Αντιπαραθεση (ξανα) για τα ανταποδοτικα τελη του Δημου Κομοτηνης

Επίθεση από Γραβάνη-Λαφτσή προς τη Δημοτική αρχή για την γενικότερη πολιτική της στην καθαριότητα και τον φωτισμό

Σε αντιπαράθεση για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα, αλλά και την πολιτική της Δημοτικής αρχής στο θέμα του οδοφωτισμού στο Δήμο Κομοτηνής, εξελίχθηκε η συζήτηση για την αναπροσαρμογή των συντελεστών των ισχυόντων τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020, κατά το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου.
 
Να υπενθυμίσουμε πως η εισήγηση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου προέβλεπε αύξηση των τελών κατά 16%, που οφείλεται στην αύξηση του ποσού που θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος Κομοτηνής στη ΔΙΑΑΜΑΘ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που ανέρχεται σε 1,64 εκ. ευρώ.
 
Εισάγοντας το θέμα ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως η αύξηση αυτή, δεν αποτελεί κάτι το οποίο θα ήθελε μια νέα διοίκηση, όμως αυτό έρχεται από την ΔΙΑΑΜΑΘ.
 
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης έχει απορροφηθεί ήδη από το Δήμο Κομοτηνής, λόγω της εξοικονόμησης που έγινε, με την αγορά μεταξύ άλλων και νέων αυτοκινήτων, που βοήθησαν ώστε να κρατηθούν χαμηλά τα υπόλοιπα κόστη.
 

«Σκληρό ροκ» από Γραβάνη

 
Κριτικός απέναντι στη διοίκηση, εκφράζοντας την άποψη πως η πολιτική της από την εποχή Πετρίδη μέχρι σήμερα, δεν της επέτρεψε να απορροφήσει τυχόν αυξήσεις, ήταν ο επικεφαλής της «Σύμπραξης Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος τόνισε πως η καθαριότητα εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για τους πολίτες, με οικισμούς από τους οποίους το απορριμματοφόρο περνά σπάνια ή και ποτέ.
 
Η ελλιπής διαχείριση, σημείωσε, επεκτείνεται και στο θέμα της ανακύκλωσης, τονίζοντας πως η δημοτική αρχή δεν έχει πάρει πρωτοβουλίες για ενημέρωση και να δημιουργηθεί μία νέα αντίληψη σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.
 
Επίσης δεν έγινε καμία διαμαρτυρία, καμία διεκδίκηση, καμία προσπάθεια για βελτίωση της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας ούτε από ΔΙΑΜΑΘ, ούτε από Δήμο.
 
Όσο για τον οδοφωτισμό, τόνισε πως ολιγώρησαν στην αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με άλλα τύπου LED σε όλο το Δήμο με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, επιτυγχάνοντας καλύτερα αποτελέσματα με χαμηλότερα κόστη.
 
«Μας έχετε οδηγήσει σε ένα αδιέξοδο, δεν γλυτώσαμε χρήματα ούτε από την ανακύκλωση, ούτε από φωτιστικά LED, έχουμε κακή καθαριότητα, δεν μας προσφέρει αυτά που πρέπει η ΔΙΑΜΑΑΘ και τώρα μας λέτε ότι πρέπει να το ψηφίσουμε γιατί δεν γίνεται αλλιώς» κατέληξε, τονίζοντας πως η παράταξη του θα απέχει από την ψηφοφορία.
 

Αποχή και από το Σπάρτακο

 
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, σημειώνοντας πάντως πως η ανακύκλωση στην πηγή, που είναι η μόνη που θεωρεί ότι λειτουργεί, δεν λειτουργεί ούτε στην Κομοτηνή αλλά ούτε και σε όλη την Ελλάδα.
 
Όμως η αύξηση αυτή, έρχεται μετά και την περυσινή αύξηση, και φαίνεται ότι τα κόστη της ΔΙΑΑΜΑΘ θα αυξηθούν.
 
Σημειώνοντας πως θα πρέπει να διερευνηθεί αν έχει παγώσει η τιμολόγηση από την ΚΥΑ του Απριλίου, που έφερε τις συγκεκριμένες αυξήσεις, δήλωσε πως η παράταξη του θα απέχει.
 

Καλύτερη καθαριότητα, με τα ίδια ποσά

 
Πέρα από την αύξηση των τελών κινήθηκε η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή, που σημείωσε πως θα πρέπει να απασχολήσει το συμβούλιο κατά πόσο τα σημερινά ποσά που καταβάλλουν οι πολίτες, ανταποκρίνονται στο επίπεδο της καθαριότητας και του φωτισμού που πρέπει να λαμβάνει, χαρακτηρίζοντας την Κομοτηνή μια από τις πιο βρώμικες πόλεις.
 
Σημασία, τόνισε, δεν έχει το ποσό, αλλά η σημειολογία, κάτι που κατανοούν οι συνδημότες μας, που θεωρεί πως είναι πρόθυμοι να πληρώσουν και περισσότερο, αν πειστούν πως θα τους αποδοθεί πίσω.
 
Διαχρονικά όμως οι διοικήσεις του Δήμου είχαν εφησυχάσει, και όποτε τίθετο το θέμα ήταν ίδιες οι απαντήσεις, όπως και για την ανακύκλωση, και είναι δύσκολο να ζητούν τώρα αύξηση.
 
Τόνισε δε πως αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μελετήσουν πως θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες με τα υπάρχοντα έξοδα, για αυτό και ζήτησε να πραγματοποιηθεί ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα αφορά μόνο την ανακύκλωση.
 

Υπερψήφιση με «αστερίσκους»

 
Από την πλευρά της παράταξης «Ξε-κίνημα για την πόλη» ο κ. Πέτρος Ζωγράφου σημείωσε πως απόντος του επικεφαλής κ. Βαβατσικλή, θα πράξουν ατομικά, σημειώνοντας πως θα έπρεπε να ξεκινήσει η διαλογή στην πηγή με τους τέσσερις κάδους για την ανακύκλωση, αλλά και να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.
 
Παρόλα αυτά αναγνώρισε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου καταβάλλουν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, και για την ανακύκλωση και την καθαριότητα, ψηφίζοντας υπέρ της αναπροσαρμογής, δίνοντας χρόνο στο Δήμο, που θεωρεί πως έχει καλές προθέσεις, να διορθώσουν όλα τα υπόλοιπα, αλλά πρέπει και οι πολίτες να ενημερωθούν καλύτερα για την ανακύκλωση.
 
Το θέμα υπερψήφισε και ο έτερος Σύμβουλος της παράταξης, κ. Κωνσταντίνος Κιορπέογλου.
 

Στα κέρδη του κεφαλαίου προστίθενται τα αυξημένα τέλη

 
Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης σημείωσε πως η δική τους προσέγγιση για τα αίτια της αύξησης των τελών είναι εντελώς διαφορετική, γιατί θεωρούν πως αυτές οι υπηρεσίες καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, και θα πρέπει η διαχείριση να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα, με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
 
Η αύξηση, σωρευτικά, τα τελευταία χρόνια ανέρχεται σε 30%, την οποία χαρακτήρισε προκλητική και απαράδεκτη, όταν το πλαίσιο για αυτή διαμορφώθηκε από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την εξασφάλιση κερδοφορίας των εταιρειών που απασχολούνται στα απορρίμματα.
 
Στο παρόν σύστημα, τα σκουπίδια είναι ένα πεδίο κερδοφορίας, γιατί διαχρονικά φρόντισαν οι κυβερνήσεις να εισπράττονται τα χρήματα από τους πολίτες, και να χρηματοδοτούνται τα κέρδη των λίγων.
 
Τελικά ο κ. Λεβέντης ήταν ο μοναδικός που καταψήφισε το θέμα, με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να απέχουν, πλην των συμβούλων της παράταξης «Ξε-κίνημα για την Πόλη» που και οι δύο υπερψήφισαν, όπως και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.