ΟΕΒΕΣ Κομοτηνής και Ξάνθης: Ένσταση για την εργοδοτική εισφορά 20 ευρώ υπέρ παιδικών κατασκηνώσεων

18.10.2019 21:56

Ανέστης Βαφειάδης: «Να διευθετήσουν το ζήτημα μέσα από ένα νέο πλαίσιο διαφάνειας και σχεδιασμού»

Δείτε περισσότερα στο: http://www.paratiritis-news.gr/

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, οι Πρόεδροι των ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης, Ανέστης Βαφειάδης και Μαίρη Τσιακίρογλου απέστειλαν ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την επιβολή της εργοδοτικής εισφοράς των 20 ευρώ υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (ΕΛΠΚ)στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Παράλληλα προχώρησαν στην κοινοποίηση των αιτημάτων της ΟΕΒΕΣ στη ΓΣΕΒΕΕ και στους Βουλευτές της Ροδόπης.
 
Αναφορικά με την επιστολή διαμαρτυρίας οι εκπρόσωποι της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και Ξάνθης εμβάθυναν στους λόγους ένστασης και διαφωνίας της ομοσπονδίας, επεξήγησαν το όλο πλαίσιο της πάγιας επιβάρυνσης των επιχειρήσεων με την αναφερθείσα εργοδοτική εισφορά και τοποθετήθηκαν στο ποιες είναι οι αναγκαίες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας προς την επίλυση του ζητήματος.
 

«Το θέμα εκκρεμεί να επιλυθεί από το 2013»

 
Συγκεκριμένα μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Παρασκευής και σε συνέχεια της γνωστοποίησης της επιστολής ο κ. Ανέστης Βαφειάδης έκανε σαφές πως η επίλυση του ζητήματος εκκρεμεί από το 2013, ωστόσο οι διαμαρτυρίες του επαγγελματικού κόσμου έχουν ενταθεί δεδομένων και των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών.  Η επιστολή της ΟΕΒΕΣ όπως εξήγησε έρχεται να επικαιροποιήσει τις πρότερες διαμαρτυρίες του επαγγελματικού κόσμου δεδομένης της νέας κυβέρνησης η οποία θα πρέπει να δει σοβαρά τις αντιδράσεις.
 
Το θέμα είχε άλλωστε τεθεί όταν είχε επισκεφτεί την Κομοτηνή ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Πετρόπουλος στην Κομοτηνή, όπου δεν δόθηκε σαφής επεξήγηση.
 

«Να βγαίνουν πρώτα όλοι οικονομικώς και να υπάρχει σαφής ενημέρωση για τις κατασκηνώσεις»

 
Όπως εξήγησε ο κ. Βαφειάδης οι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν 20 ευρώ ανά εργαζόμενο για τις παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά δεν υπάρχει καμία γνώση για το που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Η μη καταβολή αυτού του χαρατσιού επιφέρει δε κυρώσεις για την επιχείρηση με την μορφή διαρκώς αυξημένου προστίμου με το ΙΚΑ. «20 ευρώγια μια επιχείρηση που αποτελείται από 30 άτομα, ανά κεφάλι είναι 600 ευρώ, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν και παιδιά. Άλλωστε σε περιπτώσεις που η απασχόληση των εργαζομένων είναι 3ωρη ή τετράωρη μπορεί οι απολαβές τους να μην αγγίζουν τα 20 ευρώ» σημείωσε ο ίδιος κάνοντας λόγο για «χαράτσι». Μπορεί να γίνει συζήτηση για το καλό των κατασκηνώσεων, ξεκαθάρισε ο ίδιος, αλλά κατ’ αρχήν να βγαίνουν πρώτα όλοι οικονομικώς, να υπάρξει ενημέρωση για το ποιες είναι αυτές οι κατασκηνώσεις που στέλνουν τα παιδιά και να συμπεριληφθούν και τα παιδιά των επαγγελματιών.«Πληρώνουν που πληρώνουν, αν πηγαίνουν χαλάλι και το εικοσάρικο», συμπλήρωσε ο ίδιος.
 

«Να ρυθμίσουν νέο πλαίσιο διαφάνειας και σχεδιασμού αναλογικά σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ»

 
Επικαιροποιώντας τις θέσεις της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, ο κ. Βαφειάδης προέκρινε στην ανάγκη ρύθμισης ενός νέου πλαισίου διαφάνειας και σχεδιασμού αναλογικά σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ για να υπάρχει πιο εμπεριστατωμένη γνώση σχετικά με τις κατασκηνώσεις. «Να κάνουν μια καλύτερη οργάνωση όπου θα φαίνεται πως στη Ροδόπη μαζεύτηκαν αυτά τα λεφτά με ανταποδοτικό και θα πάνε αυτά τα άτομα. Δεν λέμε ότι είμαστε κατά των κατασκηνώσεων, αλλά από την αρχή αυτή η πολιτική ξεκίνησε λανθασμένα», σχολίασε ο ίδιος κλείνοντας.
 

Ακολουθεί η εν λόγω επιστολή διαμαρτυρίας:

 
«Με το υπ’ αριθ. πρωτ. Δ.ΕΙΣΦ.Μ./573/1109570/19-09-2019 έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Εσόδων και Είσπραξης Εισφορών Μισθωτών της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών του ΕΦΚΑ κοινοποιήθηκαν σε όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς οι διατάξεις του άρθρου89, περίπτωση Γ’ του Ν. 3996/2011, με τις οποίες συστάθηκε στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.), «Ειδικός Λογαριασμός Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.)». Γνωστοποιήθηκε δε, σε όλους τους υπόχρεους εργοδότες με μήνυμα, κατά την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.), στο αποδεικτικό παραλαβής, όπως κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το έτος 2013, η υποχρέωση για καταβολή της ετήσιας εργοδοτικής εισφοράς των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Παιδικών Κατασκηνώσεων (Ε.Λ.Π.Κ.) που αποτελεί πόρο του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών του ΟΑΕΔ, η οποία καταβάλλεται με σκοπό την οργάνωση και υλοποίηση κατασκηνωτικών προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε θερινές παιδικές κατασκηνώσεις. Σημειωτέον ότι, η είσπραξη της ανωτέρω εργοδοτικής εισφοράς αφορά τους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου και μισθοδοτήθηκαν κατά το μήνα Αύγουστο, ανεξάρτητα από τη διάρκεια της ημερήσιας ή μηνιαίας απασχόλησής τους.
 
Τούτο συνεπάγεται ότι, ακόμη και μία ημέρα να απασχολήθηκε κάποιος εργαζόμενος, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καταβάλει για λογαριασμό του τελευταίου το ποσό των 20 ευρώ. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση για τη συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη «αυθαίρετο χαράτσι», χωρίς νομικό έρεισμα και χωρίς κανέναν απολύτως κοινωνικοπολιτικό σκοπό. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη τυγχάνει παντελώς άστοχη, ενώ παράλληλα αντίκειται στους βασικούς κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και του επιχειρείν. Η επιβολή της εν θέματι εργοδοτικής εισφοράς των 20 ευρώ ανά εργαζόμενο, μπορεί μεν, να φαντάζει για ορισμένους, ως ανεπαίσθητη, μπροστά στα άλλα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες και γενικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εν τούτοις, δεν είναι διόλου ασήμαντη. Τούτο δε διότι, σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι ελεύθεροι επαγγελματίες βάλλονται πανταχόθεν, καλούμενοι να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος της οικονομίας, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα φορολογικά βάρη και δυσανάλογες των εισοδημάτων τους ασφαλιστικές εισφορές, που μάλιστα προσφάτως κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές, η επιβολή μίας ακόμη πρόσθετης εργοδοτικής επιβάρυνσης, το μόνο που μπορεί να επιφέρει είναι η κατακεραύνωση της επιχειρηματικότητας, η οποία ήδη, εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης, έχει πληγεί και από άλλους παράγοντες.
 
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και τη διαμαρτυρία μας σε αυτήν την εξαντλητικά φοροπνιχτική πολιτική, η οποία θα αποτελειώσει με μαθηματική ακρίβεια και τους τελευταίους επιχειρηματίες που έχουν παραμείνει όρθιοι. Η επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων και εργοδοτικών επιβαρύνσεων, όποια μορφή και αν έχει, υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη, οδηγεί τους εργοδότες στην πλήρη εξάντληση ή ακόμα και στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους και σίγουρα δεν αποτελεί λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
 
Έχουμε εδραία την πεποίθηση ότι, ο κ. Πρωθυπουργός της Ελλάδος και οι αρμόδιοι Υπουργοί, στο πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των μεταρρυθμίσεων στον ασφαλιστικό τομέα που έχουν εξαγγελθεί από τη νέα Κυβέρνηση, θα εξετάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα, προχωρώντας στην άμεση κατάργηση ενός ακόμη χαρατσιού που σε καμία περίπτωση δεν προάγει την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Λαμβανομένων υπόψη όλων των ανωτέρω, αφουγκραζόμενοι δε, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μελών μας, τασσόμαστε, ως Ομοσπονδίες, υπέρ της πλήρους κατάργησης της εν λόγω εργοδοτικής εισφοράς, σε κάθε δε περίπτωση, δηλώνουμε ότι, παραμένουμε ανοικτοί σε οποιαδήποτε νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατείνει στον εξορθολογισμό του συγκεκριμένου μέτρου, με την προσθήκη στο νόμο της πρόβλεψης ορισμένων ενδεχομένως χρονικών προϋποθέσεων και κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούνται για την εφαρμογή του».

ΓΝΩΜΕΣ

DUTH CORNER

Magazine