Να ξεκλειδωσει το αναξιοποιητο δυναμικο της ΠΑΜΘ θελει ο Χαρης Θεοχαρης

Ο Υπουργός Τουρισμού συμμετείχε σε σύσκεψη στην Κομοτηνή με φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης και του Τουρισμού

Ανακοινώθηκαν δύο δημοσιογραφικά συνέδρια που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε Κομοτηνή και Σαμοθράκη

 
Την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού να στηρίξει την προσπάθεια της τουριστικής προώθησης της Περιφέρειας ΑΜΘ εξέφρασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, όπου είχε σύσκεψη με φορείς για το θέμα του Τουρισμού και ακούγοντας τις προτάσεις τους για την ενίσχυσή του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.
 
Ο κ. Θεοχάρης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, σημείωσε πως στηρίζουν την Περιφέρεια στην προσπάθειά της να δώσει έμφαση στην προβολή της, με μέτρα τόσο για όλη την ΑΜΘ, όσο και ειδικά για τη Σαμοθράκη, την οποία επισκέφτηκε τη Δευτέρα.
 
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη, ότι στο πλαίσιο της προβολής θα πραγματοποιηθούν δύο Δημοσιογραφικά Συνέδρια.
 
Το ένα θα είναι η αναβίωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στη Σαμοθράκη, το οποίο θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια, και το άλλο στην Κομοτηνή με αντικείμενο τον επαρχιακό τύπο, επ’ αφορμής του εορτασμού των 100 ετών της ενσωμάτωσής της Θράκης στον Εθνικό Κορμό.
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Θεοχάρης για το θέμα της διέλευσης λεωφορείων μέσω της διόδου της Νυμφαίας, το οποίο θα θέσει το Υπουργείο Εξωτερικών.
 

Στενότερη συνεργασία ΑΜΘ με το Υπουργείο Τουρισμού

 
Ο κ. Μέτιος παρουσίασε στον κ. Θεοχάρη τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συζήτησε με τον Υπουργό τις δυνατότητες ανάληψης κοινών πρωτοβουλιών και στενότερης συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου.
 
Επίσης, περιέγραψε τις δράσεις που χρηματοδοτεί και υλοποιεί η Περιφέρεια στον τομέα του τουρισμού και οι οποίες έχουν σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την προσέλκυση επισκεπτών και την στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας.
 

Συμβουλευτικό όργανο τουρισμού από τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες

 
Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για το τουριστικό προϊόν της περιοχής, σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, έχοντας μιλήσει προηγουμένως με τον Περιφερειάρχη για τα πλεονεκτήματα της.
 
Άλλωστε έχει αεροπορικές και οδικές εισόδους, έχοντας δυνατότητες για να αναπτύξει οδικό τουρισμό όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και όλο το χρόνο.
 
Χαιρέτισε μάλιστα τη μεγάλη στροφή του περιφερειάρχη βάζοντας το ζήτημα του Τουρισμού στο κέντρο της σκέψης της Περιφέρειας, και δήλωσε ότι το υπουργείο θα δίνει το παρόν για να συνδράμει και με τη διαθέσιμη τεχνογνωσία, αλλά και να στηρίξει την προσπάθεια μέσω των εκθέσεων τους.
 
«Η γαστρονομία, η οινοποιία, οι ορεινοί όγκοι, οι παραλίες με τα νησιά, οι ζωντανές πόλεις με το βαθύ πολιτιστικό απόθεμα, αλλά και τα αξιοθέατα από διάφορες εποχές, είναι πλεονεκτήματα που δεν πρέπει να πάνε χαμένα» ανέφερε.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Θεοχάρης ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου αποτελούμενο από τους Αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού όλης της χώρας, το οποίο θα συνεδριάζει κάθε δύο μήνες στο Υπουργείο, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν γρήγορα και να λύνουν τα προβλήματα, αλλά και να γίνει μακρόπνοος σχεδιασμός, με την ώσμωση της γνώσης και της εμπειρίας όλων των περιφερειών, ώστε να μαθαίνει ο καθένας από τα λάθη ή την επιτυχία του άλλου και να γίνεται πιο ορθά ο περιφερειακός σχεδιασμός.
 
 

Το Υπουργείο Εξωτερικών αρμόδιο για τη δίοδο της Νυμφαίας

 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο υπουργός Τουρισμού ερωτήθηκε και για το θέμα της διόδου του κάθετου άξονα της Νυμφαίας, απαντώντας ότι το ζήτημα της ρηματικής διακοίνωσης ώστε να μπορούν να διέρχονται λεωφορεία από αυτόν, είναι ένα θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο θα τεθεί με την επιστροφή του κ. Θεοχάρη στην Αθήνα.
 
Ο ίδιος δεν βλέπει για ποιο λόγο θα «σκόνταφτε» κάτι στο συγκεκριμένο ζήτημα, παρόλο που τον τελικό λόγο τον έχει πάντα το Υπουργείο Εξωτερικών, και ελπίζουν πως θα λυθεί.
 
Το ίδιο άλλωστε θα κάνουν και για συνοριακά ζητήματα που υπάρχουν και σε άλλες συνοριακές διόδους στον Έβρο, τα οποία θα προωθήσουν στα αρμόδια υπουργεία.
 
Η περιοχή, σημείωσε, έχει αναξιοποίητο δυναμικό, και στόχος τους είναι αυτές οι περιοχές να έχουν την διπλάσια ανάπτυξη από τις πιο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, με στόχο την σύγκλισή τους.

 

Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της Σαμοθράκης

 
Ειδικά για τη Σαμοθράκη, τόνισε πως έχουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης της τουριστικής ανάπτυξης της, δείγμα της θέλησης της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά να στηριχθεί το νησί, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετώπισε το καλοκαίρι.
 
Όπως τόνισε, μέχρι τώρα, το νησί στηριζόταν μόνο στα λόγια, ενώ ακόμα και το λιμάνι, το οποίο είδε και ο ίδιος πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση των καραβιών, είχε αφεθεί στην τύχη του, όπως και πολλές υποδομές του νησιού.«Τώρα πλέον και οι υποδομές και η τουριστική του προβολή στηρίζεται και θα στηριχθεί» δεσμεύτηκε για να εξειδικεύσει λέγοντας πως στις υποδομές, κινήθηκαν οι διαδικασίες ώστε να αναγνωριστούν αφενός οι Ιαματικές πηγές και να λειτουργήσει νόμιμα το υγροθεραπευτήριο, και αφετέρου το Κάμπινγκ, ένας πόρος που θα μπορέσει να δώσει έσοδα στο Δήμο που μπορούν να στηρίξουν το τουριστικό προϊόν του.
 
Όσο για το Μουσείο, θα ανοίξει μερικώς την επόμενη τουριστική χρονιά, και πλήρως την μεθεπόμενη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για την έκθεση του, μιας και έχει σπάνια εκθέματα που δεν απαντώνται αλλού.
 
Την ίδια ώρα ο ΕΟΤ έχει βάλει στο κέντρο της προσπάθειάς του στη Βαλκανική την διαφημιστική προώθηση του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν δράσεις για να αντιστραφεί το κλίμα, με προώθηση στην αγορά της Ρουμανίας ιδιαίτερα, μια ολοκληρωμένη διαδικασία στήριξης που θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ώστε να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια.
 
Βέβαια υπάρχουν και άλλες υποδομές και δράσεις που χρίζουν στήριξης πέρα από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου, όμως δεσμεύτηκε να είναι παρόντες για να στηρίξουν τα αιτήματα όπως μπορούν, σε συνεργασία με το Δήμο, την Περιφέρεια και φυσικά τα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία.
 
Όσο για την επιστροφή του θεσμού του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου στο νησί, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως ελπίζουν ότι θα μπορέσει να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ίσως και με νέες σκέψεις, βελτιωμένο, για να φιλοξενήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.