Αρχαιο Θεατρο, σχολικα γευματα και αποκατασταση ζημιων στο «πιατο» του Ν. Χαριτοπουλου στην Αθηνα

Διεκδικεί και αποσπά κυβερνητικές δεσμεύσεις ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών

Συνεχίζει τις διεκδικήσεις στην Αθήνα για θέματα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, ο Δήμαρχος κ. Ντίνος Χαριτόπουλος. Οι επισκέψεις αυτές αποτελούν συνέχεια προηγούμενων επισκέψεων καθώς και πρωτοβουλιών, με τον κ. Χαριτόπουλο να σημειώνει πως ο Δήμος είχε ένα μεγάλο έλλειμα πολλών χρόνων στην επικοινωνία και τη διεκδικητικότητά του στο κέντρο.
 
Αυτό το κενό προσπαθούν να καλύψουν τώρα, για αυτό και έχουν πολύ συχνές καθόδους στην Αθήνα και πολύ συχνές συναντήσεις σε κάθε κάθοδο, προωθώντας αιτήματα του Δήμου και επισημαίνοντας ελλείψεις που χρίζουν θεραπείας.
 

Σύνδεση του Αρχαίου Θεάτρου Μαρώνειας με την τοπική οικονομία και πολιτισμό

 
Έτσι ο  κ. Χαριτόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του «Διαζώματος» και πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ. Σταύρο Μπένο με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας και των δράσεων στο πρόγραμμα  της πολιτιστικής διαδρομής  της «Εγνατίας οδού».
 
Με αυτόν συζήτησαν όλα τα ζητήματα που υπάρχουν, ενώ ο κ. Μπένος παρέδωσε στον Δήμαρχο την μελέτη που συνέταξε το «Διάζωμα»  για την οργάνωση της επιχειρηματικότητας στην πολιτιστική διαδρομή της Via Egnatia, τονίζοντας πως το «Διάζωμα» θα στηρίξει τις όποιες προσπάθειες για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου.
 
Ο Δήμος, τόνισε ο κ. Χαριτόπουλος, θέλει να δώσει έμφαση στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και τη σύνδεσή του με την τοπική οικονομία και τον τοπικό πολιτισμό, με δράσεις, πρωτοβουλίες αλλά και ειδικές διαδρομές στη γαστρονομία, την οικολογία, κτλ, στα πρότυπα της εφαρμογής του σχεδίου του «Διαζώματος» που έχει γίνει στην Ήπειρο.
 
Να σημειωθεί πως σημαντική ώθηση σε όλα αυτά θα μπορέσει να αποτελέσει η κατασκευή του δρόμου Μαρωνείας-Πετρωτών- ορίων Έβρου, ο οποίος θα αναδείξει ακόμα περισσότερο αυτό το κομμάτι, το οποίο αναμένεται ότι σύντομα η Περιφέρεια θα το δημοπρατήσει.

 

Σχολικά γεύματα και κολύμβηση έρχονται στις Σάπες

 
Παράλληλα υπήρξε σημαντική πρόοδος για θέματα που απασχολούν εδώ και καιρό τον Δήμο στον τομέα της Παιδείας, από τη συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σοφία Ζαχαράκη, με την οποία είχε προηγηθεί ανταλλαγή αλληλογραφίας.
 
Η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε  στον δήμαρχο την θετική απάντηση της σε σειρά αιτημάτων μεταξύ των οποίων η αναμοριοδότηση των δυσπρόσιτων σχολείων της περιοχής, τα μόρια των οποίων είχαν κοπεί με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
 
Επίσης δεσμεύτηκε για την τροποποίηση διατάξεων περί της δυνατότητας συμμετοχής των μαθητών των Σαπών σε προγράμματα κολύμβησης, μιας και τα σχολεία οριακά ήταν εκτός της μέγιστης επιτρεπόμενης απόστασης αλλά και την επανενεργοποίηση μουσικών τμημάτων στο διαπολιτισμικό σχολείο, που έχουν να λειτουργήσουν για πολλά χρόνια.
 
Τέλος δεσμεύτηκε για την ένταξη των σχολείων των Σαπών στο θεσμό των σχολικών γευμάτων, αν όχι φέτοςμε τη δεύτερη κατανομή που θα γίνει στο πρόγραμμα, τουλάχιστον από την επόμενη σχολική χρονιά, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εργασίας.

 

Συνεργασία για φυσικές καταστροφές

 
Τέλος με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ.Νίκο Χαρδαλιά, συμφωνήθηκε η ουσιαστική συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας, πρόληψης και ετοιμότητας στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
 
Εκεί συμφωνήθηκε να ετοιμάσει ο Δήμος μελέτες για να αποκαταστήσει κτίρια, εγκαταστάσεις και αντλιοστάσια του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, τα οποία υπέστησαν ζημιές από την κακοκαιρία του Ιουλίου, οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί τότε, σε Ασκητές, Κρωβύλη, Προσκυνητές, Μίρανα  και άλλες περιοχές.
 
Τέλος συναντήθηκε, όπως έχει γραφεί, με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ροδόπης κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα μείζονος σημασίας για την περιοχή όπως η ύδρευση, τα προβλήματα από τις καιρικές καταστροφές και η απουσία μελετών για έργα και υποδομές που θα επιτρέψουν την διεκδίκηση ένταξης τους σε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα.
 
Να σημειωθεί πως και σε αυτή τη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα για την επισκευή των δημοτικών κτιρίων που είχαν υποστεί ζημιές από τις κακοκαιρίες το καλοκαίρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.