Οι εξαρτησεις ως κοινωνικο φαινομενο

Εκδήλωση από την ΚΝΕ Ροδόπης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις το ΚΕΘΕΑ για την διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Παρουσίαση της μπροσούρας του Κ.Σ που δημοσιεύθηκε στον Οδηγητή του Σεπτεμβρίου, «Εξαρτήσεις, ελεύθερη επιλογή ή κοινωνικό φαινόμενο;» με αφορμή και τις εξελίξεις γύρω από το ΚΕΘΕΑ, πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Ροδόπης της ΚΝΕ το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου.
 
Σε αυτή πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ο κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, καθώς και ο κ. Αντώνης Ραφτόπουλος, ψυχολόγος, υπεύθυνος του συμβουλευτικού κέντρου Θράκης ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, που αναφέρθηκαν στην απεξάρτηση και στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στην ΠΝΠ της κυβέρνησης που έχει δημιουργήσει αναστάτωση στον οργανισμό.
 
Η εκδήλωση που πραγματοποιούν για το θέμα των ναρκωτικών, σημείωσε ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου, μέλος του γραφείου της περιοχής ΑΜΘ της ΚΝΕ, εντάσσεται στο μέτωπο κατά των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτήσεων που έχει η ΚΝΕ.
 
Άλλωστε θεωρούν πως τα ναρκωτικά χρησιμοποιούνται από το σύστημα, μιας και δεν υπήρχαν πάντα σε αυτή την έκταση, αποτελώντας ένα ακόμα χτύπημα στη νεολαία και στην προσπάθεια που κάνει η ΚΝΕ να ανασυνταχθεί το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα, κρατώντας τη νεολαία με χαμηλά το κεφάλι.
 
Για αυτό και πραγματοποίησαν την εκδήλωση αυτή, θέλοντας να παρουσιάσουν και το επιστημονικό κομμάτι για την χρήση των ναρκωτικών και τις εξαρτήσεις, αλλά και να δώσουν και μια απάντηση στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ, το οποίο, όπως σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, έρχεται να χτυπήσει τη μόνη δομή που έχει καθαρά «στεγνά» προγράμματα επανένταξης. «Η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή έρχεται να υπονομεύσει αυτή τη δομή, προκρίνοντας την στόχευση να μπουν παντού οι ιδιώτες, για να γίνει και αυτό πεδίο κερδοφορίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 

Ως κοινωνικό και ψυχολογικό φαινόμενο αντιμετωπίζει την εξάρτηση το ΚΕΘΕΑ

Σε μια περίοδο που οξύνονται τα κοινωνικά προβλήματα και η ανεργία είναι αυξημένη, τόσο ως ποσοστό όσο και στους νεόπτωχους, που εργάζονται για ένα πολύ χαμηλό ποσό και δεν μπορούν να αυτονομηθούν, και οι διέξοδοι στην αγορά εργασίας για τους νέους περιορίζονται συνεχώς, είναι φυσικό να υπάρχουν και επιπτώσεις στην χρήση ουσιών, σημείωσε ο πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας κ. Χαράλαμπος Πουλόπουλος.
 
«Κάνοντας κατάχρηση ουσιών, νόμιμων ή παράνομων, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν διέξοδο στα προβλήματα, ακολουθώντας ενδεχομένως λάθος διαδρομές» τόνισε, για αυτό και έχει νόημα η εκδήλωση, ώστε να αναδείξουν τι μπορούν να κάνουν, να  αναδείξουν πράγματα στη ζωή, να αλληλοϋποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα.
 
Αυτή είναι άλλωστε και η βασική φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, που δεν αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως βιολογικό φαινόμενο, αλλά ως ένα κοινωνικό ή ψυχολογικό φαινόμενο, δηλαδή ότι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες οι ίδιοι ή στην οικογένειά τους, ή σοβαρές δυσκολίες ένταξης στην κοινωνία, πιθανώς θα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο.
 
Ένας από τους τρόπους που αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι οι ίδιοι να ενεργοποιηθούν για να αλλάξουν μια αυτοκαταστροφική πορεία ζωής, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αναζητήσουν άλλες λύσεις και να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τα προβλήματα που έχουν.
 

Καρδιά του φορέα το Αυτοδιοίκητο


 
Η πρόσκληση της ΚΝΕ για αυτή την εκδήλωση ήρθε σε μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη στιγμή για το ΚΕΘΕΑ, σημείωσε ο κ. Ραφτόπουλος, μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του Οργανισμού με ΠΝΠ.
 
Έτσι ενημέρωσαν για αυτές τις εξελίξεις, αλλά και για τις εξαρτήσεις, και το πόσο αυτό σχετίζεται με θέματα επιλογής και θέματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό σύνολο και τα κοινωνικά φαινόμενα γενικότερα, σε μια γόνιμη και δημιουργική συζήτηση.
 
Όπως τόνισε ο ίδιος, η ΠΝΠ αποτελεί ήδη μια κίνηση απαξίωσης του Οργανισμού, των εργαζομένων σε αυτόν, της πρότασής τους και τι αυτός πρεσβεύει, για αυτό και άδραξαν την ευκαιρία να εξηγήσουν ξανά στον κόσμο τι είναι το αυτοδιοίκητο, και γιατί είναι σημαντικό.«Το Αυτοδιοίκητο είναι η καρδιά του φορέα, χωρίς αυτό δεν υπάρχει ΚΕΘΕΑ, και αυτό αισθάνεται κάθε εργαζόμενος που είναι στις επάλξεις» ανέφερε, σημειώνοντας πως προστατεύει και το έργο και τους ανθρώπους που είναι στη θεραπεία, δίνοντας σταθερότητα, χωρίς να γίνεται έρμαιο στα χέρια κάθε νέου Υπουργού και κυβέρνησης.
 
Το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός υπάρχει στη Θράκη από το 2002 με τις πρώτες μονάδες σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, και στη συνέχεια μονάδες στην Κομοτηνή, την Ορεστιάδα. Με ένα νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα σταθεροποιηθεί η παρουσία του ΚΕΘΕΑ στην Ξάνθη ενώ αναζητούνται τρόποι επέκτασης και στη Δράμα.
 
Πέρα των ναρκωτικών, το ΚΕΘΕΑ ασχολείται με τις νόμιμες εξαρτήσεις, όπως το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια, και τα τελευταία χρόνια με την εξάρτηση από το διαδίκτυο.
 
Συνολικά έχουν περάσει από τις υπηρεσίες του όλα αυτά τα χρόνια περίπου 700 άνθρωποι, εξαρτημένοι αλλά και μέλη των οικογενειών τους με συμμετέχοντες να συμμετέχουν στις αποφοιτήσεις που γίνονται στην Αθήνα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.