Η θεση του δημου Κομοτηνης περι του ενδεχομενου εγκαταστασης προσφυγων-μεταναστων στην περιοχη

«Θα προστεθεί ακόμη ένα στα δυσεπίλυτα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει η περιοχή»

Το ενδεχόμενο της εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών στο Δήμο μας, απασχόλησε μεταξύ άλλων, το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καραΐσκος επικεφαλής του «Σπάρτακου» και η κ. Λαφτσή επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗτική Ανατροπή» υπέβαλαν σχέδια ψηφίσματος, ενώ αντίστοιχο σχέδιο ψηφίσματος υπέβαλε και η συμπολίτευση δια του Δημάρχου.

Μικρές οι διαφορές μεταξύ των δύο πρώτων ψηφισμάτων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Καραΐσκος –αφότου ανέγνωσε το προαναφερθέν σχέδιο- τόνισε πως  αντιτάσσεται κατηγορηματικά σε κάθε σχέδιο μεταφοράς και μόνιμης/προσωρινής εγκατάστασης προσφύγων ή παράνομων μεταναστών εντός του δήμου. Πέραν της εγκατάστασης στην περιοχή, ανέφερε πως ήδη υπάρχει ένα ζήτημα με ανθρώπους να διέρχονται παράνομα, διασχίζοντας  οικισμούς και περιουσίες, τονίζοντας παράλληλα την αδυναμία από πλευράς αστυνομίας και συνοριοφυλακής να επιλύσουν το ζήτημα. Μικρές χαρακτήρισε τις διαφορές με την πρόταση ψηφίσματος του δημάρχου, ενώ πρότεινε μια προσθήκη που  αφορά την υποχρέωση της κυβέρνησης να φυλάξει τα σύνορα. «Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας επικαλούμενοι μόνο την ανάπτυξη» τόνισε καταληκτικά ο κ. Καραΐσκος.

Επέκταση της «Ασπίδας» αιτήθηκε ο δήμος Κομοτηνής

Σε απάντηση στον κ. Καραΐσκο, ο δήμαρχος ανέφερε πως έχει αποσταλεί επιστολή στον κ. Χρυσοχοΐδη,  κατά την οποία του εφιστάται η προσοχή όσον αφορά τους διερχόμενους στην περιοχή μετανάστες, ζητώντας την επέκταση του προγράμματος «Ασπίδα», που αφορά τους μετανάστες στην περιοχή μας, έτσι ώστε να σταθεί αρωγός στα τοπικά σώματα ασφαλείας.

Ανάγκη επικέντρωσης στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος από την κ. Λαφτσή

Στη συνέχεια, τον λόγο είχε η κ. Λαφτσή η οποία στάθηκε αρχικά στο κατά πόσο είναι αρμόδια τα δημοτικά συμβούλια να μετατρέπονται σε μια βιομηχανία παραγωγής ψηφισμάτων τα οποία δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα παρά μόνο «ο αντίκτυπος τους παραμένει στην τοπική κοινωνία» ενώ επί του περιεχομένου τόνισε πως τα προαναφερθέντα ψηφίσματα δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. «Το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, η οποία δεν δόθηκε σε κανένα από τα δύο ψηφίσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής για να συμφωνήσει ωστόσο πως ο δήμος δεν είναι έτοιμος να δεχθεί τις συνέπειες από την ενδεχόμενη εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών.
 

Κατά του ψηφίσματος η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γιάννης Λεβέντης αφού εξέφρασε τη συμφωνία του  με την ανθρωπιστική διάσταση για την οποία μίλησε η κ. Λαφτσή, τόνισε πως το σημαντικότερο όλων είναι οι αιτίες που γεννούν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές. «Μιλώντας για τα ζητήματα αυτά και την αντιμετώπισής τους, πρέπει να αναδεικνύουμε τις αιτίες που τα δημιουργούν και να τα αντιμετωπίζουμε στη ρίζα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει στη συνέχεια πως πρώτιστη υποχρέωση για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»  είναι η έκφραση της αντίθεσης στον ιμπεριαλισμό που «μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών» όπως δήλωσε ο κ.Λεβέντης. Κλείνοντας, μίλησε για «ανάγκη αξιοποίησης κάθε δυνατότητας για τη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης» και δήλωσε πως η παράταξη καταψηφίζει όλα τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν.

Δεκτό κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της συμπολίτευσης

Εν κατακλείδι, δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε το ψήφισμα του δημάρχου, με τις παρατάξεις του κ. Λεβέντη και της κ. Λαφτσή να τάσσονται κατά του ψηφίσματος.

Ολόκληρο το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε είναι το εξής:

«Το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής εκφράζει τη ρητή και απαράκλητα κατηγορηματική αντίθεση του σε κάθε ενδεχόμενη προοπτική εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας. Θεωρούμε ότι αποτελεί θεμελίωση υποχρέωσή μας να προασπίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των συνδημοτών μας αντιτιθέμενοι σθεναρά στα όποια σχέδια μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στα όρια της επικράτειας του δήμου μας.
 
Ο ακριτικός τόπος μας αντιμετωπίζει δεκάδες δυσεπίλυτα προβλήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα τα οποία χρήζουν άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης από την κεντρική διοίκηση.
 
Επ’ ουδενί λοιπόν δεν μπορεί να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο δήμος μας με την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών και με τη συσσώρευση επιπλέον ζητημάτων που η εγκατάσταση αυτή αναπόφευκτα θα επιφέρει.
Για το λόγο αυτό, ζητούμε από τη πολιτεία να επιδείξει άμεσων αντανακλαστικών και να εξετάσει το θέμα με ευαισθησία και να μην επιτρέψει την μεταφορά και την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.