Διεθνες συνεδριο «Λατινικη Γλωσσα και Λογοτεχνια: (Παλια) Ορια και (Νεες) Προοπτικες»

Από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ στο πλαίσιο της αναγόρευσης του Leeds Robert Maltby σε Επίτιμο Διδάκτορα

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 στις 19.00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης θα αναγορεύσει τον Ομότιμο Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds Robert Maltby σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος, αναγνωρίζοντας την σημαντικότατη και διεθνώς αναγνωρισμένη προσφορά του στα Κλασικά Γράμματα αλλά και το αδιάλειπτο ενδιαφέρον και την έμπρακτη υποστήριξή του στο Τμήμα.
 
O Ομότιμος Καθηγητής Maltby έχει να επιδείξει πλουσιότατο ερευνητικό και συγγραφικό έργο σε πολλούς τομείς της Λατινικής Φιλολογίας, μεταξύ των οποίων η ρωμαϊκή κωμωδία, η ρωμαϊκή ερωτική ελεγεία, η αρχαία ετυμολογία και η διδασκαλία της λατινικής γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων με σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις και έχει συγγράψει πολυάριθμες μελέτες αλλά και  άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους. Με πλούσια και μακροχρόνια πείρα στην αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων σπουδών βρετανικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων συμμετείχε ως μέλος της πρώτης Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας συμβάλλοντας καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Απότοκο αυτής της στενής συνεργασίας και του ενεργού και αδιάπτωτου ενδιαφέροντός του για την εξέλιξη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας αποτέλεσε και η πρωτοβουλία του για τη δωρεά της Βιβλιοθήκης του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Leeds στη Βιβλιοθήκη του Τμήματος. Οι περίπου 1.600 τόμοι (βιβλία αρχαιογνωσίας, σειρές επιστημονικών περιοδικών αλλά και σπάνια παλαίτυπα και στερεότυπες εκδόσεις) αναβάθμισαν σημαντικά την αρχαιογνωστική συλλογή της Βιβλιοθήκης.

Το διεθνές συνέδριο

Παραλλήλως, το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την ευκαιρία της αναγόρευσης του Ομότιμου Καθηγητή Λατινικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Leeds Robert Maltby σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος διοργανώνει Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο υπό τον τίτλο: “Latin Language and Literature: (Old) Limits and (New) Perspectives. An International Conference in Honour of Professor Emeritus Robert Maltby on the Occasion of his Receipt of an Honorary Doctorate at Democritus University of Thrace [Λατινική Γλώσσα και Λογοτεχνία: (Παλιά) Όρια και (Νέες) Προοπτικές. Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Robert Maltby με την ευκαιρία της Αναγόρευσής του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης]”.
 
Το Συνέδριο, στο οποίο θα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί και ερευνητές από την Ευρώπη (Αγγλία, Αυστρία, Ιταλία, Κύπρο) και την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2019 στην Κομοτηνή (Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Βασ. Γεωργίου 2).
Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και ανοιχτή στα μέλη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και στο κοινό της πόλης.
 

Το πρόγραμμα 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου:
 
Thursday 7 November 2019

Session IV
Post-Augustan etymologies I
Chair: Anna Mastrogianni
09.30-10.00: Boris Kayachev
Etymological wordplay in the Ciris
10.00-10.30: Stratis Kyriakidis
Ut …/ summaque per varias maneat cognata figuras (Manilius, Astr. 1.254). Etymological bonds in the universe: The Northern constellations
10.30-11.00: Evangelos Karakasis
Names and their intertextual function in Calpurnius Siculus
11.00-11.30: Break

Session V
Post-Augustan etymologies II
Chair: Evangelos Karakasis
11.30-12.00: Charilaos Michalopoulos
Etymologies in the Priapea
12.00-12.30: Guido Milanese
Conversion. A tale of three etymologies (and maybe four)
12.30-12.45: Closing remarks
13.00-14.00: Concert of Eastern Music at the Archaeological Museum of Komotini
14.00: Lunch
 

Info

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.