«Postcards from home-North West»

Δημιουργικά εργαστήρια φωτογραφίας στην Κομοτηνή

Με επιτυχία στέφθηκε  το δημιουργικό εργαστήρι φωτογραφίας  «Postcards from home-North West» που πραγματοποιήθηκε στον ημιώροφο  του ξενοδοχείου Anatolia στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου.  Η Φωτεινή Παπαχατζή –πολιτιστική διαχειρίστρια, καλλιτέχνης και εκπαιδεύτρια ενηλίκων, η Λία Ναλμπαντίδου- φωτογράφος και δασκάλα φωτογραφίας για νεαρούς φωτογράφους όλων των ηλικιών και ο Γιώργος Κατσαμπέρης- πρόεδρος της φωτογραφικής ομάδας Κομοτηνής, μίλησαν για το εγχείρημα και ότι αυτό περιλαμβάνει.
 

Η διεθνής πλατφόρμα του «Postcards from home»

 
«To Postcards from home είναι μια διεθνής πλατφόρμα ανθρώπων που αναστοχάζονται  επάνω στην έννοια του σπιτιού» ανέφερε ξεκινώντας η κ.Παπαχατζή. Πρόκειται για μια ανοιχτή πλατφόρμα στην οποία μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε και αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις. Η μία αναπτύσσεται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στη διεύθυνση«www.postcardsfromhome.net», όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν μια φωτογραφία, μια ζωγραφιά, μία εικόνα του σπιτιού τους ή κάτι που αντιπροσωπεύει το σπίτι για εκείνους. Το υλικό  συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο, το όνομα του συμμετέχοντος, καθώς και έναν προορισμό του στο διαδίκτυο που μπορεί, μεταξύ άλλων, να είναι η σελίδα του στο  facebook, instagram ή ακόμη και το website του. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά στα δημιουργικά εργαστήρια που από το 2017 έχουν πραγματοποιηθεί στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων, στον καλλιτεχνικό σταθμό της σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών , στο Ρέθυμνο από την ομάδα «στέκι» των καθηγητών Ρεθύμνου, στο φεστιβάλ των γιορτών Ρόκκας στο πλαίσιο του «Κερά μια σκηνή», καθώς και στο «Antiparos Ιnternational Photo Festival».

 

Πως προέκυψε η πρωτοβουλία και σε τι αποσκοπεί

 
Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2016 από το Βερολίνο, στο πλαίσιο της υποτροφίας που έλαβε η κ. Φωτεινή Παπαχατζή από το Robert Βosch και το πρόγραμμα «START-Create Cultural Change» του Goethe-Institute καθώς και την ένωση κοινωνικοπολιτιστικών ιδρυμάτων στη Γερμανία. Μέσα από αυτή την υποτροφία, δημιουργήθηκε το «Postcards from home». «To υπόβαθρο του εγχειρήματος βρίσκεται στο “Home” και συγκεκριμένα στη προσωπική αναζήτηση του σπιτιού της προγιαγιάς μου στην Μικρά Ασία», υπογράμμισε η πολιτιστική διαχειρίστρια.«Βρίσκεται  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και προέκυψε από μια πρόταση που κάναμε όταν το υπουργείο εξέδωσε πρόσκληση για εγχειρήματα που αφορούν την  καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων» συνέχισε αναφέροντας η κ. Παπαχατζή. «Σκεφτήκαμε να κάνουμε αυτή τη πρόταση γιατί θεωρήσαμε ότι το σπίτι μπορεί να είναι ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις φωτογραφικές ομάδες και τους ανθρώπους που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, θεωρώντας ότι το σπίτι είναι ο χώρος που, πρώτα από όλα, αισθανόμαστε ασφάλεια και μπορούμε να μοιραστούμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μας» συμπλήρωσε, ενώ τόνισε την αναγκαιότητα του «πειράματος», σε μια  εποχή αυτή που ο κατακερματισμός της κοινωνίας υφίσταται σε τόσα επίπεδα.
 

Η φωτογραφία ως μέσο συνάντησης ανθρώπων διαφορετικών καταβολών

 
«Στις κοινωνίες οι άνθρωποι οχυρώνονται σε ομάδες γι’ αυτό και τονίζω τη σημασία της διαδικασίας. Μπορεί στο πλαίσιο του προγράμματος να μην επιτευχθούν ακριβώς οι στόχοι, όμως μακροχρόνια μπορούν τα τεθούν κάποιες βάσεις έτσι ώστε οι ίδιες οι ομάδες να πατήσουν πάνω σε αυτές και να συνεχίσουν αυτό το έργο. «Εκεί έγκειται και η επιτυχία του project» υπογράμμισε η κ. Παπαχατζή. Ενδεικτικό παράδειγμα επιτυχίας, σύμφωνα με την καλλιτέχνη, αποτέλεσε το γεγονός ότι στον φωτογραφικό  όμιλο Καβάλας, βρέθηκαν δύο νέοι από το camp φιλοξενίας προσφύγων με καταγωγή από το Ιράν. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, παρακολούθησαν το σεμινάριο και αυτή τη στιγμή κάνουν συναντήσεις με τις ομάδες που δημιουργήθηκαν μετά το πέρας του σεμιναρίου. Ο φωτογραφικός όμιλος Καβάλας,σκέπτεται δε να δώσει υποτροφίες σε αυτούς τους δύο νέους έτσι ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του ομίλου. «Η φωτογραφία αποτελεί το εργαλείο για τη συνάντηση αυτή» τόνισε.
 

«Οι άνθρωποι που ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, είναι περιχαρακωμένοι»

 
Ακολούθως, η φωτογράφος και δασκάλα φωτογραφίας για νεαρούς φωτογράφους κ. Λία Ναλμπαντίδου ανέφερε πως η δική της καλλιτεχνική τεχνική πρακτική με το σπίτι, συνάντησε αυτή της κ.Παπαχατζή το 2016-17, ενώ μίλησε για μια «πετυχημένη συνεργασία» που διευρύνεται με τα χρόνια. «Είναι επιτυχές διότι διαρκώς διογκώνεται και περιλαμβάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους άρα και νεότερα,καλύτερα αποτελέσματα», τόνισε η φωτογράφος, ενώ πρόσθεσε πως το project τρέχει παράλληλα σε 3 διαφορετικές πόλεις. Στην Φιλιππιάδα και την  Άρτα με επικεφαλής την κ. Ναλμπαντίδου, στην Κομοτηνή με επικεφαλής την κ. Παπαχατζή και την Καβάλα με επικεφαλής την Ελένη Μουζακίτη.
 
«Οι άνθρωποι που ανήκουν σε κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, είναι περιχαρακωμένοι» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη να χτιστούν δίαυλοι εμπιστοσύνης για να μπορέσουν οι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά. «Το σπίτι δεν είναι καθαρά η ιδέα του χώρου αλλά το σπίτι ως έννοια, ως συναίσθημα και τόπος συνάντησης με τον άλλον, ανεξάρτητα από την προέλευση του» είπε κλείνοντας.
 

«Σκοπός είναι η ένταξη αποκλεισμένων ατόμων στην κοινωνία»

 
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της φωτογραφικής ομάδας Κομοτηνής κ.Γιώργος Κατσαμπέρης, ανέφερε πως ο κόσμος  επέδειξε κάποιο ενδιαφέρον, ενώ υπάρχουν άτομα τα οποία αν και λίγα, έχουν στοιχεία τα οποία δύνανται να αποφέρουν σωστό αποτέλεσμα και να βοηθήσουν στο να προαχθούν οι ιδέες του προγράμματος. «Σκοπός είναι η ένταξη αποκλεισμένων ατόμων στην κοινωνία», τόνισε κλείνοντας.
 
Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβρη ενώ η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει τον Δεκέμβρη.
 
Περισσότερες πληροφορίες :
e-mail: [email protected]
Tηλ. Επικοινωνίας: 6908683951 (κ. Κατσαμπέρης)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.