, απενεχοποίησε τη χρήση των δανείων όσο και τη μελέτη των νεολογισμών και αφουγκράστηκε τις ανάγκες για τη διασύνδεση της νέαςελληνικής με την εφαρμοσμένη γλωσσολογία, όπως λόγου χάρη την εξειδίκευση της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
 
Για όλο το πλούσιο έργο της και την προσφορά της στην επιστήμη, αλλά και το γεγονός ότι όλοι οι εκλεκτοί νεότεροι γλωσσολόγοι στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, δηλαδή η Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η Επίκουρη καθηγήτρια κ. Μαρία Μητσιάκη και ο εξαιρετικός Λέκτορας κ. Ασημάκης Φλιάτουρας είναι μαθητές και συνεργάτες της στην έρευνα, καθώς και πολλά μέλη ΔΕΠ αδερφών τμημάτων της ΣΚΑΣ ΔΠΘ, που της απένειμε για πρώτη φορά τον τίτλο της επίτιμης καθηγήτριας.

Μανόλης Βαρβούνης, πρόεδρος ΤΙΕ
«Στο πρόσωπο της κ. Αναστασιάδη τιμάται ο συνδυασμός επιστημοσύνης και ήθους, έρευνας και διδασκαλίας, παράδοσης ακαδημαϊκής και ερευνητικής νεωτερικότητας»

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνηςτόνισε πως στο πρόσωπο της κ. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, τιμούν το συνδυασμό επιστημοσύνης και ήθους, έρευνας και διδασκαλίας, παράδοσης ακαδημαϊκής και ερευνητικής νεωτερικότητας.
 
Τιμούν έτσι όχι μόνο το έργο, αλλά και το ήθος με το οποίο περικόσμησε την έδρα της, και μεταλαμπάδευσε στους μαθητές της και τα ιδανικά που τους καλλιέργησε, όχι μόνο τους καρπούς της επιστημοσύνης της, αλλά και τον τρόπο ζωής που ασπάστηκε, ακολούθησε και ακτινοβόλησε.
 

Μαρία Τζιάτζη, πρόεδρος ΤΕΦ
«Η τιμώμενη, εκτός από συναρπαστική και γοητευτική δασκάλα, είναι  ένας σοφός, μετρημένος, ήπιος και σαγηνευτικός άνθρωπος»

Η τιμώμενη είναι ιδιαίτερα αγαπητή και οικεία σε πολλά από τα μέλη του Τμήματός τους, σημείωσε η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Μαρία Τζιάτζη, γιατί είναι εκτός από συναρπαστική και γοητευτική δασκάλα,  ένας σοφός, μετρημένος, ήπιος και σαγηνευτικός άνθρωπος, λειτουργώντας ως πρότυπο σε όσους μαθήτευσαν κοντά της, τόσο στον τομέα της διδασκαλίας όσο και στον τομέα της έρευνας.
 
Τρέφει μάλιστα μεγάλη αγάπη για το Τμήμα, έχοντας βοηθήσει πολλές φορές σε διαδικασίες εκλογών μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, αλλά και με τη δωρεά πολλών βιβλίων κυρίως γλωσσολογικών, από την πλούσια προσωπική της βιβλιοθήκη και αυτή του συζύγου της κ. Χαράλαμπου Συμεωνίδη.
 

Μαρία Δημάση, πρόεδρος τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών
«Υποδειγματική η υποστηρικτικότητα και η δοτικότητα της τιμώμενης προς τα πνευματικά της παιδιά»

Τέλος, η πρόεδρος του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών κ. Μαρία Δημάση τόνισε πως αισθάνεται για αυτή ένα βαθύ σεβασμό και απέραντο θαυμασμό, ο οποίος προϊόντος του χρόνου αυξάνονται.
 
Στάθηκε δε στην πρώτη της επαφή μαζί της, στην πρώτη της μεγάλη εισήγηση σε συνέδριο τη δεκαετία του ’90, όταν και στήριξε όλους τους ομιλητές που μιλούσαν για πρώτη φορά, και από τότε, έχοντας παρακολουθήσει την πορεία της, σέβεται και λίγο ζηλεύει την υποστηρικτικότητα και τη δοτικότητά της προς τα πνευματικά της παιδιά.
 

Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας
«Η δασκάλα μας μάς δίδαξε με το παράδειγμά της τη σοβαρότητα, το ακαδημαϊκό ήθος και την αξιοπρέπεια»

Τον Έπαινο της τιμώμενης Καθηγήτριας ανέγνωσε η Καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και Αντιπρύτανης κ. Ζωή Γαβριηλίδου, η οποία, εμφανώς συγκινημένη, προσπάθησε να αποτυπώσει τις πτυχές του ακαδημαϊκού έργου και της προσωπικότητας της τιμώμενης.
 
Αφού αναφέρθηκε στις σπουδές και τα επιστημονικά επιτεύγματα της κ. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, καθώς και το ερευνητικό της έργο, τόνισε πως υπόδειγμα του ιδανικού δασκάλου στο μυαλό της είναι η Άννα Αναστασιάδη Συμεωνίδη.

«Δασκάλα χαρισματική, είχε το χάρισμα να μας προκαλεί νοητικά να επεκτείνουμε όλο και πιο πέρα τις γνώσεις μας»

«Δασκάλα χαρισματική, που συναρπάζει τα ακροατήρια των φοιτητών με το περιεχόμενο αυτών που λέει και με το πάθος με το οποίο μεταδίδει τη γνώση, ενώ πάντα ενημερωμένη για τις πιο πρόσφατες γλωσσολογικές δημοσιεύσεις, είχε το χάρισμα να μας προκαλεί νοητικά να επεκτείνουμε όλο και πιο πέρα τις γνώσεις μας» εκμυστηρεύθηκε η κ. Γαβριηλίδου για να θυμηθεί πως «βγαίναμε από τις παραδόσεις της ενθουσιασμένοι, έχοντας βιώσει πολλαπλές δημιουργικές εκρήξεις στο μυαλό μας. Ενίοτε και με πονοκέφαλο από την πυκνότητα της πληροφορίας που είχαμε να επεξεργαστούμε! Ήταν πάντα ανεπιτήδευτη, ειλικρινής, απλή σαν άνθρωπος, και προσηνής».
 
Επίσης θύμισε στο κοινό αυτό που είχε γράψει ο Ν. Καζαντζάκης  ότι «ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες» για να εξηγήσει πως αυτό ακριβώς ήταν και εκείνη για τους μαθητές της, μια γέφυρα στιβαρή που την περπάτησαν για να βρεθούν στην αντίπερα όχθη, χτίζοντας και αυτοί γέφυρες για τους δικούς τους φοιτητές Γλωσσολογίας για να ισοφαρίσουν το χρέος και να τους μεταδώσουν την αγάπη για τη γλώσσα και τη Γλωσσολογία.

«Η κ. Αναστασιάδη μας έμαθε ότι το κύρος και ο σεβασμός χτίζονται από τις πράξεις μας και δεν επιβάλλονται από εξωγενείς παράγοντες»

«Σήμερα, αναγορεύουμε λοιπόν, σε Επίτιμη Καθηγήτρια Της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών την Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη ή αλλιώς την “Μαμά”. όπως την φωνάζουμε μεταξύ μας εγώ, ο Ασημάκης Φλιάτουρας, η Μαρία Μητσιάκη, η Αγγελική Ευθυμίου και πολλοί άλλοι μαθητές της που είναι εδώ σήμερα. Είναι το κωδικό της όνομα: Γιατί, όπως η μαμά είναι δίπλα στο παιδί της σε κάθε του βήμα, έτσι και η δική μας πνευματική ΜΑΜΑ στάθηκε δίπλα μας στα πρώτα μας επιστημονικά βήματα, μας έπιασε από το χέρι να περιδιαβούμε τα μονοπάτια της Γλωσσολογίας, μας έδειξε τον δρόμο για την έρευνα, μας δίδαξε με το παράδειγμά της τη σοβαρότητα, το ακαδημαϊκό ήθος και την αξιοπρέπεια, μας έμαθε ότι το κύρος και ο σεβασμός χτίζονται από τις πράξεις μας και δεν επιβάλλονται από εξωγενείς παράγοντες» σημείωσε.
 
Για να προσθέσει ότι «όπως όλες οι μανάδες έχει το μοναδικό χάρισμα να δίνει λύση σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, να μας χαρίζει απλόχερα συμβουλές ―ακόμη και σήμερα― και να μας νουθετεί όχι μόνο για ζητήματα ακαδημαϊκά, αλλά και για πολλά μικρά και ανθρώπινα. Και αν είναι μία φράση που κράτησα από αυτήν είναι: “Όλα γίνονται, και καριέρα και οικογένεια!”. Εκείνη το κατάφερε καλά. Εμείς αγωνιζόμαστε να της μοιάσουμε».«Εύχομαι», ανέφερε επιλέγοντας, «καθώς μας βλέπει εδώ σήμερα, εμάς τα παιδιά της να μας καμαρώνει. Όσο για μας δεν θέλουμε τίποτα άλλο παρά να την βγάζουμε πάντα ασπροπρόσωπη και να την κάνουμε περήφανη για μας. Γιατί ό,τι είμαστε το οφείλουμε σε αυτήν».
 

Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδου
Η μεγάλη περιπέτεια της νεοελληνικής λεξικογραφίας

Στην ομιλία της η τιμώμενη, αναφέρθηκε στην νεοελληνική λεξικογραφία μετά τη Μεταπολίτευση, επικεντρωνόμενη στο Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη του ΑΠΘ, και πώς αυτό βοήθησε γενικότερα στην εξέλιξη της επιστήμης της λεξικολογίας στη χώρα μας.
 
Από την εποχή της σύστασης του Ινστιτούτου, υπήρχε η πρόθεση να εκδοθεί το Λεξικό, για να αποτελεί το δίπτυχο, μαζί με τη Γραμματική που έχει εκδοθεί από τον μεγάλο Μανόλη Τριανταφυλλίδη, για την περιγραφή της νεοελληνικής γλώσσας.
 
Με την καθιέρωση της Δημοτικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους, ανατέθηκε στο Ινστιτούτο η σύνταξη το 1976 του Λεξικού, αναμφίβολα σημαντική τομή για την γλωσσική πολιτική της χώρας αλλά και τη λεξικογραφία.
 
Η κ. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη περιέγραψε πως η πολύχρονη προσπάθεια για τη δημιουργία του Λεξικού, που εκδόθηκε τελικά το 1998, έγινε με επίπονη διαδικασία, και έλλειψη ουσιαστικών πόρων, με μεγάλο όμως πάθος για την ελληνική γλώσσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.