Ενιαια αρχη για τα πνευματικα δικαιωματα θελουν οι επαγγελματιες

Έφτασαν και στην Κομοτηνή τα ενημερωτικά φυλλάδια της ΕΥΕΔ για το 2019 - Ελπίδες για οριστική λύση από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που συστήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού

Λύση στο πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων, ένα πρόβλημα που χρονίζει από το 2018 όταν και διαλύθηκε η ΑΕΠΙ, ελπίζουν να δουν οι επαγγελματίες όλης της χώρας αλλά και της Ροδόπης, στους οποίους έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα ειδοποιητήρια από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) η οποία διαχειρίζεται μέρος του καταλόγου της ΑΕΠΙ.
 
Όπως φαίνεται, το Υπουργείο Πολιτισμού ετοιμάζει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των επαγγελματιών, ώστε να λυθεί το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων οριστικά, μιας και η σημερινή κατάσταση έχει δημιουργήσει σύγχυση αλλά και προβληματισμούς για την συνεχιζόμενη λειτουργία τους.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ και μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ανέστης Βαφειάδης, πλέον το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, μιας και έχουν μείνει δύο εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, υπό τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), του Υπουργείου Πολιτισμού.
 
Η μία είναι η Αυτοδιαχείριση, που προϋπήρχε, και ο εν μέρει διάδοχος της ΑΕΠΙ, η ΕΥΕΔ, που την διαχειρίζεται ουσιαστικά το Δημόσιο. Όμως η διάλυση της ΑΕΠΙ, δημιούργησε ένα άτυπο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο δομών, γιατί προσπαθούν να φέρουν ή να κρατήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιτέχνες στους κόλπους τους, ώστε να έχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.
 
Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα μέχρι στιγμής, η ΕΥΕΔ έχει κρατήσει μεγάλο μέρος του καταλόγου της ΑΕΠΙ των Ελλήνων καλλιτεχνών, ενώ η Αυτοδιαχείριση έχει πλέον το ξένο ρεπερτόριο. 

Ενημερωτικά φυλλάδια στην Κομοτηνή

Η ΕΥΕΔ την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε και στην Κομοτηνή, ενώ σύμφωνα με τον κ. Βαφειάδη, έχει αφήσει ενημερωτικά φυλλάδια στα καταστήματα, για να δουν οι επαγγελματίες τι έχουν να πληρώσουν για το 2019.
 
Ευτυχώς πλέον σύμφωνα με τον νόμο, είναι δημοσιευμένα τόσο οι τιμοκατάλογοι των δύο εταιρειών, όσο και το ρεπερτόριό τους, κάτι που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα.
 
Υπενθύμισε βέβαια πως παράλληλα με τα πνευματικά δικαιώματα, κάτι ανεξάρτητο αφενός, εξίσου υποχρεωτικό αφετέρου είναι η GEA, που διαχειρίζεται τα συγγενικά δικαιώματα, και είναι υποχρεωτικό να τα πληρώνουν, ανεξάρτητα από τη λίστα μουσικής πνευματικών δικαιωμάτων παίζει ο κάθε επιχειρηματίας.

Απλοποίηση του ζητήματος

Πάντως ελπίζουν πως λύσεις και απλοποίηση στο θέμα θα δώσουν τα αποτελέσματα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΒΕΕ.
 
Πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς, είναι να δημιουργηθεί μια ενιαία Αρχή πνευματικών δικαιωμάτων, ώστε ανεξάρτητα τι παίζουν, να ξέρουν ότι θα πληρώσουν την Αρχή, η οποία ανάλογα θα τα κατανέμει στις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων.
 
Έτσι θα μπορέσουν να απεμπλακούν από τον ανταγωνισμό εταιρειών, αλλά και την αβεβαιότητα αν ο ένας καλλιτέχνης είναι σε μια ή στην άλλη εταιρεία, και αν μπορούν να παίξουν τα τραγούδια του ή όχι.
 
Το έργο της επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020, και από εκεί και πέρα θα κινηθούν με τους καταλόγους των δύο εταιρειών, και οι επαγγελματίες θα πρέπει να δουν τι ρεπερτόρια θέλουν και τι θα πληρώσουν για το 2019.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.