Ολοκληρωμενο σχεδιο και συγκεκριμενη στοχευση θελει η νεα προγραμματικη περιοδος της ΕΕ

Το μέλλον των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ γνώρισε ο Α. Γραβάνης στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

Οι πόλεις του μέλλοντος, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, η καινοτομία, οι μεταφορές και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι οι προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, που ανοίγει πολλές δυνατότητες για την χώρα και την περιοχή μας αρκεί να γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός με στόχευση, σημείωσε ο κ. Αντώνης Γραβάνης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Κομοτηνής και πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
 
Ο κ. Γραβάνης βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων, στην οποία δίνει σταθερά το παρών τα τελευταία χρόνια, και η οποία φέτος είχε επιπλέον βαρύτητα, μιας και πραγματοποιήθηκε την περίοδο που στοχοθετείται η επόμενη προγραμματική περίοδος.
 

Από τις επιδοτήσεις στις χρηματοδοτήσεις

Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, παρουσιάστηκαν όλες οι προτεραιότητες και τα προγράμματα της ΕΕ για την επόμενη περίοδο με το επίκεντρο της επόμενης προγραμματικής περιόδου, 2021-27 να αφορά την Ευρωπαϊκή συνοχή.
 
Οι μόνες χώρες που έχουν αύξηση προϋπολογισμού είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Γραβάνης, με την Ελλάδα να βλέπει μια αύξηση περίπου 8%, στα 21,6 δις ευρώ, για την επόμενη προγραμματική περίοδο.
 
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δείκτες ανάπτυξης της χώρας μας ήταν πολύ χαμηλοί, αλλά και γιατί οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας βρίσκονται πολύ κάτω του μέσου όρου.«Γενικά φαίνεται πως η Ευρώπη έχει μπει σε μια άλλη πιο αναπτυξιακή κατεύθυνση, και στην επόμενη περίοδο φεύγουμε από τον τομέα των επιδοτήσεων προς τον τομέα των χρηματοδοτήσεων» εξήγησε ο κ. Γραβάνης, κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει παροχή χρήματος με πολύ φτηνό επιτόκιο.
 
Αυτό αποτελεί μια σημαντική αλλαγή όσο αφορά την επόμενη προγραμματική περίοδο, που έχει ως στόχους την προστασία του περιβάλλοντος, την διαχείριση των υδατικών πόρων, αλλά και τις πόλεις του μέλλοντος. Έτσι θα αναζητηθεί πώς οι πόλεις του μέλλοντος θα μπορέσουν να προστατεύουν το περιβάλλον, να διαχειρίζονται τα ύδατα και πώς θα γίνει η ζωή των κατοίκων τους καλύτερη.
 
Επίσης πολύ ψηλά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η καινοτομία.
 

Απαραίτητο το ολοκληρωμένο σχέδιο με συγκεκριμένη στόχευση

«Αυτοί είναι οι στόχοι που βάζει η ΕΕ για να ανταπεξέρθει στις προκλήσεις του μέλλοντος, και υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε και να δώσουμε βάρος και στην περιοχή μας» υπογράμμισε ο κ. Γραβάνης για να σημειώσει πως «αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ΕΕ θα διαθέσει αρκετά χρήματα και για την Ελλάδα».
 
«Το θέμα είναι» διευκρίνισε επιπλέον «να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχευση, το οποίο θα έχει και ανταποδοτικά οφέλη, αλλά και θα βασίζεται σε μια από τις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ».«Το ζητούμενο είναι ο σχεδιασμός, και να έχεις κάτι με ολοκληρωμένη μορφή και στόχευση για το τι θέλεις να κάνεις» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.