Εναρξη εργασιων για το 18ο Πανελληνιο Εντομολογικο Συνεδριο

Σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό

Με επιτυχία εκτυλίχθηκε η πρώτη μέρα του 18ουΠανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου με συνέδρους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρακολουθούν τις εργασίες του. Παρουσία μελών της οργανωτικής επιτροπής, εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, οι οποίοι απέδωσαν τους σχετικούς χαιρετισμούς, κηρύχτηκε η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο καθώς σε αυτό αναλύονται οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη μελέτη των εντόμων και την εφαρμογή των συμπερασμάτων της έρευνας σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας ή η δημόσια υγεία.
 

Ανάγκη συνδυασμού χρήσης εντομοκτόνων με εναλλακτικές μεθόδους

 
Ο κ. Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης και καθηγητής εντομολογίας του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισηγητής του συνεδρίου, έκανε αναφορά στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού εντόμων που έχουν ιδιαίτερη γεωργική σημασία για τη χώρα μας καθότι προκαλούν μεγάλες απώλειες στο εισόδημα του παραγωγού. Παράλληλα όμως, αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μιας ομάδας εντόμων, τα λεγόμενα ωφέλιμα έντομα, τα οποία έχουν ιδιαίτερη επίσης σημασία αφού περιορίζουν τους πληθυσμούς των βλαβερών. «Επιδιώκουμε στη σύγχρονη γεωργία και φυτοπροστασία να συνδυάσουμε τη χρήση εντομοκτόνων στον ελάχιστο δυνατό βαθμό με τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων, όπως είναι αυτή της αξιοποίησης των ωφέλιμων εντόμων» συμπλήρωσε ο καθηγητής.
 

Τα έντομα που ταλαιπωρούν τη Ροδόπη

 
Σε συνέχεια των δηλώσεών του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα έντομα που ταλαιπωρούν τη Ροδόπη, όπως είναι το κουνούπι και το πράσινο σκουλήκι αλλά και στους τρόπους αντιμετώπισής τους. «Η αντιμετώπιση των κουνουπιών συνίσταται στην αντιμετώπιση των προνυμφών τους που ζουν στα νερά. Άρα οι ψεκασμοί τους θα πρέπει να γίνονται στις υδάτινες επιφάνειες. Εκεί χρειάζεται σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τόσο τις ουσίες που χρησιμοποιούνται όσο και τον χρόνο κατά τον οποίο γίνονται οι επεμβάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κωβαίος. Παρακολούθηση των πληθυσμών συνίσταται και σε ό,τι αφορά το πράσινο σκουλήκι με τη χρήση κατάλληλων παγίδων και έγκαιρων επεμβάσεων όταν πρωτοεμφανίζονται οι πληθυσμοί. Σημασία και σε αυτή τη περίπτωση, έχει η χρήση και εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης όπως είναι η μαζική παγίδευση.

Εν κατακλείδι, κατά τα λεγόμενα του καθηγητή, βασική αρχή για την αντιμετώπιση των εντόμων είναι ο συνδυασμός διαθέσιμων μεθόδων, βελτίωση των υπαρχόντων και ελαχιστοποίηση της χρήσης των χημικών με σεβασμό στο περιβάλλον και τους ωφέλιμους οργανισμούς που υπάρχουν σε αυτό.
 

Πάνω από 170 οι εργασίες του συνεδρίου

 
Λίγο πριν, με ιδιαίτερη χαρά  καλωσόρισε στην Κομοτηνή και το συνέδριο ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, κ.Νίκος Κολάτσος, ο οποίος μίλησε για πάνω από 170 εργασίες που θα παρουσιαστούν είτε προφορικά είτε σε μορφή πόστερ. Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στη δημιουργία δυο στρογγυλών τραπεζών όπου θα συζητηθούν προβλήματα που εκ των προτέρων έχουν τεθεί και αφορούν την περιοχή. Η μία θα πραγματευθεί τα «έντομα καραντίνας», αυτά δηλαδή που δεν υπάρχουν στην περιοχή αλλά απειλούν γειτονικές περιοχές με κίνδυνο να μεταφερθούν και να προσβάλλουν τοπικές καλλιέργειες, ενώ  η δεύτερη θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των κουνουπιών με φιλοξενούμενο τον εκτελεστικό διευθυντή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών της California.
 
Kλείνοντας, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα αποκόμισης χρήσιμων πληροφοριών και ανταλλαγής εμπειριών.  
 

Ωφέλιμα αλλά και επιβλαβή τα έντομα για την περιφέρεια

 
Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος,   καλωσόρισε το 18οΠανελλήνιο Εντομολογικό Συνέδριο στην Κομοτηνή. Αρχικά, τόνισε τη σημασία συνεδρίων που παράγουν επιστημονική γνώση για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα για την περιφέρεια αλλά και για την πόλη καθότι η περιοχή είναι κατά βάση αγροτική.«Τα έντομα στην Περιφέρειά μας από τη μια αποτελούν αντικείμενο προστασίας και κεφάλαιο του πλουτοπαραγωγικού μας τομέα, από την άλλη όμως προκαλούν συχνά ζημιές, τόσο στις καλλιέργειες, όσο και στη δημόσια υγεία» είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.


 

Το πράσινο σκουλήκι και ο θρίπας

 
Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στο πράσινο σκουλήκι αλλά και τον θρίπα, έντομα που καταστρέφουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. «Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας και να εξασφαλίσουμε αποζημιώσεις στους αγρότες μας γιατί ένα πολύ μεγάλο μέρος γεωργικής έκτασης, πολλές φορές που ξεπερνάει το 50% και φτάνει ακόμα και σε μεγαλύτερα ποσοστά, έχει καταστραφεί» είπε χαρακτηριστικά.
 

Ο ιός του δυτικού Νείλου και η επόμενη μέρα για την περιφέρεια

 
Ακολούθως,  σε αναφορά του στον ιό του δυτικού Νείλου που πλήττει τη δημόσια υγεία, μίλησε για την υλοποίηση ενός τριετούς προγράμματος που σχετίζεται με την καταπολέμηση των κουνουπιών αλλά και τα αποτελέσματα αυτού, που παρά τα  προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, κρίθηκαν ικανοποιητικά. «Για την επόμενη τριετία σχεδιάζουμε να εντατικοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις αυτές» συμπλήρωσε ο περιφερειάρχης.
 
Δεδομένων όλων των προκλήσεων, τόνισε πως η περιφέρεια συμβάλλει πάντα στη διεξαγωγή ειδικών επιστημονικών και ειδικευμένων συνεδρίων όπως το συγκεκριμένο, ενώ έκλεισε ευχόμενος  τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να βοηθήσουν πραγματικά την αντιμετώπιση όλων αυτών των ασθενειών.
 

Έκθεση φωτογραφίας


 
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του συνεδρίου, οι επισκέπτες δύνανται να παρακολουθήσουν έκθεση φωτογραφίας η οποία φιλοξενείται στο φουαγιέ του Μεγάρου. Ιδιαίτερο μάλιστα χαρακτηριστικό της έκθεσης, αποτελεί η δυνατότητα ψηφοφορίας, με σκοπό να αναδειχθούν και κατά συνέπεια βραβευθούν οι καλύτερες φωτογραφίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.